Ce sa alegi intre Albena, Nisipurile de Aur si Sunny Beach? Cea mai frumoasa statiune din Bulgaria

Statiunile de pe litoralul bulgaresc sunt alese in mod constant de romani pentru vacantele de vara, insa fiecare dintre acestea are o serie de particularitati pe care e bine sa le iei in calcul. Daca iti faci deja planuri sa petreci o vacanta in aceasta zona, mai mult ca sigur prima intrebare care ti-a aparut in minte a fost “Ce statiune sa aleg in Bulgaria?”.

Cea mai frumoasa statiune din Bulgaria va fi aceea care se va potrivi perfect cu asteptarile si nevoile tale de la o vacanta, asadar, am fi subiectivi daca ti-am indica un loc anume, insa ce putem sa facem este sa-ti explicam, punctual, carui tip de turist ii este potrivita fiecare dintre cele 3.

Gasesti mai jos o comparatie intre statiunile Albena, Nisipurile de Aur si Sunny Beach, pentru ca tu sa-ti dai seama care dintre acestea este pentru tine si pentru cei alaturi de care calatoresti. 

Daca esti pe punctul de a face o rezervare, iti reamintim ca la noi pe site gasesti si cele mai bune oferte litoral Bulgaria, cu o multime de variante din care sa poti alege ce este pe placul tau!

Distanta fata de Romania

Distanta fata de casa este unul dintre criteriile importante dupa care te ghidezi atunci cand iti alegi vacanta, de aceea e bine sa fii informat asupra distantelor intre cele 3 statiuni si Romania. 

Albena este cea mai apropiata statiune de granita cu Romania, cu hoteluri all inclusive. Din Vama Veche si pana in Albena este o distanta de 82 de kilometri, iar din Giurgiu sunt 236 de kilometri. Distanta Bucuresti Albena pe cel mai scurt traseu este de 258 de kilometri (cu trecere pe la Silistra).

Nisipurile de Aur se afla la o distanta medie de Bucuresti, ce poate fi parcursa in aproximativ 4 ore. Este o statiune din Bulgaria in care se ajunge relativ usor daca vii din Romania, iar distanta intre Vama Veche si Nisipurile de Aur este de aproximativ 92 de kilometri. De la Giurgiu si pana aici sunt 221 de kilometri. 

Sunny Beach se afla in partea de sud a litoralului din Bulgaria, prin urmare este la o distanta mai mare. Distanta Bucuresti Sunny Beach, cu trecere pe la Giurgiu si apoi Razgrad este de 322 kilometri. Din Vama Veche si pana in Sunny Beach sunt 201 kilometri. Asadar, daca ar fi sa alegi intre Albena vs Sunny Beach in functie de distanta fata de Romania, Albena este cea mai apropiata de tara noastra. 

Nu uita sa achiti vigneta pentru Bulgaria, care costa 15 leva/7zile si care poate fi cumparata din vama sau online. Pretul carburantilor este asemanator cu cel din Romania, iar regulile de circulatie in Bulgaria trebuie respectate, pentru a evita amenzile. 

Relief si clima 

Albena, asezata langa rezervatia Baltata

Printre principalele avantaje ale statiunii Albena se numara si faptul ca se afla langa rezervatia naturala Baltata. Prezenta unui parc plin de verdeata in zona face zilele toride de vara mai usor de suportat. Relieful din zona Albenei este terasat, intr-o usoara panta medie, ceea ce inseamna ca pana la plaja se urca si se coboara. 

Clima din Albena este asemanatoare cu cea din Romania, iar cele mai calduroase luni sunt iulie si august, in timp ce de la jumatatea lui septembrie si octombrie poate fi racoare, in mod special noaptea. 

Nisipurile de Aur, asemanatoare cu Albena la relief si clima

Statiunea se afla langa Parcul Natural Nisipurile de Aur, ceea ce face sa se asemene cu Albena din punct de vedere al climei, dar si al reliefului. Statiunea Nisipurile de Aur este inconjurata de verdeata. Si in Nisipurile de Aur vei gasi relief terasat, cu urcusuri si coborasuri catre si de la plaja. 

Clima din Nisipurile de Aur se aseamana cu cea din Albena si cu cea din Romania, asadar te bucuri de cele mai calduroase zile in iulie si august, cu ploaie destul de rara si pana la 10 ore de lumina in lunile mai sus mentionate. 

Nu ai decis inca unde anume iti vei face vacanta in Bulgaria? Pentru mai multa inspiratie, iti recomandam sa citesti si articolul: Ghid Bulgaria. Cele mai importante informatii de vacanta

cacao beach

Sunny Beach, cu un sezon cald mai lung 

Daca ar fi sa faci o comparatie Sunny Beach vs Nisipurile de Aur sau Sunny Beach vs Albena la capitolul relief si clima, trebuie sa stii ca exista o diferenta si anume faptul ca in partea sudica a litoralului bulgaresc, verile sunt mai uscate, iar sezonul cald este ceva mai lung. 

Vremea de aici este influentata si de clima mediteraneana, iar asta face posibil ca tu sa te poti bucura de vacanta cu vreme buna in Sunny Beach chiar si pana la sfarsitul lunii septembrie sau chiar inceputul lunii octombrie. 

Sunny Beach are un relief de tip campie, plat si este o statiune inconjurata de mai putina verdeata in comparatie cu Albena sau Nisipurile de Aur. 

Structura statiunilor Albena, Nisipurile de Aur si Sunny Beach 

Statiunea Albena este o statiune mai mica in comparatie cu Nisipurile de Aur si Sunny Beach, este mai linistita si are hotelurile dispuse in amfiteatru. Exista spatii verzi generoase intre hotelurile din Albena, care sunt asezate ca intr-un parc mai mare. Hotelurile din Albena au un management comun, iar rezervarile de aici sunt mai usor de gestionat. Vezi aici mai multe detalii despre Albena.

Nisipurile de Aur este mai mare si mai compacta spre deosebire de Albena. Hotelurile din Nisipurile de Aur sunt asezate pe mai multe randuri, tot in stil amfiteatru (cu distante chiar si de pana la 400-500 m pana la plaja), insa cu distante mult mai mici intre ele. Stradutele din Nisipurile de Aur sunt inguste, iar faptul ca spatiile dintre hoteluri sunt mai mici creaza senzatia de asezare usor aglomerata. Vezi aici mai multe despre Nisipurile de Aur.

Sunny Beach, cea mai mare statiune de pe litoralul bulgaresc: Daca ar fi sa-ti alegi statiunea de vacanta in functie de marimea acesteia, trebuie sa stii ca intre Albena vs Nisipurile de Aur vs Sunny Beach, ultima este cea mai mare. Sunny Beach are peste 100 de hoteluri si apartamente de cazare si este si cea mai aglomerata dintre statiuni, tocmai pentru ca ofera multiple optiuni de distractie. Gasesti aici detalii despre Sunny Beach

Cum este plaja

Vrei sa alegi una dintre statiunile Albena vs Nisipurile de Aur vs Sunny Beach in functie de plaja? Acestea sunt principalele caracteristice ale fiecareia:

Plaja din Albena este una dintre cele mai mari si mai lungi de la malul Marii Negre din Bulgaria si este potrivita in special pentru familiile cu copii. 

Plaja de aici are o lungime de aproape 6 kilometri, cu pana la 150 de metri latime si aduna in total 21 de plaje publice si private. Nivelul marii la plaja din Albena coboara usor, cu o adancime de doar 1,6 metri la o distanta de 150 de metri de tarm, ceea ce o face ideala pentru vacantele alaturi de copii. 

Zona de plaja privata reprezinta un alt avantaj al statiunii Albena, pentru ca hotelurile pun la dispozitia clientilor sezlonguri si umbrele gratuite. Unele dintre hoteluri au si baruri si restaurante pe plaja. 

Plaja din Nisipurile de Aur este premiata cu “Blue Flag”, este curata si are o lungime de aproximativ 3.5 – 4 kilometri, cu o latime de 100 de metri in unele portiuni. In comparatie cu Albena, in Nisipurile de Aur exista si zone de plaja cu o intrare mai abrupta in apa, in mod special in zona de nord a statiunii. 

Unele dintre hoteluri au o zona de plaja privata, insa in majoritatea cazurilor se pot inchiria sezlonguri si umbrele sau se poate folosi zona de plaja libera. 

Plaja din Sunny Beach se intinde intr-un golf de peste 6 kilometri lungime si este cea mai mare din Bulgaria. Latimea plajei din Sunny Beach atinge chiar si 100 de metri in unele locuri, lucru ce permite amplasarea mai multor randuri de sezlonguri, dar si portiuni de plaja libera. 

In zona de faleza a statiunii sunt beach bar-uri, terase si cluburi de noapte, fiind foarte animata. 

Partea de nord a statiunii, care este mai linistita, este si partea in care vei gasi cateva hoteluri care ofera zona de plaja privata. In zona de sud a statiunii Sunny Beach exista si dune de nisip (protejate UNESCO), care ofera un aer exotic peisajului de aici .

Aici poti sa gasesti mai multe detalii despre plajele din Bulgaria

Hoteluri in cele 3 statiuni. Cazare in regim all inclusive 

Despre hoteluri in Albena: Majoritatea hotelurilor din aceasta statiune au cazare all inclusive in regim de 3-4 stele, insa exista si hoteluri de 5 stele. Desi hotelurile sunt clasice, serviciile de masa sunt printre cele mai bune din Bulgaria. Unele hoteluri au piscina interioara si accepta chiar si animale de companie. 

hotel maritim albena

Hotelurile de pe plaja sunt impartite in doua zone: cele din zona rezervatiei Baltata (Beach & Green Hotels – Hotel Gergana, Hotel Boryana, Hotel Mura si altele) si cele din zona centrala si nordica (Beach & Fun Hotels – Hotel Kaliakra Beach, Hotel Sandy Beach, Hotel Malibu si altele).

Sunt hoteluri care ofera acces gratuit la parcul acvatic Aquamania din Albena (spre exemplu hotelurile din lantul Primasol)

Hotelurile din Nisipurile de Aur: In aceasta statiune gasesti hoteluri de 3,4 si 5 stele, unele dintre ele recent renovate, altele mai clasice si in regim all inclusive sau ultra all inclusive. 

In partea de nord a statiunii sunt hoteluri potrivite in mod special pentru familiile cu copii, iar in partea centrala si de sud a statiunii, hotelurile sunt potrivite pentru grupurile de prieteni sau tineri. 

In Nisipurile de Aur se gasesc si hoteluri de lant precum hotelurile Melia Grand Hermitage, Grifid (Hotel Grifid Bolero, Hotel Grifid Vistamar, Hotel Grifid Arabella, Hotel Grifid Encanto Beach), hotelul Riu Astoria, LTI Dolce Vita sau hotelurile din grupul A hotels (Hotel Astera si Hotel Atlas).

Despre hoteluri in Sunny Beach: In aceasta statiune gasesti o varietate de locuri de cazare, incepand cu hoteluri de 2-3 stele cu mic dejun inclus si pana la resorturi de 5 stele, in regim all inclusive. 

Majoritatea turistilor care vin in Sunny Beach aleg hoteluri de 3-4 stele cu cazare in regim all inclusive, situate central (cu un tarif mediu de 100-120 euro/noapte). 

Hotelurile de tip family le vei gasi in nordul statiunii, insa preturile de aici sunt putin mai ridicate comparativ cu cele ale hotelurilor asezate in centrul Sunny Beach. 

In Sunny Beach exista si hoteluri de tip resort, asemanatoare cu cele din Turcia, ca de exemplu hotelurile din lantul RIU (Riu Helios Paradise, Riu Palace) sau Imperial Victoria, DIT Club Evrika, DIT Majestic, alaturi de  hotelurile Royal Palace Helena Park/Helena Sands.

Pentru cine se potriveste fiecare statiune

Fiecare statiune dintre cele trei are anumite particularitati, potrivite fie unei vacante cu familia si copiii, fie unei vacante cu prietenii sau in cuplu. Daca vrei sa faci o comparatie intre Albena vs Nisipurile de Aur vs Sunny Beach din acest punct de vedere, iata ce trebuie sa stii:

Albena: este locul potrivit pentru concediile in familie, alaturi de copii, pentru cuplurile care cauta sa se relaxeze (care nu vor viata de noapte si alte distractii) sau pentru seniorii aflati in cautarea unui sejur linistit. 

In Albena ai acces si la unul dintre cele mai mari aquapark-uri, ceea ce o face sa fie si mai potrivita pentru vacantele cu copii. 

Nisipurile de Aur: In comparatie cu Albena, Nisipurile de Aur este o statiune mai animata, ceea ce o face sa fie potrivita pentru toate categoriile de varsta. Concediul in Nisipurile de Aur este asadar potrivit si pentru familiile cu copii, dar si pentru grupuri de prieteni sau cupluri. 

Sunny Beach: Spre deosebire de Albena si de Nisipurile de Aur, Sunny Beach este potrivita in mod special pentru grupuri de prieteni, tineri sau cupluri care cauta distractie in vacanta. 

In Sunny Beach gasesti cele mai multe baruri si cluburi, asadar cea mai animata viata de noapte de pe litoralul din Bulgaria. 

sunny beach bulgaria

Totusi, in zona de nord a statiunii vei gasi o atmosfera mai linistita, asadar daca vrei sa vii cu copiii aici, aceasta ar fi cea mai recomandata zona pentru cazare. 

Parcare

In ceea ce priveste principalele diferente la capitolul parcare in Albena vs Nisipurile de Aur vs Sunny Beach, trebuie sa stii urmatoarele:

Serviciul de parcare din Albena este amenajat pentru fiecare hotel in parte. Intrarea in Albena se face printr-un punct de bariera, cu acces de tip cartela si monitorizare video, iar taxa de parcare de aici se achita la tonomatele din statiune. 

Albena are 4 zone de parcare, dispuse astfel: parcarea Lazur, care este gratuita, parcarea de la autogara – 5 leva/zi, parcarea din zona albastra – 10 leva/zi si parcarea din zona verde- 20 leva/zi. 

Sunt gratuite accesul si stationarea in Albena pentru maximum 30 de minute.

Unde parchezi in Nisipurile de Aur: In aceasta statiune, zonele de parcare sunt ceva mai limitate din cauza spatiilor inguste dintre hoteluri. 

Vei gasi locuri de parcare in fata hotelurilor, in limita locurilor disponibile, sau contra cost intr-una dintre cele 6 zone de parcare publica special amenajate in statiune. Aceste zone sunt amplasate fie in apropierea soselei principale, la intrarea in statiune, fie in zona plajei. Vezi detalii despre parcarea in Nisipurile de aur

Daca esti cazat in Sunny Beach la un hotel mare de tip resort, vei observa ca exista zone de parcare mai mari, insa hotelurile din centrul statiunii au spatii de parcare destul de limitate. 

In anumite cazuri, parcarea este posibila la o distanta mai mare fata de hotelul la care esti cazat. 

In Sunny Beach exista si parcari private, iar costurile aici sunt intre 2-3 leva/ora. Vei observa si locuri de parcare marcate cu albastru, cu un cost de 1 leva/ora sau 10 leva/zi, iar plata poate fi facuta prin SMS.

Activitati, animatie si viata de noapte in cele 3 statiuni 

Intre statiunile Albena, Nisipurile de Aur si Sunny Beach exista diferente si la capitolele activitati, animatie, dar mai ales viata de noapte, Sunny Beach fiind cea care difera cel mult la acest ultim aspect. 

In Albena: Exista o zona de promenada unde vei gasi terase si restaurante, dar si o artera comerciala. Viata de noapte in Albena nu-si face simtita prezenta prea des, ceea ce face din aceasta statiune un loc potrivit pentru vacantele cu copiii. 

In Albena te poti bucura de plimbari in Rezervatia Naturala Baltata, pe jos sau cu bicicleta, poti admira aici o multitudine de specii de plante si pasari. 

Daca esti un impatimit al sporturilor, ai posibilitatea in Albena sa practici fotbal, tenis, golf pe plaja, volei sau sporturi acvatice. Gasesti si cateva centre SPA, daca ai nevoie de relaxare suplimentara. Poti face o vizita si la parcul acvatic Aquamania din Albena. 

In Nisipurile de Aur: Viata de noapte este mai animata in comparatie cu Albena, pentru ca vei vedea ca exista in zona centrala restaurante, baruri si cluburi de noapte, in special pentru tineri sau grupuri de prieteni. 

Ca si actitati de zi, in aceasta statiune poti face plimbari in Parcul Natural Nisipurile de Aur, poti face o vizita si la parcul cu tiroliene Maimunarnika, poti merge la Aquapolis Aqua Park, sau poti sa dai o tura in roata din centrul statiunii si sa bei un cocktail in barul din Turnul Eiffel, varianta bulgareasca. 

La plaja in Nisipurile de Aur vei putea practica si sporturi nautice, printre care windsurf, schi nautic sau plimbarile cu skijet-ul, iar daca vrei sa faci si alte sporturi pe uscat, vei gasi in statiune terenuri de tenis, minigolf, scoala de echitatie sau posibilitatea de a inchiria biciclete. 

Poti citi in acest articol mai multe despre Obiective turistice si alte atractii in statiunea Nisipurile de Aur, Bulgaria. 

roata nisipurile de aur

In Sunny Beach: Aici lucrurile stau mai roz din perspectiva celor care cauta viata de noapte, pentru ca Sunny Beach este cea mai animata statiune de pe litoralul din Bulgaria. 

Gasesti aici multe beach bar-uri, restaurante, terase si cluburi de noapte si este unul dintre cele mai potrivite locuri pentru tinerii dornici de distractie. 

Tot in Sunny Beach poti practica si diferite sporturi precum volei, tenis sau minigolf si poti petrece o zi de distractie si la Action Aquapark. Exista si Luna Park, parcul de distractii din Sunny Beach, unde te poti da in roller coaster si poti vizita casa groazei, alaturi de alte activitati. 

action aquapark sunny beach

Activitati pentru copii

Desi profilul statiunii Albena este unul potrivit pentru vacantele alaturi de copii, cei mici pot avea parte de distractie in toate cele 3 statiuni.

In Albena, poti merge alaturi de cei mici intr-o vizita la AquaPark Aquamania, sau poti sa-i duci pe cei mici la centrul sportiv din Albena unde pot practica o multitudine de sporturi potrivite pentru diferite categorii de varsta. 

Daca vrei sa stii mai multe despre vizita la parcul acvatic din Albena, iti recomandam sa citesti si acest articol: aquaPark Aquamania Albena. Atractii, conditii de intrare, program si tarife

In Nisipurile de Aur, copiii se pot bucura de roata din centrul statiunii, pot lua lectii de mini golf si pot sa se distreze la Aquapolis Aqua Park, primul parc de acest gen construit in Bulgaria si unul dintre cele mai mari din tara. Aceste activitati se adauga facilitatilor destinate copiilor pe care le vei gasi la hotel, in functie de tipul de cazare aleasa. 

Citeste mai multe despre Aquapolis Nisipurile de Aur, unul dintre cele mai atractive aqua park-uri din Bulgaria

aquapolis nisipurile de aur

In Sunny Beach, pe langa facilitatile pentru copii pe care le vei gasi in special la hotelurile din nordul statiunii, exista si multe spatii de entertaining in restul statiunii. Cei mici pot lua lectii de minigolf, pot merge in parcul de distractii, la pista de karturi sau in parcul acvatic Action Aquapark, unde exista si o micuta gradina zoologica. 

In Sunny Beach sunt organizate si spectacole de circ, dar si croaziere cu tematica pentru copii. 

Excursii in apropiere de Albena, Nisipurile de Aur si Sunny Beach 

Incepand cu Albena, care are in apropierea sa unele dintre cele mai importante obiective turistice de pe litoralul bulgaresc, fiecare dintre cele 3 statiuni abordate in acest articol iti ofera posibilitatea de a explora si zonele interesante din imprejurimi. 

In apropiere de Albena se afla Balcic, la doar 15 kilometri distanta, ceea ce face aproape de neratat o vizita la Castelul Reginei Maria si la Gradina Botanica de la castel . Tot aproape este si Varna (la 28 de kilometri, in sudul Albenei), iar la 50 de kilometri de Albena este Cap Kaliakra, un adevarat monument al naturii, inconjurat de peisaje de vis. 

La 56 de kilometri de Albena este si Rezervatia Arheologica Yailata, iar manastirea de piatra Aladja este la o distanta de doar 15 kilometri de statiune. 

castelul reginei maria balchik
Castelul Reginei Maria din Balcic

De vizitat in apropiere de Nisipurile de Aur: Intre Nisipurile de Aur si Albena este o distanta de doar 12,8 kilometri, ceea ce inseamna ca turistii pot bifa foarte usor o vizita in ambele statiuni, iar obiectivele din apropierea Albenei, mentionate mai sus, sunt la mica distanta si de Nisipurile de Aur. 

Mai aproape de Nisipurile de Aur este si orasul Varna , la doar 16,5 kilometri distanta si locul in care poti vizita numeroase alte obiective turistice. In drum spre Varna vei trece si prin Padurea de Piatra, unde poti admira coloane de piatra cu diferite inaltimi impresionante. 

Sunny Beach sta bine, de asemenea, la capitolul obiective in imprejurimi, mai ales ca se afla la doar 4,7 kilometri de orasul Nessebar, unul dintre cele mai incarcate de istorie si vechi orase din Europa. 

Nessebar

Foarte aproape de Sunny Beach, la un drum de doar 10 minute de mers cu masina, este si Camel Park, un parc cu camile unic in Europa de Est. 

De vizitat cu plecare din Sunny Beach mai sunt si satul Medovo, dar si Pomorie sau Burgas. 

In concluzie, fiecare dintre cele 3 statiuni prezentate in acest articol are particularitatile ei si argumente suficiente pentru a petrece o vacanta in Bulgaria, insa in functie de tipul vacantei tale, iti va fi mai usor sa alegi o statiune daca ii cunosti descrierea si profilul asa cum se cuvine. Asteptam sa ne spui care este, in opinia ta, cea mai frumoasa statiune din Bulgaria!

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?