Despre vacantele in Fethiye, una dintre cele mai surprinzatoare statiuni turcesti de la Marea Egee

Orasul-statiune Fethiye de pe coasta turceasca a Marii Egee este unul dintre cele mai interesante locuri de vacanta din aceasta zona, chiar daca este ceva mai indepartat fata de Romania in raport cu alte statiuni precum Kusadasi, Didim sau Bodrum

Zona orasului Fethiye gazduieste unele dintre cele mai frumoase plaje ale Turciei si are o atmosfera usor atipica in comparatie cu alte statiuni de vacanta din aceasta tara. In Fethiye poti vizita obiective antice impresionante, te poti relaxa la resorturi care ofera toate conditiile unor vacante reusite, insa poti sa experimentezi si clipe pline de adrenalina cu activitati de genul zborurilor cu parapanta.

Poti descoperi toate aceste caracteristici ale orasului Fethiye in cele ce urmeaza, iar la noi pe site o serie de oferte vacante in Fethiye!

Fethiye apartine de provincia Mugla si se afla la o distanta de 125 de kilometri de Marmaris, 233 de kilometri de Bodrum si 681 de kilometri de Canakkale. 

Despre Fethiye. Ce e important de stiut despre aceasta statiune turceasca de la Marea Egee

Fethiye ascunde in spate o istorie mai mult decat fascinanta si asta pentru ca gazduieste pe teritoriul sau o serie de vestigii din perioada liciana (sec IV i.Hr) care inca pot fi admirate intr-o forma destul de apropiata de cea originala. Cele mai reprezentative obiective ale zonei sunt Amyntas Rock Tombs, de o frumusete si o valoare inestimabila, care pot fi vizitate destul de aproape de centrul statiunii. 

Orasul din prezent se afla pe teritoriul vechii asezari Telmessos, ale carei ruine mai pot fi observate si in prezent. In legende, Telmessos ar fi fost fiul zeului Apollo, iar in traducere, numele sau insemna “Taramul luminilor”. 

Fethiye Turcia se sustine in principal din turism, iar populatia orasului depaseste in prezent 100000 de locuitori. Pe timp de vara, Fethiye reprezinta un magnet pentru zeci de mii de turisti (in special britanici, irlandezi si germani), care vin aici pentru a se bucura de unele dintre cele mai spectaculoase plaje, dar si pentru a practica diferite sporturi acvatice. 

Centrul orasului Fethiye este animat, exista multe restaurante si pub-uri, piete cu produse locale, iar pentru cei dornici de aventura, in vecinatate exista o multime de locuri frumoase care asteapta sa fie explorate, precum mica statiune Oludeniz (faimoasa pentru zborurile cu parapanta si laguna sa albastra) sau golfurile si insulele superbe care pot fi vizitate in cadrul excursiilor organizate cu plecare din portul Fethiye.

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Cum ajungi in Fethiye. Drumul cu masina si cel mai apropiat aeroport de Fethiye

Cel mai apropiat aeroport de Fethiye este Dalaman, situat la 45 km de aceasta statiune, iar aeroportul Milas Bodrum se afla la o distanta de 200 km, in timp ce aeroportul din Antalya este la 204 km de Fethiye . Cu toate acestea, exista turisti romani care aleg sa se indrepte spre aceasta destinatie si cu masina personala. 

Drumul Bucuresti – Fethiye Turcia se poate face in doua zile (cu o oprire de-o noapte in Canakkale), iar cel mai scurt traseu este pe la Giurgiu-Ruse, traversarea Bulgariei si ulterior Eceabat – Kilitbahir – Canakkale – Izmir – Aydin – Fethiye. In total, distanta Bucuresti Fethiye este de 1309 km, pe acest traseu. 

Daca vrei sa vii pe la Istanbul si eventual sa petreci noaptea acolo, vei merge pe traseul Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Edirne – Istanbul – Bursa – Izmir – Fethiye. Vei avea de parcurs 1433 kilometri. 

Vrei sa afli mai multe detalii despre drumul catre aceasta directie? Poti citi articolul Cele mai bune rute spre statiunile turcesti de la Marea Egee

Vremea in Fethiye Turcia si cand e bine sa-ti programezi vacanta aici

Fethiye are un climat tipic mediteranean, cu un sezon cald lung si veri calduroase si uscate. Lunile iulie si august sunt cele mai calduroase in Fethiye, insa si in luna septembrie se inregistreaza temperaturi ridicate. 

Media temperaturilor maxime in lunile iulie si august este de 33 de grade, in timp ce in septembrie se inregistreaza 30 de grade. 

Incepand cu luna aprilie si pana la sfarsitul lunii octombrie sau chiar inceputul lunii noiembrie, vremea in Fethiye este favorabila pentru o vacanta, asadar, daca vrei sa nu-ti faci concediul atunci cand sunt cele mai ridicate temperaturi, poti veni aici si la sfarsit de primavara si chiar si in mijlocul toamnei. 

Apa marii in Fethiye inregistreaza, la randu-i, temperaturi mai ridicate comparativ cu Kusadasi. Media temperaturilor apei marii in luna august este de 27 de grade, in timp ce in lunile iulie si septembrie se inregistreaza valori de 25 de grade, iar in octombrie chiar si 23 de grade. 

Plajele din Fethiye. Care sunt cele mai cunoscute si mai frumoase locuri de plaja

In Fethiye exista multe locuri de plaja frumoase, ceva mai atipice comparativ cu restul statiunilor turcesti mai cunoscute de la Marea Egee. Dintre acestea, ti le prezentam pe cele cu un grad de interes ridicat pentru turisti:

Calis Beach se afla la 2.5 kilometri de centrul statiunii si se intinde pe o fasie lunga de 4 kilometri. In zona din spatele plajei exista hoteluri, magazine cu suveniruri, restaurante si baruri. Este una dintre plajele preferate de cei care vor sa practice diverse sporturi acvatice si totodata locul in care s-au filmat secvente din filmul Skyfall, din seria Bond. Intrarea in apa este abrupta, iar plaja este formata din nisip si pietre.

Sovalye island beach, plaja de pe insula Sovalye unde poti ajunge in doar 15 minute cu barca, pe care o vei lua din portul Fethiye. Poti vizita aici si cateva ruine. 

Aksazlar Beach este o alta varianta de plaja organizata in Fethiye, localizata la circa 3 kilometri de portul de yahturi. Aici vei gasi si o zona de camping, un bar, o plaja amenajata cu sezlonguri si umbrele, dar si un restaurant in imediata apropiere. Plaja are intrare lina in mare, insa apa poate fi relativ tulbure in anumite perioade, ceea ce inseamna ca locul nu este neaparat potrivit pentru activitati precum snorkeling-ul.

Golful Katranci, localizat la aproximativ 13 kilometri de centrul statiunii, ascunde o alta plaja, de regula vizitata mai mult de catre localnici, care se strang aici pentru a face gratare sau picnicuri. Se poate ajunge la Golful Katranci si cu autobuzele locale pe care le poti lua din centrul statiunii, dar si cu excursii organizate cu barca. Vei gasi aici si un restaurant cu preparate traditionale si peste proaspat. 

Kumburnu Beach este una dintre plajele din aceasta zona mai potrivite familiilor si este localizata in Oludeniz, la 16 kilometri de centrul statiunii Fethiye. Este foarte frumoasa, are o forma aparte si o apa de un turcoaz fascinant. Kumburnu este plaja care separa faimoasa laguna albastra (Blue Lagoon) din Oludeniz, de plaja principala a acestei mici statiuni. 

Pe acest subiect, te-ar putea interesa si: Top 10 cele mai frumoase plaje din zona Fethiye – Oludeniz Turcia

Kabak Beach este potrivita celor care cauta liniste si poti ajunge la ea numai pe jos, prin urmare iti recomandam sa vii aici dimineata, inainte ca soarele sa devina prea arzator. Si aceasta plaja este una dintre preferatele localnicilor. Se afla la aproximativ 33 de kilometri distanta de centrul statiunii Fethiye. 

Kidrak Beach este una dintre plajele ascunse care apartine de parcul natural cu acelasi nume. Vei gasi aici un mic snack bar, insa nu si aglomeratia specifica altor plaje mai cunoscute. O vei gasi la capatul statiunii Oludeniz. 

Despre cazare in Fethiye. Care sunt cele mai interesante resorturi de aici 

Exista multe variante de cazare in statiunea Fethiye din Turcia, incepand de la hoteluri buget-friendly si pana la resorturi potrivite pentru vacantele cu copiii, care se intind pana in invecinatul Oludeniz. 

In zona centrala a statiunii exista hoteluri, insa potrivite mai degraba celor care vor sa exploreze aceasta arie si care tin sa fie cazati in imediata apropiere a obiectivelor turistice de aici. 

Si in zona portului se remarca o serie de hoteluri si chiar resorturi – unele fiind preferate de catre turistii care ajung in Fethiye cu iahturile. Hotel Letoonia Fethiye, unul dintre primele resorturi cu concept all inclusive din aceasta statiune, se afla la aproximativ 6 kilometri de port. Tot relativ in zona mai este si Hillside Beach Club

In partea opusa marinei, in dreptul plajei Calis, exista de asemenea o serie de hoteluri pentru toate tipurile de cerinte. 

Resorturile mari, majoritatea foarte bine cotate, se afla in extremitatile statiunii Fethiye, respectiv zona Göcek sau zona Oludeniz. Dintre acestea, iti recomandam sa arunci o privire pe ofertele de la Hotel Rixos Premium, Orka Sunlife Resort and Spa, Liberty Hotels Lykia, Club Belcekiz Beach

Hotel Club Letoonia Fethiye

Atractii si obiective turistice in Fethiye. Ce poti sa faci in aceasta statiune

Pe langa faptul ca are multe plaje laudate in zona, Fethiye se mandreste si cu o serie de obiective istorice impresionante, insa ofera turistilor posibilitatea sa se bucure si de diverse alte activitati. 

Amyntas Rock Tombs, mormintele de piatra din perioada liciana sapate in secolul al IV-lea i.Hr, sunt cu adevarat spectaculoase, iar panorama de aici, asupra orasului si a coastei, este absolut superba. Acest loc se afla in centrul Fethiye si poate fi vizitat intre 1 aprilie – 1 octombrie in intervalul orar 10.00-17.00. Este inchis in lunile de luni, sambata si duminica. Poti afla mai multe informatii despre vizita la Amyntas Rock Tombs accesand acest link

Castelul Fethiye, mai exact ruinele acestuia, localizate tot in statiune, la mica distanta de centru si de port, pot fi de asemenea vazute intr-o mica plimbare pe jos. 

Sultans Aqua City, din centrul statiunii, este unul dintre parcurile acvatice din zona in care te poti distra mai ales daca esti in vacanta alaturi de cei mici. Aquapark-ul nu are dimensiuni foarte mari, insa are cateva atractii si tobogane cu apa care sa-ti anime timpul petrecut aici. 

Magazinele din centrul statiunii si bazarurile organizate aici in fiecare duminica reprezinta o alta atractie pentru turistii dornici de shopping. Daca vrei sa cumperi suveniruri din Fethiye sau alte obiecte, ai slabe sanse sa pleci cu mana goala. 

Piata de peste din Fethiye – un loc fascinant si pitoresc, unde daca nu esti prea deranjat de mirosul specific, poti admira o serie de capturi interesante din Marea Egee. 

Restaurantele din centrul statiunii reprezinta un alt punct de interes pentru vizitatori, caci aici poti incerca evident multe preparate din peste, alaturi de alte preparate traditionale, asadar chiar daca esti cazat la un hotel cu regim all inclusive, da o sansa si acestei experiente culinare in oras. Cel mai probabil nu vei regreta. 

Viata de noapte este destul de activa in Fethiye. Cu toate acestea, nu prea se intalnesc aici cluburi cu o capacitate mare precum in alte statiuni turistice cunoscute de la Egee, insa exista o multime de baruri si pub-uri cu muzica live, foarte potrivite pentru distractie. Hisaronu, o alta mica statiune dintre Fethiye si Oludeniz, este celebra pentru cluburile si barurile sale. Cei mai multi dintre turistii tineri se orienteaza si catre aceasta locatie atunci cand vine vorba de distractie pe timp de noapte. 

Croaziere, excursii si diferite tururi din Fethiye

Fethiye este punct de plecare si catre multe dintre atractiile din vecinatate, prin urmare, vei gasi in oras oferte variate pentru croaziere si tururi de o zi. Ti-am pregatit cateva dintre cele mai des intalnite optiuni de excursii din Fethiye:

  • Croaziera pe mare catre insulele din apropiere (una dintre cele mai cunoscute este turul celor 12 insule – il vei remarca foarte des printre ofertele operatorilor locali) 
  • Excursie de o zi in orasul antic Tlos, in satul Yaka si in defileul Saklikent. 
  • Jeep safari prin padurile de pin din imprejurimi, cu oprire in Tlos pentru a vizita ruinele si in defileul Saklikent. 
  • Zborul cu parapanta din Oludeniz (paragliding)
  • Orasul parasit Kayakoy (sau orasul fantoma, asa cum mai este cunoscut), cu un trecut impresionant si localizat intre Fethiye si Oludeniz, la aproximativ 10 kilometri de centrul primei statiuni. 

Pentru si mai multa inspiratie in ceea ce priveste locurile frumoase din aceasta zona a Turciei, iti recomandam sa arunci o privire si pe articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

In concluzie, desi este ceva mai departe de Romania, Fethiye are totusi cateva atuuri care o includ in topul celor mai frumoase statiuni din Turcia de la malul Marii Egee si daca vrei sa vizitezi un loc cu adevarat special si usor diferit ca vibe comparativ cu restul statiunilor turcesti, ii poti acorda o sansa.

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?