Totul despre hamam sau baia turceasca. Istorie, semnificatie culturala, ritual si cele mai bune locuri din Turcia unde poti incerca o astfel de experienta

Experienta unui hamam (baie turceasca, cu aburi) este inedita si deosebit de tentanta atunci cand te pregatesti pentru o vacanta in Turcia. Desi acest serviciu se regaseste in prezent in multe SPA-uri din intreaga lume, Turcia ramane locul in care poti sa te bucuri de acest ritual in cel mai autentic mod cu putinta, tocmai pentru ca vorbim de tara de provenienta a hamam-ului. 

Desigur, istoria a dovedit faptul ca si turcii au preluat aceasta practica de la culturile anterioare, insa vom aborda acest subiect, alaturi de descrierea intregului ritual de hamam si de locurile cele mai potrivite in care poti sa te relaxezi la baile turcesti traditionale, in cele ce urmeaza. 

Daca intre timp ti-am starnit interesul pentru o vacanta relaxanta in aceasta tara, ti-am pregatit la noi pe site si unele dintre cele mai bune oferte vacante in Turcia, cu o multitudine de locatii si servicii dintre care poti alege ce este mai potrivit pentru tine.

Istoric al hamam-ului si semnificatia in cultura turceasca 

Hamam-ul (sau baia turceasca) a luat nastere dupa modelul termelor din Roma Antica, perioada in care baile publice erau nelipsite, deservind atat scopurilor de igiena, cat si pe post de activitate sociala. Imperiul Otoman a preluat modelul bailor publice din antichitate, adaptandu-l cu diverse elemente din propria cultura, hamam-ul fiind perceput atat drept loc de recreere, cat si un loc de pregatire pentru rugaciune. 

Treptat, baile turcesti au crescut in popularitate si au devenit extrem de prezente, mai ales in zonele cu moschei. Cuvantul “hamam” vine de la arabescul “hamma”, care in traducere inseamna caldura, sau in unele interpretari, “patrunderea caldurii”. 

Cagaloglu Hammam, Istanbul

Inspirati de propria religie, turcii au creat hamam-urile respectand propriile reguli si ritualuri in materie de igiena, la inceput in orasele mari, langa moschei, urmand ca apoi aceste centre sa apara in piete, in zonele comerciale si chiar la periferii. Spre exemplu, in secolul al XVII-lea, un scriitor turc consemna faptul ca doar in Istanbul existau peste 150 de hamam-uri. 

Orice palat imperial sau resedinta mai mare avea propriul hamam, care era de regula construit la capatul unui pasaj care lega respectiva constructie de gradina. In vremurile Imperiului Otoman, era o traditie ca oamenii sa consume diferite fructe, sucuri si serbet in interiorul acestor bai turcesti. 

Baile turcesti au jucat un rol destul de important si in viata sociala a femeilor. Existau bai turcesti cu sectiuni separate pentru femei si barbati, si bai turcesti in care femeile aveau acces in anumite zile sau intr-un anumit interval orar. Cercetarile istorice au dovedit ca semnificatia bailor turcesti si cultura acestora aveau o importanta aparte, motiv pentru care, spre exemplu, femeile aveau chiar si peste 10 accesorii diferite pe care le foloseau atunci cand mergeau la hamam. 

Atat barbatii, cat si femeile, aveau un vas/bol din metal (argint, bronz sau cupru), decorat cu reliefuri, pesti si alte modele variate, a carui dimensiune indica adeseori gradul de bogatie al persoanei respective. Printre aceste accesorii se mai numarau si vasul de sapun, manusile de baie, pieptenii din fildes placati cu argint sau aur, recipientul pentru pastrarea bijuteriilor sau sabotii de baie din lemn (“nalin”). 

Cele mai calitative prosoape pentru baia turceasca erau tesute, pe vremuri, la Bursa. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Cultura otomana a dat nastere si unor evenimente care erau strans legate de baia turceasca – ceremonia baii de mireasa, care avea loc cu o zi inaintea inceperii festivitatilor de nunta, baia la 40 de zile dupa nastere, baia de uscare a lacrimilor si alte evenimente care sunt centrate in jurul unui hamam.  

Cea mai veche baie turceasca din Istanbul se numeste Aga Hamami si a fost construita in anul 1454. Si in prezent aceasta este una dintre multele bai publice din Turcia, frecventate atat de localnici, cat si de turisti. 

Cum decurge o experienta la un hamam, pas cu pas

Baile turcesti au continuat sa fie folosite de catre turci si in epoca moderna, fiind percepute ca un loc de relaxare, purificare si pregatire inainte de rugaciune. Hamam-ul a devenit totodata si una dintre atractiile turistice de top pentru cei care viziteaza Turcia, iar experienta unui astfel de ritual poate fi unica. 

In acest sens, e bine sa stii ca daca vrei sa ai o experienta cu adevarat autentica, e bine sa alegi un hamam cu trecut istoric (de regula, acestea sunt mai scumpe si localizate in orasele/statiunile mari, central) sau amplasat in oras, in detrimentul bailor turcesti de la hotel. Desi exista hoteluri de lux in Turcia, unde un astfel de ritual este practicat ca la carte si in cele mai pretentioase conditii, daca esti cazat la un hotel cu servicii bune sau medii, este foarte posibil ca experienta sa nu fie aceeasi. 

Un hamam clasic are de regula 3 camere interconectate: camekan, sicaklik si sogukluk – una destinata incalzirii cu abur si masajului, o alta baii si racoririi corpului si o alta de relaxare. Cele mai multe dintre hamamuri au sectiuni separate pentru femei si barbati. 

In prezent, in oferta acestor centre exista mai multe tipuri de ritualuri, urmand ca tu sa-l alegi pe cel care consideri ca ti se potriveste cel mai bine. 

In linii generale, o experienta clasica la un hamam decurge in felul urmator:

  • Vei fi condus la un vestiar unde te poti schimba in costumul de baie sau te poti inveli cu prosopul/halatul care iti este oferit la receptie. 
  • Ulterior vei fi ghidat catre camera calda, unde te poti relaxa si unde vei transpira in baia de aburi. In aceasta camera exista si un mic bazin cu apa, denumit “kurna”.
  • Urmeaza apoi partea cea mai relaxanta a baii turcesti – te vei aseza pe o suprafata de marmura, pe care nu o vei simti insa rece si vei fi masat pe corp cu o manusa abraziva (“kese”) si ulterior cu o carpa moale cu spuma din sapun traditional. Pielea ti se va exfolia si va deveni fina, iar apoi vei fi clatit, de regula, cu apa rece. 
  • Spre finalul ritualului, vei fi invitat in camera de relaxare, unde cel mai probabil vei fi servit cu un ceai turcesc. 

De obicei, experienta dureaza in jur de 45 de minute, insa serviciile oferite de astfel de centre sunt in prezent mai variate. Poti opta pentru o experienta care dureaza mai multe ore si in care este inclusa si o sedinta de masaj cu ulei aromat sau alte proceduri. 

Beneficiile hamam-ului asupra sanatatii, precautii si recomandari

Exceptand desigur experienta inedita de care vei avea parte, o astfel de procedura vine la pachet si cu o serie de beneficii asupra sanatatii. Printre cele mai cunoscute efecte terapeutice ale hamam-ului se numara urmatoarele: 

  • relaxeaza sistemul nervos, favorizand astfel eliminarea stresului si a starilor de anxietate
  • aburii ajuta la deschiderea porilor si la eliminarea impuritatilor de pe suprafata pielii, lasand pielea catifelata si moale 
  • ajuta la buna functionare a sistemului respirator si la prevenirea infectiilor respiratorii prin cresterea capacitatii de oxigenare a plamanilor
  • ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin procesul de transpiratie 
  • caldura accelereaza functiile metabolice si stimuleaza sistemele nervos si hormonal, producand efectul de relaxare si de stare de bine
  • ajuta la tratarea acneei
  • trateaza problemele parului si ale scalpului uscat 

Pe de alta parte, baile turcesti nu sunt recomandate persoanelor cu astm bronsic, afectiuni cardiovasculare si boli varicoase, pentru ca aburul din camerele calde poate produce diverse efecte nedorite. 

Este recomandat sa folosesti papuci atunci cand mergi la hamam si sa te hidratezi corespunzator atat inainte, cat si dupa baia turceasca. 

Locatii hamam de top din intreaga Turcie  

Este greu de spus cate locatii de hamam sunt in toata Turcia, insa in mod cert numarul acestora este de ordinul miilor. Numai in Istanbul sunt in jur de 240 de bai turcesti, dintre care aproximativ 60 sunt functionale in prezent. Cele mai cunoscute astfel de locatii publice se afla in Istanbul, insa exista bai turcesti renumite si in Ankara, Bursa, dar si in orasele si statiunile de la Egee si de la Mediterana. Acestora li se adauga si baile turcesti din incinta a numeroase hoteluri. 

Baile turcesti cu istoric sunt insa si cele mai costisitoare, asadar asteapta-te spre exemplu ca in Istanbul, la un hamam de top, sa platesti pentru o experienta basic peste 50 de euro, iar pentru o experienta all-inclusive in jur de 185-200 de euro. Evident, nu te vei lovi de aceleasi preturi daca alegi serviciile unui hamam mai putin cunoscut. 

Spre exemplu, in Kusadasi, platesti in medie in jur de 25 de euro pentru un program de 45 de minute care include baia turceasca clasica (hamam, exfoliere si masaj cu spuma) si aproximativ 50 de euro daca vrei sa adaugi si un masaj de relaxare si un tratament facial. 

Belediye Hamamı Kusadasi

Nu uita ca in unele cazuri, preturile pot fi negociate, mai ales daca vii la hamam alaturi de mai multi prieteni sau de membrii familiei. Uneori, negociatul poate fi acceptat chiar si la hotelurile de 3-4 stele care sunt dotate cu asfel de servicii. 

Printre cele mai faimoase locatii de hamam din Turcia se numara:

  • Cagaloglu Hamam din Istanbul, construit in 1749 si vizitat de-a lungul timpului de numeroase personalitati istorice precum Mustafa Kemal Atatürk, dar si de staruri de la Hollywood precum Cameron Diaz sau Harrison Ford. 
  • Ayasofya Hurrem Sultan Hamam din Istanbul, asezat intre Hagia Sophia si Moscheea Albastra
  • Galatasaray Hamam din Istanbul, foarte popular printre turisti, localizat central, dateaza din secolul al XV-lea 
  • Suleymaniye Hamam din Istanbul, care apartine de moscheea cu acelasi nume. Este recomandat sa-ti faci rezervare aici pentru a fi sigur ca vei prinde loc
  • Belediye Hamamı Kusadasi Turkish Bath, localizat intr-o cladire istorica, ridicata in secolul al XIV-lea. Poti face o rezervare accesand acest site 
  • Sengul Hamam din Ankara, care dateaza din secolul al XV-lea 
  • Karacabey Hamam din Ankara, care si-a pastrat structura initiala de mai bine de 500 de ani 
  • Kervansaray Hamama din Bursa, construit in 1389 
Ayasofya Hurrem Sultan Hamam

Concluzionand, hamam-ul are o semnificatie deosebit de importanta in cultura acestei tari si, pentru un turist, poate fi considerat o experienta unica si deosebit de relaxanta. Daca ai in plan sa pleci intr-o vacanta in Turcia, nu uita sa ceri recomandari si cu privire la astfel de locuri, caci ai toate sansele sa pleci de acolo mai relaxat decat ti-ai fi inchipuit, iar pielea ta va avea parte de un tratament care-ti va spori starea de bine.

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?