Satul Panagia Thassos. Ce trebuie sa stii despre unul dintre cele mai pitoresti locuri din Thassos

Desi este unul dintre cele mai cunoscute si turistice sate din Thassos, Panagia este genul de sat in care ai toate sansele sa te bucuri de o atmosfera tipic greceasca. Stradutele inguste, tavernele cu mancare traditionala si atmosfera pitoreasca, fac din Panagia locul ideal pentru cei care vor sa scape de agitatia specifica statiunilor mari. 

Poti vizita Panagia relativ usor in timpul vacantei tale in Thassos, pentru ca se afla aproape de Limenas, capitala insulei, iar peisajele spectaculoase catre mare si vibe-ul acestui sat grecesc te vor incanta cu siguranta.

panagia thassos

Despre satul Panagia Thassos

Panagia este un sat de munte, asezat in partea de nord-est a insulei Thassos, la 300 de metri deasupra nivelului marii, si se bucura de o comunitate aflata in crestere, care inca pastreaza o parte dintre traditiile si obiceiurile vechi ale zonei. 

Piata centrala din sat este locul cel mai animat din Panagia, aici se aduna localnicii si turistii pentru a se relaxa la cafenele si la taverne. Poate fi locul ideal pentru a savura un paharel de ouzo si pentru a observa indeaproape obiceiurile grecilor. 

Este foarte interesant sa prinzi aici o sarbatoare sau un eveniment important precum Carnavalul lui Dionysos (organizat in februarie-martie) sau Sarbatorile Pascale (aprilie-mai), caci vei gasi o atmosfera cu totul aparte in sat, insa aceste evenimente au loc inaintea sezonului de vara. 

Stradutele secundare din Panagia sunt inguste, pietruite, destul de dificile in ceea ce priveste accesul cu masina, insa perfecte pentru vremurile apuse in care locuitorii se deplasau calare pe magari. Desigur, acum pot face obiectul unor plimbari la pas, cu mici opriri in magazinele cu produse artizanale, dulciuri preparate local, obiecte din ceramica si alte produse cu care poti pleca acasa pe post de amintiri.

panagia thassos

Unde este Panagia Thassos si cum poti sa ajungi aici 

Panagia se afla la doar 10 kilometri de Limenas si poti ajunge aici cu masina sau cu autobuzul local. Daca vii din Limenas catre Panagia, o vei lua in directia Potamia, pe drumul principal, asfaltat si cu multe serpentine. Vei trece direct prin sat, asadar nu vor fi prea multe probleme cu orientarea.

Pe de alta parte, daca esti cazat in zona Potos si intentionezi sa vizitezi Panagia, cel mai scurt drum este pe coasta de est, insa ai grija ca atunci cand intri in Panagia, sa tii drumul principal si sa cauti parcare undeva central, evitand sa faci brusc stanga (asa cum se intampla sa te mai ghideze Waze-ul), pentru ca risti sa ramai blocat pe stradutele foarte inguste din mijlocul satului.

Poti ajunge in Panagia si din directia Golden Beach, insa vei intalni un drum destul de abrupt, dar in conditii bune, dupa cum relateaza turistii care au vizitat recent acest sat. Te sfatuim totusi sa conduci prudent pe aceste drumuri si sa pastrezi distanta. 

Daca vrei sa scapi de stresul condusului sau nu te afli in Thassos cu masina personala, poti ajunge in Panagia si cu autobuzele locale. Exista linii directe catre Panagia din Limenas si Potos (autobuzele au culoarea verde). Tarifele pot varia in functie de tipul turului ales, iar biletul se plateste atunci cand urci in autobuz, la sofer. Poti consulta orarul si tarifele aici

Fabrica de ulei din Panagia Thassos si alte atractii ale satului

Chiar daca nu se numara printre cele mai animate localitati din insula Thassos si este potrivit celor care cauta o experienta mai pitoreasca, Panagia se poate lauda cu o serie de atractii de mare interes pentru unii dintre turisti. 

Fabrica de ulei de masline Sotirelis se afla in centrul satului Panagia si este destul de greu de ratat daca decizi sa faci o vizita aici. Aici se produce ulei de masline din anul 1915, iar in prezent fabrica poate fi vazuta si la interior. Tot aici poti sa observi si procesul de obtinere a uleiului de masline folosind metoda traditionala si cum decurge acesta de la culegerea maslinelor din copaci si pana la turnarea uleiului in sticla. Desigur, poti cumpara si ulei de masline direct de la sursa.

In curtea fabricii se afla si o mica parcare, insa locurile se dovedesc a fi insuficiente in perioadele aglomerate, asa ca e posibil sa fii nevoit sa te orientezi catre alta zona de parcare a satului.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
fabrica de ulei sotirelis
Fabrica de ulei de masline Sotirelis

Biserica Adormirii Maicii Domnului – o constructie cu cupola, trei culoare interioare si 5 intrari (una principala si 4 laterale), un adevarat loc de pelerinaj pentru credinciosi in preajma datei de 15 august, care vin sa se roage la icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. 

Piata celor 3 izvoare este un alt loc cunoscut din Panagia, de unde te poti bucura si de o priveliste interesanta asupra satului. Satul este faimos si pentru izvoarele sale cu apa proaspata din munti, motiv pentru care vei mai intalni prin Panagia diferite mici parauri, fantani sau izvoare, fiecare cu legendele sale. 

In sat exista mai multe magazine mici (in majoritate, afaceri de familie), cofetarii, patiserii, farmacie, insa nu te astepta la prea multa animatie sau la o viata de noapte activa, caci Panagia este mult prea linistit pentru asa ceva. 

Pestera Drakotrypa sau Pestera Dragonului, asa cum mai este cunoscuta, se afla destul de aproape de centrul satului Panagia, insa e nevoie sa faci o plimbare destul de solicitanta prin padure pentru a ajunge aici. Pestera este interesanta, insa nu este amenajata in scop turistic.

panagia thassos

Cazare in Panagia Thassos. Ce fel de hoteluri gasesti aici 

Cei mai multi dintre turistii care vin in Panagia fac excursii de o zi aici, insa in sat exista si unitati de cazare pentru cei care vor sa petreaca mai mult timp. Sunt in jur de 4 kilometri de parcurs pana la cea mai apropiata plaja, acesta fiind si principalul inconvenient pentru care majoritatea turistilor nu se cazeaza in Panagia, dar daca vrei sa petreci cateva nopti in sat, vei avea mai multe optiuni. Este posibil insa ca preturile sa fie usor mai ridicate comparativ cu alte statiuni din Thassos. 

In Panagia vei gasi vile, pensiuni dar si cateva hoteluri, majoritatea de 3 stele, cu mic dejun inclus sau in regim self catering (cu chicineta inclusa). Exista si cateva case traditionale, renovate, in care te poti caza in Panagia. 

Daca vrei sa te cazezi intr-o zona mai apropiata de Panagia, dar sa fii si aproape de mare, te poti orienta catre hotelurile din zona Golden Beach sau Skala Potamias, localizate la 5-6 kilometri de satul Panagia. 

In concluzie, satul Panagia merita vizitat daca te vei afla in Thassos, fie si pentru cateva ore, tocmai pentru ca este unul dintre locurile in care poti sa te relaxezi si sa te bucuri de frumusetea vietii simple, intr-un mediu cu mult mai linistit comparativ cu statiunile mari de la malul Egeei.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?