20 de lucruri interesante si mai putin cunoscute despre Grecia

Grecia este una dintre destinatiile de peste hotare favorite ale romanilor, in mod special in perioada de vara, cand insulele grecesti, dar si statiunile de coasta, gazduiesc sute de mii de turisti din intreaga lume. 

Grecia se afla in sud-estul Europei si este vecina la est cu Turcia si la nord cu Bulgaria, Macedonia si Albania. Grecia este membra a Uniunii Europene din 1981, isi serbeaza ziua nationala pe 25 martie si are capitala la Atena. 

Aceasta tara se mandreste cu circa 15000 de kilometri de coasta si numara in jur de 6000 de insule si insulite , dintre care aproximativ 200 sunt locuite. 

Gasesti mai jos cateva informatii interesante si mai putin cunoscute despre Grecia, iar la noi pe site unele dintre  cele mai bune oferte vacante Grecia, cu o multitudine de variante din care sa poti selecta ce ti se potriveste mai bine!

1. Democratia isi are originile in Grecia. Conceptul de “democratie” din Grecia Antica (demos kratos = puterea poporului) era totusi destul de diferit in comparatie cu democratia zilelor noastre, caci nu toata populatia avea drept de vot (femeile si sclavii nu puteau exercita aceste drepturi cetatenesti). 

2. Numele oficial al Greciei este “Republica Elena”. Fiind cunoscuta in antichitate cu numele de “Elada”, este foarte probabil sa auzi si in prezent oameni facand referire la Grecia sub aceasta denumire. 

3. Primul filosof din lume era de origine greaca. Thales din Milet este considerat unul dintre “parintii” stiintelor, fiind unul dintre primii ganditori care a explicat originea planetei noastre renuntand la mitologie. 

4. Atena este cea mai veche capitala locuita din Europa. Cel mai mare oras al Greciei este locuit continuu de aproximativ 5000 de ani, iar in prezent are o populatie de circa 650 000 de locuitori. 

5. Primele jocuri olimpice au avut loc in Grecia (Olympia), acum mai bine de 2600 de ani. Primele astfel de competitii au avut loc in anul 776 i.Hr, insa prima editie a Jocurilor Olimpice moderne a avut loc la Atena, in 1896, cu participarea a 241 de sportivi din 14 tari.

6. Femeilor le era interzisa participarea la Jocurile Olimpice din antichitate. Acestea nu aveau voie nici macar sa priveasca desfasurarea competitiilor sportive.  

7. Insula Ikaria din Grecia este unul dintre locurile in care oamenii au o speranta de viata neasteptat de mare. Este aparent normal sa ai 90 de ani si sa fii perfect sanatos in Ikaria, iar unele dintre secretele longevitatii locuitorilor de aici ar fi consumul de ulei de masline, miscarea zilnica, consumul de cafea greceasca si de ceai din productia locala, dar si de legume, fructe, carne de peste si vin rosu.

8. Pe timp de vara, in Grecia se afla mai multi turisti decat localnici. Peste 30 de milioane de turisti au vizitat Grecia numai in anul 2019. Grecia este una dintre cele mai vizitate tari europene si din lume, turismul fiind un element cheie in ceea ce priveste activitatea economica a acestei tari. 

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

9. Spartul farfuriilor la greci este un obicei vechi, caci poporul grec este petrecaret dintotdeauna. E drept ca inainte sa se ajunga la farfurii, se pare ca grecii aruncau cu cutite la picioarele dansatorilor, insa pentru ca era un obicei foarte periculos, intre timp s-a trecut la spargerea farfuriilor. 

Se presupune ca acest gest aduce noroc, contrar superstitiilor din alte tari, conform carora cioburile aduc ghinion. 

Acest obicei mai poate fi remarcat si in prezent intr-unele dintre localurile grecesti, insa legea spune mai nou ca este nevoie ca localul respectiv sa aiba licenta pentru ca traditionalul spart al farfuriilor sa poata fi practicat, intrucat persoanele prezente pot fi ranite. 

10. Conform unui sondaj realizat de o celebra companie, grecii sunt poporul cel mai activ sexual din intreaga lume. Nu stim daca e vorba despre peisajele frumoase, despre populatia atragatoare sau despre stilul lor mai aprins, insa este cert ca Grecia are “ceva in aer” din acest punct de vedere 🙂 

11. Grecii consuma cea mai mare cantitate de ulei de masline pe cap de locuitor, din intreaga lume. Chiar daca in Spania si in Italia, productia de masline este una mai mare, un grec consuma in medie pe an in jur de 13 litri de ulei de masline. In Creta se inregistreaza cel mai mare consum de ulei de masline pe cap de locuitor din intreaga tara. 

12. Grecia este al patrulea exportator de marmura din lume. Peste 75% din productia de marmura extrasa de pe teritoriul Greciei merge la export, in aproximativ 120 de tari de pe glob. 

13. Culoarea albastra a usilor traditionale grecesti (intalnite cu precadere in insula Santorini) are o semnificatie aparte, pe langa aspectul vizual placut. Usile erau vopsite in albastru inca din antichitate, pentru ca se credea ca aceasta culoare tine departe spiritele rele. 

14. In Grecia, este destul de comun ca familiile sa traiasca sub acelasi acoperis pana la adanci batraneti. Multi dintre tineri se muta din casa parinteasca abia dupa ce se casatoresc, iar cel mai multi dintre batrani locuiesc alaturi de copiii lor pana la sfarsitul vietii. In Grecia, caminele de batrani nu sunt foarte numeroase. Totodata, rata divorturilor este destul de scazuta in aceasta tara. 

15. In Grecia, votul este obligatoriu, acest lucru fiind stipulat in lege. Totodata, barbatii cu varsta cuprinsa intre 19 si 45 de ani sunt obligati sa efectueze stagiu militar timp de 12 luni. 

16. In Grecia predomina relieful montan, care se intinde pe circa 80% din suprafata tarii. Cel mai inalt munte al Greciei este Muntele Olimp, cu varful Mytikas care atinge inaltimea de 2917 metri. 

17. Grecia gazduieste 18 situri arheologice care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Printre acestea se numara Acropola din Atena, orasul vechi din Rhodos, Muntele Athos, Meteora, Delos si multe altele. 

Meteora

18. Acropola din Atena a primit numai in 2018 in jur de 1.8 milioane de vizitatori, cu un numar de aproximativ 14.5 milioane de vizitatori de cand a fost deschisa publicului, in 2009. Este cea mai populara atractie din Atena si cea mai cunoscuta acropola din lume. 

19. Grecia are 545 de plaje care au primit distinctia “Blue Flag”, fapt ce o situeaza pe locul 2 in topul tarilor cu cele mai bune plaje din lume. Peninsula Halkidiki gazduieste 96 dintre aceste plaje. 

20. Nu exista nicio localitate in Grecia care sa fie situata la o distanta mai mare de 140 de kilometri fata de mare. Ce noroc pe greci, nu-i asa?

Concluzionand, exista o multime de lucruri fascinante despre aceasta tara, devenita una dintre cele mai indragite si frumoase destinatii turistice de vara. Daca ti-am facut pofta de Grecia, nu uita ca la noi pe site gasesti si unele dintre cele mai bune oferte de cazare, in locatii de la malul marii ale Greciei 🙂

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Grecia?