Despre vacantele in Borovets, a doua cea mai mare statiune de ski din Bulgaria

Borovets este una dintre cele mai cunoscute statiuni de ski din Bulgaria, a doua ca si marime dupa Bansko, iar faptul ca este mai putin aglomerata o face sa fie luata in calcul ca si destinatie pentru vacanta de iarna de un numar important de turisti, printre care si romani. 

Borovets este o statiune mai restransa, cu mai putine facilitati si optiuni de divertisment decat Bansko, insa cu un domeniu schiabil bun, ceea ce o face atractiva, mai ales pentru ca este destul de modernizata la capitolul instalatii pe cablu. 

Borovets este un loc bun si pentru vacantele de vara, caci aerul de aici este foarte curat gratie zonei de munte in care se afla statiunea, iar turistii au la dispozitie o multime de trasee de alpinism, drumetii pe munte, mountain bike, alaturi de posibilitatea de a sari cu parapanta sau alte activitati outdoor. Gasesti aici oferte pentru vacante la ski in Borovets

Borovets se afla la 72 de kilometri distanta de Sofia si la 12 kilometri de orasul Samokov din Bulgaria. Statiunea montana este asezata pe versantii de nord ai crestei Mousala, in partea estica a lantului muntos Rila. Borovets se afla la o altitudine de 1390 de metri, cu cea mai inalta partie de ski la o altitudine de aproximativ 2600 de metri. 

Ce trebuie sa stii daca vei ajunge in Borovets

Borovets este prima statiune montana de ski infiintata pe teritoriul Bulgariei si totodata prima de acest gen din intreaga zona a Balcanilor. Statiunea a purtat numele de Chamkoria pana la jumatatea secolului al XX-lea, iar din 1942 numele sau a fost schimbat in Borovets. 

Zona a inceput sa se dezvolte in anii 1890, cand monarhul Bulgariei de la acea vreme a dat ordin ca aici sa se construiasca resedinta sa de vara si mai multe cabane de vanatoare. Treptat, exemplul sau a fost urmat de mai multi membri ai elitei Bulgariei, care au ridicat mai multe cabane, punand astfel bazele statiunii montane din prezent. 

In zilele noastre, Borovets este o statiune moderna de ski din Bulgaria, a doua ca si dimensiune dupa Bansko, cu o retea de partii foarte bine dezvoltata, alaturi de instalatii prin cablu care asigura transportul turistilor catre cele mai multe dintre trasee. 

Borovets gazduieste numeroase hoteluri si alte unitati de cazare, restaurante si cateva locuri de divertisment, iar natura de aici este cu adevarat spectaculoasa, caci vorbim totusi despre Muntii Rila, cei mai inalti din Bulgaria si din intreaga Peninsula Balcanica.  

In Borovets vei gasi o gondola si mai multe sisteme de telescaun si teleski, alaturi de peste 20 de trasee de ski, impartite pe trei zone. In aceasta statiune montana poti schia si pe nocturna. Partiile din Borovets insumeaza peste 58 de kilometri schiabili. Vorbim despre partii si despre sistemele de transport care fac legatura intre acestea intr-o sectiune separata, mai jos. 

FACT: Primul concurs oficial de ski a avut loc in Borovets in 1930, iar statiunea a aparut pentru prima data in calendarul Federației Internaționale de Ski in 1974. Pana in prezent, aici au fost gazduite 2 cupe mondiale si peste 10 cupe europene, alaturi de o multime de curse FIS Alpine.

Borovets Bulgaria

Drumul Bucuresti Borovets si alte trasee cu plecare din diferite zone ale Romaniei

De la Bucuresti si pana la Borovets se fac in jur de 6 ore si jumatate pe drum, fara sa luam in calcul timpul petrecut la frontiera. Daca pleci din Bucuresti, cel mai la indemana punct de trecere va fi pe la Giurgiu – Ruse. Dupa ce treci de Ruse, vei merge pe drumul european E85 pana dupa Beala, iar ulterior vei intra pe E83 si vei merge pana in dreptul orasului Iablanita, unde vei intra pe autostrada A2. Vei merge pe autostrada pana la Sofia, unde te poti opri pentru o scurta vizita sau pentru a lua masa. 

De la Sofia si pana la Borovets mai sunt aproximativ 70 de kilometri de parcurs. Vei merge pe drumul national 82 prin Pancearevo, Samokov si ulterior Borovets. 

Distanta Bucuresti Borovets este de 445 de kilometri. 

Alte trasee cu plecare din diferite orase ale Romaniei

Daca pleci de la Craiova, iti va fi mult mai usor sa treci pe la punctul de frontiera Calafat – Vidin, urmand ca pe traseu sa treci prin Drenovet –  Slavotin – Montana – Vrata – Botevgrad – unde vei intra pe A2 pana la Sofia. De la Sofia, vei urma traseul mentionat mai sus, la drumul cu plecare din Bucuresti. Distanta Craiova – Borovets este de 396 de kilometri. 

Daca pleci de la Brasov, cea mai buna varianta este sa vii pana la Bucuresti si sa urmezi traseul cu iesire pe la Giurgiu – Ruse. Distanta Brasov Borovets este de 636 kilometri. Tot traseul pe la Bucuresti este cel mai ok si daca vii dinspre Iasi (distanta Iasi Borovets este de 835 kilometri, cu iesire pe la Giurgiu). 

Daca vii de la Constanta, iti va fi mai usor sa ajungi la Borovets daca iesi din Romania pe la Negru Voda si intri in Bulgaria pe la Kardam. Distanta Constanta Borovets este de 631 de kilometri. Vei merge pe traseul Varna – Sumen – Plovdiv – Mirovo – Borovets si vei avea de condus aproximativ 8 ore. 

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii in articolul: Drumul Bucuresti Borovets cu masina. Care este cel mai scurt traseu si alte informatii utile

Vremea Borovets. Cat dureaza sezonul de ski aici si unde poti accesa Borovets webcam 

Clima in Borovets este in general blanda, cu temperaturi destul de prietenoase pe parcusul iernii. Cea mai rece luna a anului este ianuarie, cu temperaturi medii de aproximativ 4,8 grade. Sezonul de schi in Borovets incepe, de regula, la jumatatea lunii decembrie si tine pana in luna aprilie. 

Daca te numeri printre cei care vor sa faca o vizita in Borovets pe timp de vara, trebuie sa stii ca in lunile mai, iunie, iulie, august si septembrie vei gasi temperaturi medii cu valori intre 20 si 25 de grade, cu cele mai multe sanse de ploaie in luna mai. 

Vrei sa fii la curent cu temperaturile si stratul de zapada din Borovets, updatate in fiecare zi? Iti recomandam sa accesezi aceasta pagina, unde vei gasi toate informatiile despre vremea din aceasta statiune. Tot aici gasesti si date actualizate despre pericolul de avalanse in Borovets, impartit pe categorii de risc. 

Daca esti interesat sa urmaresti imagini in timp real transmise live de pe majoritatea partiilor din Borovets, iti recomandam sa accesezi webcam-urile disponibile aici

Partie Borovets

Cazare Borovets, Bulgaria. Ce hoteluri gasesti in Borovets 

In Borovets vei gasi in general hoteluri de 3, 4 si 5 stele, alaturi de cateva complexe rezidentiale cu apartamente, dar si o zona de camping. 

Daca esti interesat sa fii cazat cat mai aproape de partiile de ski si de gondola, iti recomandam sa arunci o privire pe oferta hotelurilor pe care ti le-am pregatit mai jos:

Hotel Rila de 4 stele, localizat central, la doar 50 de metri de partia de ski si la 200 de metri de gondola. Hotelul a fost renovat recent, are piscina interioara si un centru SPA, parcare exterioara si subterana si o multitudine de alte facilitati potrivite pentru o vacanta reusita la ski. 

Hotel Ice Angels de 4 stele, localizat la baza partiilor din centrul statiunii si la doar 150 de metri distanta de gondola. Poti inchiria echipament de ski chiar de aici, iar hotelul include si un mic centru SPA.

Hotel Festa Winter Palace de 5 stele se afla la doar 50 de metri de partia de ski din centrul statiunii si are un stil arhitectural aparte, asemanandu-se cu un castel.  

Daca vrei sa stai putin mai departe de agitatia din centrul statiunii, iti recomandam sa consulti si oferta urmatoarelor hoteluri:

Hotel Lion Borovets de 4 stele, localizat la aproximativ 1 km de centrul statiunii montane. Ai si camera cu vedere panoramica spre Muntele Rila, centru SPA si alte facilitati. 

Hotel Yastrebets Wellnes & Spa Borovets de 4 stele se afla la 3 km de centrul statiunii, in dreptul partiei Yastrebets. Si aici te poti rasfata la SPA, ai piscina interioara si multe alte servicii. La Hotel Yastrebets Wellnes & Spa te poti caza si la vile din lemn in stil finlandez, care sunt asezate chiar langa hotel si dotate cu saune. 

Ti-am facut deja pofta de vacanta la ski in Borovets? Ti-am pregatit la noi pe site cele mai bune oferte cazare la hoteluri din Borovets

Hotel Rila Borovets
Hotel Rila Borovets

Partii de ski in Borovets. Informatii despre gondola, telescaune si skipass

Peste 20 de partii cu o lungime totala de aproximativ 58 de kilometri alcatuiesc domeniul schiabil din Borovets. Vei gasi aici atat partii pentru incepatori, cat si partii de o dificultate medie sau ridicata si vei avea posibilitatea sa schiezi pe nocturna. Partiile din Borovets sunt impartite pe trei zone: Yastrebets, Sitnyakov si Markudjik.

partii Borovets

Gondola din Borovets are 6 locuri disponibile in fiecare cabina. Acesteia i se alatura 3 telescaune de mare viteza, 1 telescaun cu prindere fixa si alte cateva sisteme de tip teleski, unele dintre acestea destinate copiilor. Nu uita sa verifici inainte sa pleci in vacanta si daca toate aceste sisteme sunt functionale. 

Skipass in Borovets: Pe site-ul oficial al statiunii de ski au fost publicate noile preturi pentru sezonul de ski 2022-2023.

Acestea sunt impartite pe categorii: preturi speciale valabile pana la data de 31.12.2022, preturi pentru abonamente pe intreg sezonul de ski (cu optiunea de a alege si o varianta mai convenabila ca pret – cu valabilitate doar in timpul saptamanii), preturi separate pentru calatoria dus-intors cu gondola, preturi pentru daily pass, preturi pentru card reincarcabil (care beneficiaza de o reducere de 5%), dar si preturi pentru ski pe nocturna.

In momentul de fata (27.12.2022), pe site-ul oficial sunt afisate numai preturile pentru primele 3 categorii enumerate mai sus.

Mai multe informatii despre harta partiilor din aceasta statiune, dar si despre toate instalatiile pe cablu gasesti in articolul: Partii de ski Borovets Bulgaria. Ce trebuie sa stii despre domeniul schiabil din aceasta statiune montana

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Inchiriere echipamente de ski in Borovets si scoala de ski 

Exista multe centre de inchiriere echipament de ski in Borovets si totodata o gama destul de variata de optiuni pentru scoala de ski. Iti recomandam sa te indrepti catre centrele cu review-uri bune.

Centrele de inchiriere echipamente de ski din Borovets au atat echipamente standard cat si echipamente premium, pentru schiorii profesionisti. In general, este bine sa alegi un centru care are echipamente de calitate si in conditii bune, pentru ca siguranta ta primeaza. Asadar, orienteaza-te mai degraba dupa aspectul claparilor si al schiurilor pe care le vei inchiria si mai putin dupa preturi foarte tentante. 

Preturi orientative inchiriere echipament de ski in Borovets:

  • schiuri, clapari si bete adulti -30 leva/1 zi, 80 leva/3 zile, 155 leva/6 zile
  • schiuri, clapari si bete copii cu varsta pana la 13 ani – 22 leva/1 zi, 55 leva/3 zile, 100 leva/6 zile
  • echipament premium schiuri, clapari si bete adulti – 45 leva/1 zi, 110 leva/3 zile, 240 leva/6 zile

Scolile de ski din Borovets se gasesc in intreaga statiune si se mandresc cu instructori bine pregatiti. Fie ca esti incepator, fie ca vrei sa aprofundezi tainele acestui sport, este recomandat ca in cazul in care nu te simti sigur pe tine atunci cand esti pe partie, sa apelezi la cateva cursuri de ski. Daca vrei ca instructorul sa fie focusat cat mai mult timp pe tine, alege fie lectii private, fie un grup restrans. 

Grupurile deschise au destul de multi participanti, iar instructorul nu va putea sa-ti aloce atentia de care ai nevoie. Un alt minus al acestor grupuri deschise il reprezinta faptul ca pierzi mult timp din curs asteptand dupa ceilalti. 

Vei vedea ca sunt multe scoli de ski care au preturile afisate in euro pe site sau la locatie.

Preturi orientative la cursurile de ski in Borovets:

  • cursuri de ski grup adulti/2 ore: 40 euro/1 zi, 115 euro/3 zile, 210 euro/6 zile 
  • cursuri de ski grup copii/2 ore: 35 euro/ 1 zi, 90 euro/3 zile, 160 euro/6 zile
  • cursuri de ski private (1 persoana): 75 euro/2 ore, 100 euro/3 ore
scoala ski borovets

Activitati in Borovets. Ce poti face in aceasta statiune de ski din Bulgaria

Desi este o statiune mai linistita, Borovets nu sta rau la capitolul activitati pe care le poti face in afara partiilor de ski. Centrul statiunii este micut, cu cateva magazine cu echipament de ski si alte articole sportive, supermarketuri, restaurante si baruri. 

Exista o serie de activitati pe care le poti face pe timp de iarna, iar daca vrei sa vizitezi Borovets in sezonul cald, te poti bucura si in acest caz de cateva atractii interesante. 

Activitati de iarna in Borovets

  • Trasee cu snowmobilul: Daca esti fan plimbari cu snowmobilul, in Borovets vei gasi cateva trasee dedicate acestei atractii, asadar ai posibilitatea sa explorezi anumite zone ale statiunii si in acest mod.
  • Calarie: Pentru iubitorii de cai, exista in Borovets si posibilitatea plimbarilor calare pe trasee speciale. Iar peisajul pe timp de iarna este deosebit!  
  • Plimbari cu sania trasa de cai: Daca iti plac caii, insa nu esti suficient de curajos cat sa te urci pe unul, exista si varianta plimbarilor cu sania. De cele mai multe ori, copiii sunt cei mai incantati de aceste plimbari, asadar poti lua o pauza de la partii si pentru o astfel de activitate.
Borovets

Activitati de vara in Borovets

  • Zbor cu parapanta: Borovets se afla intr-o zona montana care permite practicarea acestui sport, iar daca te numeri printre amatorii de senzatii tari, cu siguranta vei fi tentat sa incerci paragliding-ul. Ia in considerare insa ca acest sport se desfasoara de regula intre lunile martie-octombrie, caci depinde foarte mult si de conditiile meteo din zona.
  • Trasee montane: Statiunea este cautata pe timp de vara pentru aerul sau curat, peisajele spectaculoase si traseele montane din imprejurimi, asadar vei avea de unde alege daca esti pasionat de plimbarile pe munte. 
  • Parcul de aventura Rope land Botolandia, unde poti trage cu arcul, te poti juca paintball sau poti face diferite trasee de catarare in copaci
  • Trasee de mountain bike
  • Calarie

Restaurante in Borovets si viata de noapte in aceasta statiune 

Borovets sta destul de bine la capitolul restaurante, asadar nu ar trebui sa iti faci griji cu privire la locurile in care vei putea sa iei masa aici. Mai mult, in aceasta statiune turistii au semnalat preturi mai bunr, in comparatie cu statiunea Bansko. 

The Terrace Lounge – Locatia tip apres-ski cu cea mai frumoasa priveliste din Borovets. Poti lua masa aici sau poti savura un cocktail bucurandu-te de muzica si de atmosfera primitoare. 

Finish Line Guest House – localizat la sfarsitul partiei Popangelov (Yastrebets 2), cu un restaurant si un bar, dar si o terasa deschisa cu priveliste frumoasa. Tot aici exista si cateva camere de cazare, insa spatiul este unul foarte restrans (aproximativ 5 camere disponibile).

The Green King Borovets – il gasesti in apropierea hotelului Samokov, asezat central. Poti manca aici supe, ciorbe, preparate locale de mai multe feluri, insa cea mai laudata este painea cu usturoi, asadar nu uita sa o incerci daca treci pe aici.  

Restaurant Victoria – un restaurant de tip apres-ski, asezat in fata hotelului Rila – un loc bun atat pentru masa de pranz cat si pentru cina, foarte vizitat de schiori dupa o zi de partie. Poti lua pranzul aici sau poti savura o gama variata de cocktailuri. 

Downhill Snack&Grill – localizat la cativa metri de ultima si cea mai de sus statie a telescaunului de mare viteza Sitnyakovo Express, poate fi o locatie excelenta daca vrei sa faci un popas pentru o gustare sau o bautura calda. Si aici poti admira o priveliste wow catre munti. 

Bobby’s Bar – un restaurant cu multe review-uri pozitive, aflat in centrul statiunii montane si foarte aproape de supermarketul Aldo. Gasesti aici preparate traditionale, supe, ciorbe, dar si o varietate de preparate din alte gastronomii europene (pizza, paste, burgeri, fajitas, etc). 

restaurante borovets

Viata de noapte in Borovets 

Desi nu este la fel de ofertant precum Bansko, Borovets se poate lauda cu cateva locatii potrivite amatorilor de distractii nocturne. Gasesti aici o serie de baruri si chiar cateva cluburi unde poti petrece pana dimineata, insa nu te astepta la foarte multa varietate. 

After Eleven – Una dintre locatiile moderne din Borovets, unde te poti distra dupa ora 23.00. Clubul After Eleven apartine de Hotel Rila, iar aici sunt organizate petreceri de regula in serile de vineri si sambata, insa daca ai un eveniment privat, poti organiza un party aici si in restul serilor saptamanii.

Red Lion – un bar localizat central, in apropierea Hotelului Rila, cu muzica live si seri de karaoke. Poti servi si masa aici si ai de ales dintr-o gama variata de cocktailuri si alte bauturi alcoolice. 

Frankos Bar – atmosfera similara cu Red Lion – o combinatie intre restaurant si bar, cu seri de karaoke si o lista foarte cuprinzatoare de cantece pe care le poti interpreta. 

Atractii in apropiere de Borovets, Bulgaria. Ce locuri poti vizita in imprejurimi 

Palatul Tsarska Bistritsa – Reintrat recent in posesia mostenitorilor familiei regale, Palatul Tsarska Bistritsa se afla foarte aproape de statiunea Borovets, la o distanta de 2.5 kilometri departare. Regele Ferdinand I al Bulgariei ar fi castigat la un joc de carti interiorul biroului sau de aici, decorat asemanator unei cabine de capitan de vas. Palatul poate fi vizitat in fiecare zi in intervalul orar 9.00 – 17.00, exceptand ziua de luni cand este inchis publicului. 

Black Rock Borovets – o stanca panoramica, cu o vedere spectaculoasa catre munti si o istorie trista in spate. Aici ar fi fost ucisi zeci de localnici in timpul regimului comunist. Locul este relativ usor accesibil pe timp de vara (un traseu de cca 90 de minute), insa sunt turisti care il viziteaza si pe timp de iarna. 

Varful de stanca este inconjurat de balustrade, insa iti recomandam sa fii echipat corespunzator si sa nu te apropii de margini, mai ales pe timp de iarna. Poti afla mai multe despre starea traseului catre Black Rock in timpul sezonului rece de la Centrul de Informatii din incinta Hotel Rila. 

Manastirea Rila – cea mai cunoscuta si cea mai mare manastire ortodoxa din Bulgaria se afla la o distanta de 105 km de Borovets, asadar vei avea de parcurs un drum cu masina de aproximativ 1h si 40 de minute. Poti vizita aici un complex de dimensiuni impresionante, care cuprinde biserica centrala, un numar de 4 muzee, 300 de chilii, un turn ridicat in jurul anului 1330 si numeroase alte cladiri si incaperi. Manastirea Rila poate fi vizitata zilnic, intre orele orele 7.00 – 19.30. 

Daca esti adeptul locurilor mai linistite, in Borovets vei gasi un flux mai redus de turisti si posibilitati mai putine de distractie si activitati, insa te poti bucura de ski de calitate si un numar impresionant de partii de ski. 

In loc de concluzie

Borovets este o statiune de ski destul de atractiva, cu multiple posibilitati de cazare si destul de ofertanta la capitolul partii si instalatii de transport pe cablu, ceea ce o face sa fie a doua cea mai preferata statiune de acest gen din Bulgaria, dupa Bansko.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre de Ski in Bulgaria?