Codul bunelor maniere in vacanta. Top 27 de lucruri pe care sa NU le faci cand mergi in concediu la mare

Postat de

Ce poate fi mai relaxant decat un concediu la All Inclusive, pe plaja, la soare, sau pe malul piscinei, cu un cocktail in mana? Cu totii asteptam concediile pentru a uita de griji si pentru a ne bucura de zilele libere, departe de orasele agitate si de joburi. Daca si tie ti-e dor de vacanta, ti-am pregatit zeci de oferte in Bulgaria, oferte in Grecia si oferte in Turcia pentru vara 2023. 

Cand ajungi in hotelul tau preferat, stii cat este de important ca toata lumea sa aiba o atitudine civilizata si un comportament decent, de la turisti, pana la personalul hotelului.

De aceea, ti-am pregatit un ghid de bune maniere pentru vacantele All Inclusive, cu peste 20 de reguli de baza pe care trebuie sa le respectam cu totii atunci cand suntem in concediu.  

1. Majoritatea hotelurilor te anunta inca de la sosire ca nu este in regula sa ocupi sezlongurile de pe plaja si de la piscina in avans (chiar de 6 la dimineata). Cel mai corect este ca sezlongurile sa se ocupe in ordinea “primul venit, primul servit”. In acest fel, toti turistii cazati in hotel pot beneficia in mod egal de serviciile pe care le-au platit. 

2. Este ok sa iti iei un sandvis pe drum, insa incearca sa nu aduci mancarea si bautura de acasa si sa le lasi in camera de hotel. In pachetele de cazare All Inclusive ai deja incluse mancarea si bautura.

3. Atunci cand mergi la restaurant, pune-ti in farfurie cantitatea de mancare pe care crezi ca o poti manca la o singura masa. Daca nu te-ai saturat sau daca ti-a placut ceva foarte mult, poti oricand sa iei o noua farfurie sau sa mergi de mai multe ori. In acest fel, contribui la prevenirea risipei alimentare.

4. Unele hoteluri impun dress code in restaurant. La cina este obligatoriu ca barbatii sa poarte pantaloni lungi, iar la restul meselor este recomandat sa nu vii imbracat doar in costum de baie. Se respecta aceleasi maniere in societate ca in orice restaurant. Adopta o tinuta decenta si atunci cand te plimbi prin hotel. Cand te intorci de la plaja catre camera, este de bun augur sa ai o tinuta de interior, nu sa te afisezi in costumul de baie.

5. Dupa ce ai ajuns in restaurant, evita sa unesti mesele, sa le rearanjezi sau sa multi mobilierul dupa bunul plac. Cel mai bine este sa ceri ajutorul personalului in cazul in care ai nevoie de o masa mai incapatoare.

6. Daca restaurantul All Inclusive la care iei masa iti ofera bufet, foloseste ustensilele speciale pentru servirea mancarurilor si nu atinge cu mana anumite preparate pentru a le verifica. Din respect pentru fiecare oaspete al hotelului, masurile de igiena si bunul simt trebuie avute in vedere. Totodata, incearca sa nu ravasesti o intreaga tava cu mancare, ci sa te servesti, civilizat, dintr-o parte.

7. Aminteste-ti ca hotelurile All Inclusive nu permit accesul in camere cu mancarea din restaurant. Daca ti se face foame pe parcursul zilei, poti merge oricand la bufet sa iei o gustare. 

8. Trebuie sa stii ca, la cele mai multe restaurante a la carte din interiorul resorturilor si hotelurilor, este necesara o rezervare pentru cina. Nu te supara daca nu gasesti loc in ziua aleasa de tine si roaga-i politicos pe angajatii restaurantului sa gaseasca o solutie care ti se potriveste la fel de bine.

9. Atunci cand mergi in concediu cu copiii, ai grija sa ii supraveghezi in mod constant. Plajele si restaurantul sunt locuri aglomerate, in care se pot rataci sau rani. In plus, chiar si in joaca, ii pot deranja pe ceilalti turisti aflati la masa sau la plaja. 

10. Asigura-te ca ai verificat care sunt orele de liniste in hotelul sau resortul in care esti cazat in concediu. De obicei, acestea sunt la pranz si dupa ora 23:00. Nimanui nu-i place sa fie deranjat de zgomotul excesiv atunci cand a venit sa se relaxeze.

Atunci cand mergi pe holurile hotelului, asigura-te de asemenea ca respecti linistea. Din respect pentru ceilalti oaspeti cazati, poti vorbi mai incet atunci cand te deplasezi catre camera ta. 

11. Daca asculti muzica pe plaja sau in spatiile publice, iti recomandam sa o faci la casti sau sa setezi un volum optim, astfel incat sa nu-i deranjezi pe ceilalti turisti. Indiferent de orele de odihna, nu asculta muzica tare in camera de hotel.

12. Daca fumezi sau mananci pe plaja, arunca deseurile in spatiile special amenajate. De cate ori nu ti s-a intamplat sa vezi in concediu chistoace de tigari si cotoare de mere ingropate in nisip? Doar impreuna putem pastra plajele si apa curate, medii sigure pentru tine si pentru copii. 

13. Nu exagera cu bauturile alcoolice, in special in timpul zilei, la plaja. Nimanui nu-i plac durerile de cap si insolatia. Aminteste-ti sa bei multa apa, sa folosesti crema cu protectie solara si sa-ti pui palaria si ochelarii de soare. 

14. Atunci cand mergi la sauna sau la piscina, respecta regulile de acces. Este necesar sa-ti faci un dus inainte de a intra, pentru a nu duce nisipul, crema de plaja si parfumul in apa sau in spatiile pe care le imparti cu ceilalti turisti. 

15. Dupa o zi petrecuta la plaja, nu uita sa-ti inlaturi nisipul de pe picioare atunci cand intri in hotel. Personalul face eforturi uriase pentru a mentine curatenia, in special in aceasta perioada provocatoare.

16. Acolo unde este cazul, respecta regulile in ceea ce priveste fumatul in spatiile publice sau in camera de hotel. Unele hoteluri au instalat detectoare de fum pentru a preveni accidentele provocate de tigarile nestinse corespunzator. 

17. Fiecare hotel are propriul protocol privind folosirea prosoapelor. De aceea, asigura-te ca ai inteles care este acesta si solicita inlocuirea prosoapelor doar atunci cand este cazul. De regula, daca nu vrei ca prosopul sa-ti fie schimbat, il poti lasa agatat.

18. Tuturor ne plac suvenirurile, dar prosoapele, halatul, pernele si kitul de baie nu se incadreaza in aceasta categorie. Foloseste-le in timpul vacantei si lasa-le in camera atunci cand o eliberezi. Daca se intampla sa deteriorezi mobilierul, patul si asternuturile, anunta-i si pe cei de la receptie.

In acest sens, raporteaza personalului daca exista vreo defectiune survenita accidental din vina ta, cu siguranta se vor gasi solutii. Respecta bunurile aflate in proprietatea hotelului, arunca gunoaiele in cosurile destinate acestora si nu folosi prosoapele din camera pentru a sterge pete, pantofi sau alte urme de murdarie. 

19. Nu parca in spatii neamenajate. Spre deosebire de Romania, in afara tarii risti sa platesti amenzi foarte mari si sa ti se ridice masina. Asigura-te ca hotelul la care esti cazat are parcare proprie sau intereseaza-te care sunt cele mai apropiate parcari cu plata, pazite. 

20. Respecta orele de check out. Acestea sunt stabilite pentru a putea caza alti turisti care-si incep sejurul, iar camerele lor trebuie pregatite la timp. 

21. Atunci cand te urci in lift, este politicos sa astepti intai de toate ca persoanele care vor sa coboare sa faca acest lucru. Totodata, daca liftul este foarte aglomerat atunci cand opreste la etajul tau, il poti astepta pe urmatorul, in loc sa incerci sa te inghesui inauntru alaturi de celelalte persoane.

22. Daca vei pleca in vacanta alaturi de animalul tau de companie, in mod evident, asigura-te intai de toate ca hotelul la care te vei caza este unul pet friendly. Dupa ce ai bifat acest aspect, nu uita ca este important sa strangi dupa animalul tau si sa nu lasi aceasta atributie pe umerii personalului de la curatenie.

23. Daca te afli in camera atunci cand personalul de la curatenie bate la usa, ai grija sa fii imbracat corespunzator cand deschizi. Mai mult, incearca sa pastrezi pe cat posibil curatenia din camera, astfel incat angajatii sa nu fie nevoiti sa petreaca exagerat de mult timp strangand dupa tine.

24. Incearca sa respecti regulile impuse la hotel, fie ca acestea sunt legate de saritul in piscina, de accesul interzis in anumite zone unde podeaua este proaspat spalata sau unde are voie numai personalul. Cele mai multe dintre aceste reguli sunt facute tocmai pentru a proteja clientii.

25. Daca esti fumator si esti pe o plaja unde sunt multe familii cu copii mici sau sezlongurile sunt mai apropiate, intreaba inainte vecinii de sezlong daca fumul tau deranjeaza. Sunt oameni care vin la mare pentru a se bucura de aerul curat sau oameni care doresc sa-si fereasca micutii de fumul de tigara. Nu este obligatoriu, dar este politicos sa intrebi 🙂

26. Nu incerca sa beneficiezi de servicii suplimentare daca nu ai platit pentru ele. Daca accesul intr-o anumita zona a hotelului este permis numai turistilor care au achizitionat un pachet superior, respecta aceste reguli sau solicita un upgrade. Asa este corect fata de toata lumea.

27. La final, nu uita sa fii om. Trateaza cu respect personalul hotelului. Aminteste-ti ca este acolo doar pentru a-ti face vacanta mai frumoasa si ca in perioadele foarte aglomerate (iulie-august) si acesti oameni pot fi destul de solicitati pe parcursul unei zile la serviciu.

Daca vrei sa aprofundezi lectura, te-ar putea interesa si cartea “Codul bunelor maniere de astazi” de Aurelia Marinescu.

Toate aceste sfaturi te ajuta sa ai o vacanta relaxata, linistita si petrecuta in siguranta. Daca ti-am facut pofta de mare si soare, consulta toate ofertele noastre pentru destinatii la malul marii din Bulgaria, Turcia si Grecia, pe care ti le-am pregatit pe site.

Alte articole care te-ar putea interesa: 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?