Unde mergem in vacanta la mare in Turcia? Statiunile de la Marea Egee vs statiunile din Antalya

Turcia se numara printre destinatiile de vacanta preferate ale romanilor, gratie serviciilor bune, a preturilor acceptabile si a numeroaselor activitati turistice care pot fi facute aici. 

Turcia este inconjurata de mari: la nord are Marea Neagra, la sud Marea Mediterana, la vest Marea Egee si in partea de nord vest Marea Marmara, insa cele mai dezvoltate si intens vizitate zone turistice sunt statiunile de la Marea Egee, respectiv statiunile din zona Antalya. 

Nu de putine ori se intampla ca turistii care intentioneaza sa-si petreaca vacanta in Turcia sa-si puna intrebarea: in care dintre cele doua zone sa ma duc? Atat zona de coasta de la Marea Egee, cat si zona de coasta a provinciei Antalya sunt deosebit de ofertante din punct de vedere turistic, insa fiecare dintre cele doua are o serie de particularitati pe care merita sa le iei in calcul, in functie de asteptarile pe care le ai de la concediul tau.

Localizare si distanta fata de Romania. Drumul cu masina catre cele doua zone

Statiunile de la Marea Egee sunt situate in zona de vest a Turciei, fiind totodata si mai apropiate de Romania comparativ cu zona Antalya. Acesta este unul dintre motivele pentru care romanii aleg aceasta zona de coasta din Turcia, pentru ca se pot deplasa destul de usor si cu masina personala. 

Spre exemplu, cel mai scurt drum de la Bucuresti si pana la Kusadasi are 1081 kilometri, ceea ce inseamna ca poate fi parcurs in aproximativ 14 ore si jumatate. Se recomanda totusi o noapte de odihna pe la mijlocul traseului. 

Pe de alta parte, zona Antalya, localizata in sud-vestul Turciei, este ceva mai indepartata de Romania, fiind una dintre destinatiile in care romanii se indreapta in numar destul de mare cu avionul. Cu toate acestea, drumul cu masina spre Antalya nu le este strain turistilor romani si poate fi parcurs, in medie, in 18 ore. 

Intre Bucuresti si Antalya City, distanta este de 1336 kilometri, insa distantele pot varia si aici in functie de statiunea in care alegi sa te cazezi. Si in acest caz se recomanda, in mod evident, o noapte de odihna la jumatatea traseului. 

Pentru cei care doresc sa calatoreasca cu avionul, exisa aeroporturi la indemana in fiecare dintre cele doua destinatii. Aeroportul Milas Bodrum si Aeroportul International Antalya sunt aeroporturile cu cel mai mare flux de turisti pentru fiecare dintre cele doua zone. 

Specificul statiunilor de la Egee si din zona Antalya. Hoteluri, atractii si activitati in cele doua zone 

Si din aceasta perspectiva putem spune ca exista diferente destul de mari intre cele doua zone turistice. 

In linii generale, majoritatea hotelurilor de la Egee si de pe coasta Marii Mediterane functioneaza in regim all inclusive, in special daca ne referim la resorturi. Acest aspect cantareste destul de mult in decizia majoritatii turistilor de a-si petrece vacanta intr-una dintre cele doua zone de coasta ale Turciei, caci in mod evident implica mai multa comoditate, dar si de cele mai multe ori un avantaj in ceea ce priveste bugetul alocat. 

Exista hoteluri cu servicii bune si in zona Marii Egee, insa in zona Antalya, respectiv statiunea Belek, se gasesc cele mai luxoase hoteluri. Zona Antalya nu este atat de ofertanta la capitolul atractii turistice precum zona de coasta a Egeei, motiv pentru care calitatea serviciilor de la hotel s-ar putea sa primeze pentru tine. 

In multe dintre statiunile Antalyei, resorturile mari nu au centre turistice animate in imediata apropiere, motiv pentru care e posibil ca activitatile tale sa se desfasoare in mare parte in incinta acestora. Desigur, acest aspect depinde si de profilul vacantei tale, caci daca te vei afla in concediu alaturi de copii mici, e posibil sa cauti aceasta activitate restransa pe domeniul resortului, pe cand daca esti mai explorator, vei avea posibilitatea si aici sa te inscrii la excursii optionale si alte activitati. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
Hotel Royal Holiday Palace, Lara

Statiunile turcesti de la Marea Egee sunt inconjurate insa de multe obiective turistice – in special de situri arheologice, unele dintre cele mai vizitate din intreaga Turcie. 

Spre exemplu, in apropiere de Kusadasi poti vizita foarte usor Efes, Casa Fecioarei Maria, Didim (respectiv Templul lui Apollo), Priene, Milet, iar mai departe, in BodrumMausoleul din Halicarnas sau Castelul din Bodrum. Numai faptul ca aceasta zona gazduieste 2 dintre Cele 7 minuni ale lumii antice ar trebui sa cantareasca destul de mult in decizia ta de a-ti petrece vacanta aici, desigur, daca te numeri printre acei turisti dornici sa viziteze. 

Kusadasi sta bine si la capitolul activitati distractive, caci gazduieste doua dintre cele mai mari parcuri acvatice din Turcia, respectiv Adaland si Aqua Fantasy, alaturi de posibilitatea de a practica o multime de alte activitati si excursii optionale. 

Nici zona Antalya nu este lipsita de astfel de locuri: spre exemplu, aproape de Belek vei gasi The Land of Legends, un parc tematic urias care gazduieste atat un aquapark cat si un parc de distractii, sau acvariul din Antalya, care include si Snow World, alaturi de o serie de expozitii, insa preturile din Antalya sunt ceva mai ridicate, exceptand zona mai indepartata Alanya, unde intalnesti tarife mai convenabile. 

Orase si statiuni la malul Marii Egee si in zona Antalya 

Cele mai cunoscute statiuni de pe coasta Marii Egee din Turcia sunt Izmir, Cesme, Kusadasi, Ozdere, Didim, carora li se adauga spre punctul de intalnire cu Marea Mediterana Bodrum, Marmaris si mai jos Gocek, Fethiye si Oludeniz

Izmir e al treilea oras ca marime din Turcia, dupa Istanbul si Ankara, insa cel mai probabil vei fi tentat sa incerci experienta vibrantului Kusadasi, care este mult mai turistic.

Kusadasi este o adevarata incantare pentru turistii care cauta agitatia si freamatul specific al unui oras-statiune: incepand cu zona de bazar, zona portului, multitudinea de restaurante, terase si cluburi, centrele hamam si alte atractii, o iesire in centrul Kusadasi-ului e de bifat in cazul in care esti cazat in apropiere. 

Bodrum, pe de alta parte, se distinge printr-o atmosfera ceva mai boema comparativ cu Kusadasi, insa si aici ai suficient de multe lucruri de vazut si de facut. Castelul Sfantului Petru, ruinele Mausoleului din Halicarnas sau Muzeul de Arheologie Subacvatica sunt printre cele mai importante obiective din Bodrum

In zona de coasta a Turciei de la Mediterana, respectiv zona Antalya, se intind statiuni precum Kemer, Lara Kundu, Belek, Side si ceva mai indepartata Alanya. 

Antalya City, orasul de la malul Mediteranei, asezat la poalele muntilor Taurus, este foarte ofertant din punct de vedere turistic. Centrul vechi al orasului (Kaleici), stradutele sale inguste, casele vechi, obiectivele istorice, dar si restaurantele si viata de noapte activa de aici – sunt cateva dintre oportunitatile pe care ti le ofera acest oras. La capitolul shopping, vei gasi in Antalya mai multe mall-uri, dar si zone de bazar. 

Antalya City

Clima si relief in cele doua zone turistice

Desi ambele zone turistice din Turcia ofera conditii meteo bune pentru desfasurarea vacantelor in sezonul cald, exista o serie de diferente intre ele de care ai putea sa tii cont atunci cand iti rezervi vacanta. 

Clima din zona de coasta a Marii Egee permite desfasurarea vacantelor pe timpul verii in conditii meteo bune, ceea ce inseamna ca vei intalni aici temperaturi ridicate in lunile iulie si august, care insa nu vor depasi un prag al suportabilitatii. 

Zona are munti care se intind atat perpendicular cat si paralel cu coasta Marii Egee, ceea ce creeaza conditii meteo mai favorabile, regiunea fiind totodata destul de dezvoltata la capitolul agricultura. Se resimte aici si influenta unui climat mai continental. 

Cu toate acestea, daca ai in plan spre exemplu sa vizitezi ruinele de la siturile arheologice, ar fi de preferat sa o faci la sfarsit de primavara, inceput de vara sau in toamna, cand temperaturile sunt mai scazute si soarele nu este atat de puternic. 

Orasul antic Efes

In zona Antalya, pe de alta parte, discutam de un climat tipic mediteranean, cu veri foarte calde si uscate si ierni blande, eventual ploioase. Prin urmare, putem spune ca vara dureaza mai mult in Antalya, iar lunile iulie, august si uneori chiar si prima jumatate a lunii septembrie, inregistreaza temperaturi de peste 40 de grade, care pot deveni destul de greu de suportat in timpul unei vacante relaxante. 

Daca te numeri printre cei care nu suporta foarte bine caldura, este de preferat sa-ti faci vacanta in Antalya la sfarsit de primavara sau la mijlocul toamnei (chiar si in luna octombrie), caci abia atunci te vei putea bucura de temperaturi prietenoase. 

In cazul in care esti conditionat sa-ti faci vacanta in lunile cele mai calde, iti poti indrepta atentia catre statiunea Kemer, care gratie pozitiei geografice si a vegetatiei mai abundente, inregistreaza in cele mai multe dintre cazuri temperaturi cu 2-3 grade mai scazute comparativ cu celelalte zone turistice ale Antalyei. 

Gasesti la noi pe site si o multime de variante de cazare in zona Antalya! Poti consulta ofertele accesand butonul de mai jos.

Plajele din statiunile de la Marea Egee si din zona Antalya 

Fiecare dintre cele doua zone de coasta din Turcia se poate lauda cu plaje bune. Vei gasi plaje frumoase atat in zona Marii Egee, cat si la Mediterana, si, in linii generale, cele doua se diferentiaza prin faptul ca zona de coasta din Antalya este mai lina, comparativ cu cea de la Egee care este ceva mai fragmentata, cu mai multe golfuri.  

Litoralul de la Egee este dominat de creste mai proeminente, de prezenta muntilor, iar in ceea ce priveste plajele, vei gasi in zona Kusadasi plajele de nisip Ladies Beach, Long Beach, Pamukak Beach, in Bodrum plajele Gumbet Beach, Ortakent Beach, Yahsi Beach, Kudur si multe altele, atat de nisip, cat si mixte. 

Si Marmaris sta bine la capitolul plaje, fie ele mixte sau cu nisip, precum: Long Beach,  Incekum Beach, Kumlubuk, Orhanyie, Turunc Beach, Icmeler Beach, Amos Beach. 

Mai jos, catre Mediterana, statiunile Gocek, Fethiye si Oludeniz au o serie de plaje cu peisaje mai aparte. Daca esti tentat sa te cazezi in aceasta parte, trebuie sa stii ca in Oludeniz vei gasi celebra Laguna Albastra, a carei plaja este considerata una dintre cele mai frumoase din lume. 

Laguna Albastra, Oludeniz

Plajele din Antalya sunt de asemenea mixte, insa este cert faptul ca una dintre cele mai bune plaje o vei gasi in zona Lara, care se mandreste cu o plaja lunga de peste 10 kilometri, lata, cu nisip fin si premiata Blue Flag. In Kemer, plajele sunt in general de pietris, insa vei gasi si plaje de nisip amenajate special la hotelurile superioare. 

In Antalya City exista plaja publica Konyaalti, care este mixta, insa are o promenada cu palmieri si multa verdeata. 

In zona Belek plajele sunt in general destul de late si cu nisip. Printre cele mai apreciate se numara Kadriye Beach, Bogazkent Beach sau Kumkoy Beach, iar in Side, unde peisajul se aseamana destul de bine cu cel din Belek, vei gasi de asemenea plaje late, cu nisip si intrare lina in apa. 

In Alanya, cea mai cunoscuta plaja este Kleopatra Beach, insa mai exista si alte plaje frecventate de turisti, mai inguste si mixte, cu nisip si pietris. 

Kleopatra Beach

In concluzie, atat zona de coasta a Marii Egee din Turcia cat si zona Antalya sunt foarte ofertante din punct de vedere turistic, insa depinde foarte mult de felul in care vrei sa decurga vacanta ta, de activitatile pe care vrei sa le faci si nu in ultimul rand de perioada in care vrei sa mergi, pentru a alege cel mai potrivit loc pentru tine. Gasesti la noi pe site oferte tentante pentru fiecare dintre cele doua zone de vacanta din Turcia.

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?