Excursie la Efes Turcia. Totul despre Templul zeitei Artemis si alte vestigii importante din aceasta locatie

Orasul antic Efes Turcia apartine de provincia Izmir si este unul dintre cele mai vizitate si cele mai frumoase obiective turistice din apropiere de Kusadasi. Numai in 2019, aproximativ 2 milioane de turisti au vizitat Efes si ruinele sale. Daca planuiesti o vacanta la Marea Egee in Turcia si nu ai vazut pana acum acest loc deosebit, gasesti in acest articol informatii despre vizita la Efes. 

Efes Turcia este locul in care poti admira mai multe atractii intens incarcate de istorie, cum ar fi Biblioteca lui Celsus, ruinele Templului lui Hadrian, ale Teatrului Mare, ale Templului lui Domitian, carora li se adauga ruinele Templului Zeitei Artemis si altele. 

Poti ajunge in orasul antic Efes destul de usor daca esti cazat in zona Kusadasi, caci vei face maximum jumatate de ora pana aici cu masina. Daca vrei sa ai alaturi un ghid, poti alege un tur organizat, in cadrul caruia vor fi incluse cel mai probabil si opriri la alte obiective din apropiere de Efes, precum Casa Sfintei Fecioare Maria, Castelul Selciuk, Basilica Sf Ioan sau satul Sirince

Daca planuiesti o vacanta in aceasta zona, nu uita sa arunci o privire si pe articolul: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta. E posibil sa te inspire si sa vrei sa vezi mai multe locuri frumoase din aceasta zona 🙂

In cazul in care te-ai hotarat sa-ti faci vacanta in aceasta zona a Turciei, gasesti la noi pe site si oferte cazare Kusadasi, cu peste 40 de variante din care poti alege ce este mai potrivit pentru tine.

Despre orasul antic Efes Turcia. Scurt istoric al locului

Orasul Efes a fost ridicat in perioada secolului al XI-lea i.Hr, de colonistii greci, fiind unul dintre cele mai dezvoltate centre comerciale, dar si religioase de pe coasta de vest a Asiei Mici. Cu toate acestea, exista indicii conform carora regiunea ar fi fost locuita chiar si cu 5000 de ani inaintea lui Hristos si totodata legende care spun ca Efes-ul ar fi fost cladit de amazoane. 

Ocupat de persani si eliberat ulterior de sub dominatie de Alexandru cel Mare, Efes-ul devine in anul 133 parte a Imperiului Roman, perioada din care dateaza si unele dintre constructiile reprezentative de aici, ale caror ruine mai pot fi admirate si in prezent. 

Cercetarile au demonstrat ca pe acest teritoriu au calcat treptat nume ilustre ale istoriei precum Alexandru cel Mare, imparatii Augustus, Domitian si Hadrian, care au lasat in urma lor mai multe edificii a caror valoare este inestimabila. 

Gasesti informatii despre toate atractiile orasului antic Efes Turcia si despre istoria acestora in sectiunea de mai jos. 

Templul zeitei Artemis din Efes si alte atractii ale orasului antic

Templul zeitei Artemis din Efes este considerat a fi (poate in mod eronat) una dintre cele mai importante atractii de langa orasul antic propriu-zis si totodata una dintre Cele 7 minuni ale lumii antice. Cu toate acestea, e esential de stiut ca multi dintre turisti confunda acest templu din imediata vecinatate a orasului antic Efes cu unul dintre templele dedicate zeitei pe teritoriul Iordaniei, in Jerash. Se intampla des ca imaginile de pe internet sa fie atribuite gresit vestigiului de langa Efes, care, spre deosebire de cel din Iordania, nu a rezistat atat de bine trecerii timpului. 

Asadar, e bine sa stii ca din mareata constructie dedicata zeitei Artemis langa orasul antic Efes au ramas putine ruine si o singura coloana in pozitie verticala, prin urmare, e bine sa nu te astepti sa poti admira un vestigiu impozant. 

Templul a fost ridicat in anul 550 i.Hr, intr-o perioada in care Efes-ul se afla pe teritoriul Imperiului Babilonian, iar constructia completa a edificiului de dimensiuni impresionante ar fi durat 120 de ani. Se presupune ca in interiorul templului ar fi existat statuia zeitei Artemis, cu o inaltime de circa 2 metri si acoperita cu argint si aur. 

Templul zeitei Artemis din Efes a ars aproape in intregime intr-un incendiu, din dorinta unui localnic de a iesi din anonimat. Herostratus, cel care ar fi dat foc templului, si-ar fi pierdut viata in incendiu. Exista si o legenda referitoare la noaptea in care templul a ars: Se presupune ca atunci s-ar fi nascut Alexandru cel Mare, iar zeita Artemis nu si-a indreptat atentia catre templu tocmai din aceasta cauza. Ulterior, incepand cu anul 323 i.Hr, templul a fost reconstruit intr-o varianta cu mult mai extinsa. 

Numeroase obiecte de o valoare istorica uriasa au fost descoperite in timpul sapaturilor arheologice de la Templul Zeitei Artemis din Efes (intre secolele XIX-XX), acestea aflandu-se in prezent la Muzeul de Arheologie Efes din Selcuk, dar si la British Museum din Londra. 

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!
Ruinele Templului zeitei Artemis din Efes, in prezent

Templul lui Hadrian a fost ridicat in onoarea celei de-a doua vizite a imparatului Hadrian in Efes, in jurul anului 127 d.Hr. Ramasitele templului au fost excavate in anul 1956, iar gratie starii excelente de conservare, o parte importanta a constructiei a fost recladita cu elementele originale. 

Odeonul a fost construit in jurul anului 150, fiind la origini o constructie acoperita si folosita drept sala pentru momente artistice, cu o capacitate de 1500 de persoane. 

Biblioteca lui Celsus este, insa, una dintre cele mai frumoase si fascinante atractii din Efes, gratie faptului ca fatada sa a fost reconstruita intr-o maniera cat mai apropiata de varianta initiala, printr-o munca remarcabila. 

Se presupune ca guvernatorul Imperiului Roman Tiberius Julius Celsus Polemaeanus ar fi fost inmormantat sub Biblioteca din Efes. 

Exista situatii in care si aceasta constructie este confundata cu Templul lui Artemis, de catre turistii mai putin informati. 

Strada Portului, aleea principala din Efes, asigura in trecut legatura intre portul orasului si orasul propriu-zis. La fel ca si in cazul orasului antic Priene, Efes avea iesire directa la mare, insa schimbarile de relief produse de-a lungul timpului au facut ca in prezent marea sa fie mai retrasa cu aproximativ 6 kilometri fata de asezarea antica. 

La Efes mai pot fi admirate ramasite ale Templului lui Domitian, ale Teatrului Mare (unul dintre cele mai mari amfiteatre din lumea antica, extins in perioada imparatilor Nero si Domitian) si ale Fantanii lui Traian (construita in jurul anului 104 si inconjurata de statui si coloane). 

Distanta Kusadasi Efes, program de vizitare si preturi intrare

Asa cum spuneam inca de la inceput, orasul antic Efes poate fi vizitat relativ usor daca esti cazat in zona Kusadasi. Distanta Kusadasi Efes este de aproximativ 18 kilometri si poate fi parcursa intr-un drum de 20-30 de minunte, daca pleci dintr-o zona centrala a statiunii. 

Efes este deschis turistilor in fiecare zi a saptamanii si poate fi vizitat in urmatoarele intervale orare, in functie de perioada:

  • In sezonul cald (1 aprilie – 1 octombrie) intre orele 08.00 – 19.30
  • In sezonul rece (1 octombrie – 1 aprilie) intre orele 08.30 – 17.30 

In cazul in care vei merge pe cont propriu si nu vei opta pentru un tur, trebuie sa stii ca biletul de acces la Efes costa aproximativ 10 euro/persoana (200 lire turcesti). Daca vrei sa vizitezi si Muzeul Arheologic Efes din Selcuk, aflat la mica distanta, vei plati o intrare separata de 2,5 euro/persoana (50 lire turcesti). 

Casa Fecioarei Maria si alte atractii din apropiere de Efes 

Daca vei alege un tur organizat, cel mai probabil acesta va avea opriri si la obiectivele apropiate de orasul antic Efes, insa daca mergi pe cont propriu, e bine de stiut ca langa Efes mai exista si alte cateva atractii care merita atentia ta. 

Casa Sfintei Fecioare Maria se afla la o distanta de doar 10 km fata de Efes, fiind locul in care Sfanta Maria si-ar fi petrecut ultimii ani din viata. House of Virgin Mary, asa cum o vei gasi pe Harti, poate fi vizitata in intervalul orar 08:00 – 18:00. Taxa de intrare la acest obiectiv este de 200 de lire turcesti/persoana. 

Ruinele Bazilicii Sfantului Ioan se afla la doar 3 kilometri de situl arheologic de la Efes, in orasul Selcuk. Se prespune ca Sfantul Ioan Evanghelistul si-ar fi petrecut aici ultimii ani din viata, langa Efes, scriind propria versiune a Evangheliei. 

A fost descoperit aici un mormant care data din anul 300 d Hr, iar imparatul Iustinian (527-565 d.Hr) a presupus ca mormantul este chiar al Sfantului Ioan, motiv pentru are a construit in timpul domniei o bazilica, ale carei ruine mai pot fi admirate si in prezent. Pretul unui bilet pentru vizita la Bazilica Sfantului Ioan este de 50 de lire turcesti. 

Moscheea Isa Bey, una dintre cele mai vechi constructii religioase din aceasta zona (ridicata in jurul anilor 1374-1375) este localizata foarte aproape de Bazilica Sfantului Ioan (la aproximativ 200 de metri). Practic, intre cele doua obiective ai de coborat un deal. Arheologii presupun ca moscheea ar fi fost cladita pe ruinele unui templu dedicat zeului Apollo. Moscheea este partial restaurata si gazduieste totodata unele dintre cele mai bine pastrate ruine ale unor bai turcesti din acea perioada. 

Fortareata din Selcuk se afla in aceeasi zona, foarte aproape de Bazilica Sfantului Ioan si de Moscheea Isa Bey (la aproximativ 350 de metri de primul obiectiv), asadar poti ajunge si aici foarte usor. Fortareata este asezata in varful dealului Ayasluk si se presupune ca ar fi fost construita de catre bizantini in perioada secolului al VI-lea. Cetatea a trecut recent printr-un amplu proces de restaurare. Poate fi vizitata in intervalul orar  8.30-18.30 in timpul sezonului cald, si intre 8.30-16.30 in timpul sezonului rece. 

Satul Sirince se afla la aproximativ 10 kilometri de Efes si este asezat pe un mic munte. Este descris de catre vizitatori ca fiind o sinteza a culturilor greaca si turca. Casele de aici au un aspect tipic grecesc la exterior, insa la interior abunda in cultura locala. Una dintre atractiile satului Sirince este vinul produs aici, asadar daca nu esti cu masina, nu uita ca-l poti incerca, iar din sat mai poti cumpara si ulei de masline, produse de artizanat sau poti lua o pauza binemeritata la o cafenea pitoreasca. 

Pastreaza cel mai mult timp pentru Efes si alege sa te imbraci comod. Nu uita ca vei petrece, cel mai probabil, destul de mult timp in soare, asadar o palarie este binevenita, alaturi de o sticla cu apa.

Concluzionand, daca alegi sa vizitezi zona orasului antic Efes, vei pleca de aici cu un imens bagaj istoric si cultural si vei avea ocazia sa faci unele dintre cele mai spectaculoase poze. Totodata, daca vrei sa vezi marea majoritate a obiectivelor pe cont propriu, ia in calcul ca va trebui sa aloci o zi intreaga si ca nu poti zabovi prea mult timp la fiecare atractie in parte.

 

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?