Restrictii de circulatie in Europa. Top 10 intrebari pe care trebuie sa ti le pui cand pleci in vacanta in Bulgaria si Grecia

Pandemia de coronavirus a adus o multime de restrictii de calatorie in Europa. A trebuit sa ne reinventam si sa regandim modul in care calatorim catre destinatiile preferate. 

Restrictiile de circulatie au adus cu ele si restrictii de intrare in Bulgaria si Grecia, tarile pe care romanii le iubesc cel mai mult pentru concediile de vara. 

Stim ca nu iti este usor sa te adaptezi, nici noua nu ne este, de aceea, ne-am gandit sa iti usuram munca si sa iti raspundem la cele mai frecvente intrebari pe timp de pandemie.

Gasesti toate raspunsurile in articolul urmator, pentru ca apoi sa-ti poti rezerva fara griji pachetele pentru vacanta de vara in Bulgaria sau vacanta de vara in Grecia.

Restrictii de calatorie in Bulgaria

UPDATE 1 MAI 2022

Cetățenii români vor putea intra în Bulgaria prin orice punct de trecere a frontierei în baza documentului de călătorie valabil (carte de identitate sau pașaport electronic).
Incepând cu data de 1 mai 2022, sunt eliminate toate condițiile restrictive de intrare în țară aplicate pe durata pandemiei de COVID-19.

UPDATE: Conditii de calatorie propuse in Bulgaria, incepand cu 1 mai 2021:

• Poți intra în țară pe bază de adeverință de vaccinare, test PCR negativ sau adeverință de anticorpi (adică au trecut mai puțin de 90 de zile de când ai avut COVID-19).

• Masca este obligatorie in toate spatiile inchise. La plaja si in toate spatiile din hoteluri, distanta minima intre turisti trebuie sa fie de minimum 1,5 metri. O umbrela trebuie sa aiba un spatiu de 20 de metri patrati in jurul ei si poate gazdui o singura familie.

Masurile luate in Bulgaria sunt preventive, pentru un sezon de vacante mai sigur, cu putine cazuri si fara grija imbolnavirilor. Cel mai probabil, se va renunta la ele dupa 30 aprilie 2021. 

Ministerul Afacerilor Externe ne informeaza ca, incepand cu data de 29 ianuarie 2021 si pana la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetatenii romani) care doresc sa calatoreasca in Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplaseaza, pot intra pe teritoriul acestui stat cu conditia prezentarii unui test RT – PCR cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. 

Documentul care atesta rezultatul negativ trebuie sa contina numele si prenumele persoanei (conform documentului de identitate cu care calatoreste), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuarii testarii, metoda testarii, inscrisa cu caractere latine (PCR) si rezultatul negativ (negative).

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Bulgaria si care nu se incadreaza in exceptiile de la masura obligatorie a prezentarii testului RT – PCR cu rezultat negativ pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin punctele de frontiera: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin si Vama Veche-Durankulak.

Toate detaliile despre accesul romanilor in Bulgaria in pandemie sunt aici

Prezentarea unui test negativ inseamna mai multa siguranta pentru tine si un concediu in care nu trebuie sa-ti mai faci atat de multe griji. Un numar redus de imbolnaviri inseamna o vacanta linistita. 

Restrictii de calatorie in Grecia

UPDATE 1 mai 2022

A fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;

UPDATE: Conditi de calatorie in Grecia valabile din 14 mai 2021:

  • Poți intra în țară pe bază de adeverință de vaccinare, test PCR negativ sau adeverință de anticorpi (adică au trecut mai puțin de 90 de zile de când ai avut COVID-19).
  • Turiștii vor putea fi supuși unor teste aleatorii la graniță, de data aceasta, cu teste rapide.
  • Grecia asigură în continuare costurile spitalizării și carantinei, în caz că te infectezi în vacanță.

Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca se prelungeste regimul de carantina totala (lockdown) pentru intreg teritoriul Republicii Elene pana la data de 28 februarie 2021, cu mentinerea tuturor masurilor anterioare.

Principalele restrictii sunt:

  • Toate persoanele care intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriana, rutiera sau maritima), pana la data de 28 februarie 2021, sunt supuse masurii de autoizolare la locul de domiciliu/resedinta pentru o perioada de 7 zile.  Persoanele care sosesc in Republica Elena pentru o sedere cu o durata mai mica de 7 zile, trebuie sa ramana in autoizolare pe intreaga perioada in care se afla pe teritoriul elen.
  • Parasirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabila a unui mesaj SMS la numarul de telefon 13033;
  • Interzicerea circulatiei intre judete (cu exceptia situatiilor de urgenta).
  • Interzicerea circulatiei pe timp de noapte in intervalul orar 21:00-05:00 (cu exceptia persoanelor care se deplaseaza la serviciu ori pentru urgente medicale). 
  • Pentru zonele aflate sub cod rosu de alerta epidemiologica, restrictia se aplica in intervalul orar 18:00-05:00 pe tot parcursul saptamanii (exceptie fac regiunea Attica si Atena, unde masura se aplica doar in weekend).
  • Magazinele de tip supermarket alimentar, farmaciile, spitalele si centrele de prim ajutor vor functiona in baza unui program special care este actualizat in permanenta;
  • Persoanele se deplaseaza numai pentru calatorii esentiale (sunt excluse calatoriile in scop de turism, vizita etc.);
  • Prezentarea unui test RT – PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrarii pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea nationala competenta; 
  • Certificatul cu rezultatul negativ al testarii (redactat in limba engleza) trebuie sa contina numele, prenumele, numarul pasaportului sau cartii de identitate a persoanei testate;
  • Obtinerea unui rezultat negativ la testarea rapida pentru infectia cu SARS-CoV-2 care se efectueaza in punctul de trecere a frontierei terestre de catre unitatile mobile ale Secretariatului General de Protectie Civila şi ale Organizatiei Nationale de Sanatate Publica (EODY). 
  • Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obtine un rezultat negativ  al testului (rezultatul se elibereaza pe loc). Aceasta masura de testare suplimentara se aplica tuturor categoriilor de persoane care intra pe cale rutiera in Republica Elena incepand cu data de 20 noiembrie 2020;
  • Prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces.

Poti citi toate detaliile aici.

Inainte de a pleca in vacanta, iti recomandam sa citesti toate restrictiile de circulatie si calatorie impuse de autoritati in Europa. Unele se aplica pe termen lung, altele sunt actualizate saptamanal sau lunar.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Top intrebari pe care trebuie sa ti le pui inainte de a pleca in vacanta in Bulgaria si Grecia

Pachetele noastre de vacanta au conditii superflexibile de anulare, cu avans 0 la rezervare si plata in rate. Astfel, nu exista riscul de pierdere a sumelor achitate. 

  1. Cat si cand trebuie sa achit avansul daca doresc sa fac o rezervare?

In contextul pandemiei, am reusit sa negociem contracte flexibile cu hotelierii, astfel incat avansul este 0 la rezervare, iar plata se poate efectua in rate cu pana la 7-15 zile inainte de plecare.

  1. Ce se intampla cu vacanta mea daca se impune stare de urgenta/restrictii de circulatie in perioada calatoriei?

Daca la destinatie vacantele se desfasoara normal si nu sunt impuse restricții de călătorie (nu ne referim la recomandari, ci efectiv restrictii), se poate calatori fara nicio problema. In situatia in care starea de urgenta va fi impusa la momentul vacantei, hotelurile sau granitele vor fi inchise, se impune carantina la destinatie / intoarcerea in tara sau exista un rezultat pozitiv al testul RT – PCR, dupa caz, vacanta se poate reprograma, ti se poate acorda un voucher valoric pentru suma achitata sau ti se pot rambursa sumele achitate. Alaturi de consultantii Travel Planner veti gasi solutiile potrivite.

  1. In contextul actual, nu mai vreau sa merg in vacanta. Ce se intampla cu banii deja achitati?

Daca la destinatie vacantele se desfasoara normal si nu sunt impuse restricții de circulatie, insa doresti sa amani, vacanta ta in Bulgaria sau Grecia se poate reprograma, ti se poate acorda un voucher valoric pentru suma achitata sau ti se pot rambursa sumele achitate aplicand conditiile contractuale (penalizari in cazul anularii).

  1. Ce presupune reprogramarea sau voucherul valoric?

Programarea vacantei in alta perioada se face gratuit printr-o simpla cerere prin email. Reprogramarea ar putea fi posibila inclusiv pentru sezonul urmator, doar in cazul in care hotelul accepta aceasta solutie si in functie de restrictiile de circulatie si calatorie din acel moment.

Voucherul valoric presupune anularea rezervarii pe care o ai in acest moment, iar suma se transforma in credit agentie pentru rezervari viitoare. Voucherul ar putea fi transmisibil, in anumite conditii acceptate de hotelier. 

  1. Cand se aplica conditiile contractuale pentru forta majora?

Conditiile contractuale specifice fortei majore se aplica doar daca vacanta se desfasoara in perioada in care statul a decretat stare de urgenta. Daca starea de urgenta nu este prelungita, vacantele programate dupa aceasta perioada nu se supun clauzelor de forta majora.

  1. La hotel este in siguranta? Cum se desfasoara servirea mesei? Se respecta masurile de siguranta? 

Pentru a lua masuri si pentru a putea raspunde clientilor, personalul hotelurilor va purta echipament de protectie (masti si manusi) si va fi instruit asupra modului de transmitere a SARS-COV-19 si asupra masurilor luate de catre unitatea de cazare. Turistii nu au obligativitatea purtarii mastii in incinta hotelului, insa iti recomandam sa o porti preventiv si sa respecti masurile de siguranta.

Masurile luate de hoteluri sunt concentrate pentru pastrarea sigurantei si igienei turistilor, respectand directivele europene in domeniu. Fiecare hotel are un protocol de acces, comunicare si organizare a meselor pentru a pastra siguranta turistilor. Este posibil ca unele hoteluri sa aiba chiar si posibilitatea de monitorizare sau ajutor medical. 

Hotelurile nu vor mai avea un grad de ocupare de 100% pentru a asigura spatiul de siguranta pentru turisti. 

Oaspetii vor avea o procedura de check-in diferita, ce respecta norme de distantare sociala, iar la acces se va masura temperatura. Persoanele care nu sunt cazate in hotel nu vor avea acces pentru a evita interactionarea cu alti turisti. 

Dezinfectarea suprafetelor publice va fi facuta la intervale regulate cu notificari asupra orei dezinfectiei. La intrarile principale vor fi amplasate covorase si geluri dezinfectante. De asemenea, in zonele publice, precum receptie sau lifturi, vor exista dispozitive cu solutii dezinfectante.

Accesul in salile de mese va urma un protocol diferit, oaspetii avand un traseu unidirectional dinspre intrare spre iesire. Suprafetele din salile de masa vor fi dezinfectate la intervale regulate si este foarte posibil ca hotelierii sa afiseze intervalul. Se va incerca adaptarea bufetului suedez si se va evita contactul direct al turistilor cu mancarea. 

S-ar putea trece la servirea de catre personal, care va fi distantat de turist prin pereti de plexiglas. Meniul ar putea fi similar cu varianta a la carte sau va exista un meniu pe baza de precomanda. Personalul care va servi la bufet va purta masti si manusi de protectie si va inmana preparatele selectate de oaspeti, tacamurile si vesela, pentru a evita atingerea lor de mai multe persoane.

Este foarte probabil ca masa sa fie organizata diferit si din punct de vedere al accesului in sala de mese. Astfel, turistii ar putea fi organizati in doua sau mai multe serii la masa, la intervale diferite.

Dezinfectarea va fi obligatorie la accesul in sala de mese.

  1. Vor fi afectate activitatile de relaxare la hotel? Locurile de joaca vor fi deschise? Dar piscinele/SPA-ul?

Animatia pentru adulti si copii va respecta regulile de distantare sociala si de igiena, iar activitatile vor fi tinute in aer liber sau cu un numar limitat de participanti, pentru a permite distanta impusa de contextul sanitar. 

In functie de reglematarile impuse de fiecare tara in parte, vor fi deschise doar piscinele ce dispun de suficient spatiu pentru respectare masurilor actuale de distantare.  

Sezlongurile de la piscina sau plaja vor fi amplasate la o distanta minima de 2 metri unul fata de celalalt. 

Este posibil ca accesul la piscina sa fie limitat la un numar mai mic de persoane pentru a permite distantarea. 

Turistii vor trebui sa se programeze pentru activitatile de SPA. La centru se aplica reguli de distantare sociala, adecvate fiecarei unitati in parte. 

  1. Pot sa calatoresc cu animalul de companie?

In contextul actual, unii hotelieri nu vor mai accepta accesul cu animale de companie, pentru a putea respecta masurile de siguranta si igiena impuse de autoritati. Cel mai bine verifica aceasta conditie pe site-ul Travel Planner. 

  1. Ce se intampla daca ma imbolnavesc in timpul vacantei?

In functie de destinatie si de restrictii, se va respecta protocolul aplicabil in Bulgaria sau Grecia la acel moment. 

Spre exemplu, in Bulgaria, daca turistul este diagnosticat cu SARS-CoV-2 (COVID-19) in timpul vacantei, va trebui sa stea izolat intr-o camera speciala si va ramane sub carantina mai mult decat sederea initiala. In plus, va suporta cheltuielile noptilor suplimentare si tratamentul necesar din venitul personal sau prin asigurarea medicala optionala (daca aceasta acopera riscul pandemiei).  

In schimb, Grecia si Turcia ofera turistilor carantinare si tratament gratuite.

Nu exista posibilitatea de transport sau de transfer in Romania. Acest lucru este valabil pentru toate destinatiile din Europa in care mergi. 

  1. Asigurarea de calatorie acopera riscul pandemiei?

Daca la inceput cele mai multe polite de asigurare de calatorie nu acopereau pierderile cauzate de epidemii sau pandemii, acum o parte dintre asiguratori si-au adaptat produsul si au introdus acoperirea COVID-19 in conditiile generale de asigurare. 

Allianz Tiriac, Gothaer, Mondial Assistance, UNIQUA, Groupama, City Insurance si asigurarea medicala emisa prin Revolut acopera aceste riscuri. Pentru mai multe detalii, iti recomandam sa ceri o oferta personalizata, in functie de nevoile tale de calatorie.

Daca mai ai intrebari legate de vacanta ta in Bulgaria si Grecia, te rugam sa ni le trimiti intr-un mesaj privat pe Facebook si promitem sa iti raspundem.

Trebuie sa stii ca, indiferent de ce tip de vacanta ai alege, la Travel Planner banii tai nu se pierd. Pachetele superflexibile au fost concepute cu gandul la tine si la concediul tau, tinand cont de restrictiile de calatorie in Europa. Am rambursat deja toti banii clientilor care ne-au cerut acest lucru.

Consultatii nostri iti stau la dispozitie pentru raspunsuri si mai multe detalii, de luni pana vineri, intre 10:00 si 18:00. Calendarul restrictiilor pentru Romania, Bulgaria si Grecia se actualizeaza destul de des si apar sau dispar restrictii de calatorie. De aceea, ramai alaturi de noi pentru ultimele noutati si nu uita sa verifici ofertele si promotiile de la noi pe de site!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?