Despre Nessebar Bulgaria – una din cele mai importante atractii ale litoralului

nessebar bulgaria

Daca ai in plan sa pleci intr-o vacanta in apropiere de Romania si tot ce-ti trece prin minte este relaxare, odihna si dorinta de a descoperi teritorii incarcate de istorie, iti recomandam sa incerci  o experienta in orasul statiune Nessebar, Bulgaria. Nessebar se afla la 342 de kilometri de Bucuresti,  la 207 km de Vama veche si la doar 4,6 kilometri de celebra statiune Sunny Beach din Bulgaria. 

Nessebar este localizat pe o peninsula din regiunea Burgas a Bulgariei si se imparte in doua zone: orasul vechi si orasul nou.

Daca iti place istoria, in partea veche a Nessebarului ai posibilitatea sa vizitezi ruinele vechii cetati, o multitudine de biserici considerate adevarate monumente arhitecturale, muzee, alaturi de alte numeroase atractii turistice. Toate intr-o atmosfera romantica, potrivita unui sejur linistit si relaxant. Gasesti multiple optiuni de cazare in Nessebar, la noi pe site!

Argumente pro vacanta in Nessebar, Bulgaria

  • Nessebar este una dintre principalele atractii ale Bulgariei, are multe obiective de vizitat in orasul vechi si se afla in patrimoniul mondial UNESCO
  • Gratie climei de aici, sezonul cald este mai lung in Nessebar si poate dura chiar si pana la inceputul lui octombrie
  • Daca vrei sa faci plaja in Nessebar Bulgaria, ai doua plaje principale bine organizate 
  • Gasesti in apropiere unul dintre cele mai recomandate resorturi de pe intreg litoralul bulgaresc – cu hotelurile Sol Nessebar Bay/Mare de 4 stele si Sol Nessebar Palace de 5 stele 
  • Nessebar este unul dintre cele mai pitoresti locuri de pe litoralul bulgaresc, cu multe restaurante pescaresti si locuri potrivite pentru o cina romantica
  • Nessebar Bulgaria este o destinatie potrivita pentru shopping si cina daca ai cazare in Sunny Beach
nessebar bulgaria

Statiunea Nessebar se afla la 4,6 kilometri de statiunea Sunny Beach, la 40 de kilometri de statiunea Obzor si la 100 de kilometri de orasul Varna. Orasul vechi din Nessebar are o mostenire culturala impresionanta, alaturi de adevarate monumente arheologice arhitecturale. 

Este potrivit celor care cauta o vacanta relaxanta, caci pe langa toata incarcatura istorica, te poti bucura aici  si de doua plaje principale, una dintre acestea fiind cea care uneste Nessebarul cu statiunea Sunny Beach, iar cealalta fiind situata in sudul statiunii. 

Fiind foarte aproape de Sunny Beach, una dintre cele mai mari si cele mai animate statiuni din Bulgaria, Nessebar este un loc ideal pentru iesiri la cina sau pentru sesiuni de shopping. 

Citeste aici Despre Sunny Beach, cea mai animată stațiune de pe coasta Mării Negre din Bulgaria

Cum ajungi in Nessebar? Cele mai bune trasee

Daca pleci din Bucuresti, ai la dispozitie mai multe rute catre Nessebar, prima dintre acestea fiind si cea mai scurta:

  • Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Provadia – Staro Oreahovo – Obzor – Nessebar (342 km)
  • Bucuresti – Calarasi – Silistra – Dobrici – Varna – Nessebar (366 km)
  • Bucuresti – Cernavoda – Negru Voda – Dobrici – Varna – Nessebar ( 440 km) 

Alte trasee catre Nessebar din diferite zone ale Romaniei

  • Daca vii din Constanta, poti alege ruta: Constanta – Negru Voda – Dobrici – Varna – Nessebar (247 km)
  • Distanta intre Ploiesti si Nessebar este de 403 kilometri, iar cea mai convenabila ruta este cea prin Bucuresti – Ruse – Razgrad – Obzor – Nessebar
  • Daca pleci din Craiova, vei avea de parcurs fix 500 de kilometri pana in Nessebar, cu trecere prin Alexandria – Giurgiu – Ruse si continuand traseul de mai sus pana la Nessebar
  • Daca vii din Iasi, drumul este evident unul mai lung (657 km) cu traseul Iasi – Bralad – Galati – Medgidia – Dobrici – Varna – Nessebar 

Taxe de drum: Vei avea de platit vigneta pentru Bulgaria, care poate fi achitata fie online, fie la vama si care costa 15 leva/ o saptamana. Nu uita si de taxa de pod de la Ruse (3 euro/sens), daca treci pe aici. Turistii au evaluat drumurile din Bulgaria ca fiind in general bune, insa trebuie sa acorzi atentie respectarii regulilor de circulatie, a limitei de viteza si a purtarii centurilor de siguranta, pentru a evita micile neplaceri cauzate de amenzi. 

moara nessebar bulgaria

Informatii despre parcare in Nessebar

In ceea ce priveste parcarea autoturismului in Nessebar, Bulgaria, in linii generale, fiecare hotel asigura clientilor parcarea. In cazul in care nu ai cazare in Nessebar si te afli doar in trecere sau vrei sa iei masina pentru a ajunge la diferite obiective turistice, este important sa stii ca nu poti intra cu masina in orasul vechi Nessebar. 

Vei gasi insa mai multe parcari private, unde iti poti lasa masina in siguranta, contra cost. Vei gasi o parcare privata chiar la intrarea in orasul vechi, pe partea dreapta, iar tariful pentru stationarea aici este de 3 leva/ora. 

Daca parchezi neregulamentar in Nessebar, ai foarte multe sanse ca masina sa-ti fie ridicata si sa fii nevoit sa scoti din buzunar o suma mai mare pentru a o recupera. 

Ce trebuie sa stii despre orasul vechi Nessebar.

Statiunea Nessebar din Bulgaria este formata din doua parti: orasul vechi si orasul nou. Orasul vechi, considerat drept unul dintre cele mai vechi orase din Europa, este legat de orasul nou printr-un istm si iti ia cam 10 minute de mers pe jos pentru a ajunge din orasul nou in cel vechi. 

In orasul nou Nessebar vei gasi cele mai noi si mai mari hoteluri, alaturi de plaja principala din statiune. Gasesti restaurante si magazine in ambele parti ale statiunii, insa orasul vechi Nessebar este principala atractie in cazul in care ti-ai propus sa vizitezi obiectivele turistice de aici. 

Pe langa atractiile turistice, ruinele si bisericile orasului vechi Nessebar, vei avea posibilitatea sa admiri stradutele inguste, pavate, casele bulgaresti din perioada renasterii care sunt inca locuite, amfiteatrul orasului si te vei putea relaxa la terasele de aici sau vei putea gusta unele dintre cele mai delicioase preparate culinare. 

In timpul sezonului de vara, statiunea este destul de aglomerata, in special zona orasului vechi, insa strazile de aici devin destul de libere dupa ora 23.00, iar unele magazine inchid relativ devreme cand se insereaza.

Muzeul Arheologic din Nessebar este considerat unul dintre punctele principale de plecare catre siturile culturale ale orasului vechi, fiind si locul in care te poti interesa despre excursiile de tipul tur de oras, asistate de ghizi turistici. 

Nessebar este una dintre cele mai importante atractii din imprejurimi pentru turistii care isi petrec vacanta in Sunny Beach, de unde exista mijloace de transport in comun care fac legatura intre cele doua statiuni.  Daca esti cazat in Sunny Beach, Nessebar este un loc foarte potrivit pentru cina si pentru o sesiune de cumparaturi. 

orasul vechi nessebar

Cum este vremea in Nessebar si cand e bine sa mergi

Un aspect important de stiut este faptul ca datorita pozitionarii sale, statiunea Nessebar din Bulgaria permite desfasurarea unui sezon cald mai lung, pana la sfarsitul lunii septembrie sau chiar inceputul lunii octombrie, asa ca daca vrei sa vizitezi acest loc intr-o perioada mai putin aglomerata, toamna, o poti face linistit. 

Lunile iulie si august sunt cele mai calduroase in Nessebar, cu temperaturi maxime de peste 27 de grade, in timp ce in septembrie sau chiar inceput de octombrie, poti gasi temperaturi medii de 18-19 grade. Tot lunile iulie, august dar si septembrie sunt lunile in care s-au inregistrat cele mai scazute sanse de ploaie. 

Temperatura medie a apei Marii Negre in Nessebar se situeaza la 22 de grade in luna iunie, iar in lunile iulie si august atinge o medie de 25 de grade. Daca vrei insa sa vizitezi statiunea Nessebar in septembrie, trebuie sa stii ca temperatura apei marii a inregistrat o medie de 23 de grade, in timp ce in octombrie, a avut o medie de 18 grade. 

Plajele principale din Nessebar si cum ajungi la ele

In Nessebar exista doua plaje principale. Prima dintre plaje este cea care uneste orasul cu statiunea Sunny Beach, este acoperita cu nisip fin, lata, iar turistii au cabine pentru schimbat, toalete, restaurante, sezlonguri si umbrele, care pot fi inchiriate la pretul de 8 leva/obiect. Vei gasi aici si o portiune de plaja libera, care masoara cam o treime din intreaga plaja. 

Intre cele doua plaje principale din Nessebar se afla orasul vechi, construit pe o mica peninsula. 

plaja nessebar

A doua plaja principala din Nessebar se afla in sudul statiunii si este denumita si South Nessebar Beach. Poti ajunge aici si din centrul orasului vechi, dupa o plimbare de 15-20 trecand pe langa port si ulterior pe langa faleza. 

Vei observa aici o portiune de plaja cu sezlonguri apartinand hotelurilor din zona respectiva, iar mai apoi o zona de plaja libera. Plaja din sudul statiunii Nessebar are, de asemenea, nisip fin, iar in apropiere vei gasi un parc mare, dar si locuri in care poti lua masa si dusuri pentru picioare. 

Sezlongurile si umbrelele costa tot 8 leva/obiect, iar plaja se intinde pe aproximativ 2 kilometri cu tot cu plajele private aferente hotelurilor de aici. In linii generale, turistii au evaluat plaja din sudul statiunii Nessebar ca fiind curata, bine organizata si cu valuri destul de mari, in functie bineinteles si de conditiile meteo. 

Poti citi mai multe detalii despre plaja acestei statiuni din articolul: Plaja Nessebar. Unde gasesti sectiuni amenajate, facilitati si segmente de plaja libera in zona acestei statiuni

Atractii turistice si obiective in Nessebar. Ce poti sa vizitezi?

In ceea ce priveste atractiile turistice din Nessebar, daca te numeri printre cei care doresc sa viziteze, vei fi surprins sa afli ca in orasul vechi din Nessebar au existat aproximativ 40 de biserici, iar in prezent exista date despre 26 dintre acestea. Iti prezentam mai jos principalele obiective care merita vazute in Nessebar:

Dupa traversarea istmului, vei vedea la intrarea principala in orasul vechi Moara de vant, unul dintre principalele simboluri ale orasului si care dateaza inca din perioada Renasterii, fiind construita pe 3 etaje. 

Vei putea admira ulterior Zidul vechii cetati de aici, inalt de aproximativ 8 metri si cu o intindere de 100 m lungime. 

Muzeul de Arheologie este punct de plecare catre siturile culturale. De aici poti cumpara bilete fie doar pentru muzeu (6 leva/adult, 3 leva/copil), fie pentru mai multe obiective intr-un singur tur (pachete cu o valoare intre 8 leva/adult si 25 leva/adult, in functie de obiectivele pe care doresti sa le vizitezi). 

Biserica Sfantul Stefan, una dintre cele mai frumoase biserici de aici si unde este recomandata o vizita si la interior, pentru a vedea cele peste 1000 de picturi bine conservate (tarif pentru vizita la interior: 6leva/adult). Alte biserici importante si care pot fi vizitat fie doar la exterior, fie si la exterior si la interior mai sunt: Biserica Sfântului Salvator, Biserica Hristos Pantocrator, Biserica Sfanta Sofia, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Biserica Sfanta Parascheva,Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Poti afla mai multe despre toate aceste obiective turistice, dar si despre alte atractii din Nessebar din articolul: Obiective turistice Nessebar. Cele mai interesante locuri de vazut in celebra statiune bulgareasca

biserica nessebar

Daca vrei ca in vacanta ta sa existe cel putin o zi alocata distractiei, Aquapark Nessebar poate fi exact locul de care ai nevoie. Localizat in apropiere de Nessebar, pune la dispozitia vizitatorilor peste 60 de atractii, dintre care 38 sunt tobogane cu apa, impartite pe sase categorii. 

Vei gasi in Aquapark Nessebar patru baruri si mai multe corenere de tip fastfood, iar preturile de intrare variaza in functie de perioada pe care o petreci acolo (o zi intreaga sau jumatate de zi). 

Citeste aici toate detaliile despre vizita la Aquapark Nessebar 

Unde te cazezi in Nessebar si ce tipuri de hoteluri gasesti?

In Nessebar gasesti hoteluri de 3, 4 si 5 stele, cele mai noi dintre acestea fiind localizate in orasul nou (vezi hotelurile all inclusive Nessebar). Exista insa si cateva hoteluri interesante in orasul vechi, unele chiar aproape de malul marii, majoritatea cu mic dejun, insa acestea sunt mici si au destul de putine camere disponibile, comparativ cu cele din orasul nou.  Relativ aproape sunt si hotelurile din Sunny Beach, caci statiunea se afla la doar 4,6 kilometri de Nessebar.

Cele mai importante hoteluri din Nessebar sunt Sol Nessebar Bay/Mare de 4 stele si Sol Nessebar Palace de 5 stele, ambele fiind situate in zona de plaja si inconjurate de verdeata. 

Alte hoteluri de 4 stele din Nessebar:

  • Hotel Festa Panorama – in zona de nord a statiunii, aproape de intrarea in statiunea Sunny Beach, la doar 100 m de plaja
  • Aqua Paradise Resort – situat pe drumul principal Burgas-Varna, la 500 metri de plaja, langa unul dintre cele mai mari parcuri acvatice din Balcani. Oaspetii au acces gratuit la parcul acvatic. 
  • Hotel MPM Arsena – situat pe plaja din sudul orasului Nessebar
  • Hotel Marieta Palace – localizat in partea noua a orasului Nessebar 

Hoteluri de 3 stele din Nessebar:

  • Hotel Kirios – in orasul vechi Nessebar, la 100 m distanta fata de plaja

Unde mananci in Nessebar si ce preparate gasesti aici

Nessebar se numara printre statiunile bulgaresti de la malul marii care stau foarte bine la capitolul mancare, asadar vei avea unde sa te rasfeti cu preparate culinare daca planuiesti o vacanta aici.

Atat in orasul nou, cat si in orasul vechi, exista numeroase restaurante, terase si baruri cu o varietate de feluri de mancare: preparate traditionale, preparate din peste sau mancaruri internationale.  

Pe de alta parte, Nessebar reprezinta o locatie ideala de luat masa si pentru turistii care sunt cazati in Sunny Beach.

restaurant nessebar

Gasesti mai jos cateva exemple de restaurante din Nessebar cu review-uri pozitive:

  • Old Sailor
  • Bistro Aquamarin
  • Foyer
  • Stariat Kavak The Old Tree
  • Emona

Citeste mai multe despre toate aceste locuri in articolul: Restaurante in Nessebar. Unde si ce poti manca daca vrei sa iei masa in orasul vechi

Preturile din Nessebar la mancare si la obiective turistice

Turistii care au vizitat statiunea Nessebar au evaluat preturile de aici ca fiind medii, evident mai scazute decat in alte statiuni europene. Pentru intrarile la obiectivele turistice din orasul vechi, vei plati, in medie, intre 6-3 leva/adult, in timp ce o intrare la Aquapark Nessebar este ceva mai piperata – 52 leva/adult pentru o zi intreaga. 

Vei gasi o serie de pachete turistice care includ oferte pentru intrarile la mai multe obiective, in functie de preferintele tale. Poti consulta toate ofertele la Muzeul de Arheologie din orasul vechi sau pe site-ul oficial al acestuia. 

Preturi medii la restaurante si terase:

  • meniu pentru o persoana la un restaurant tip fast food – 12 leva
  • masa pentru 2 persoane la un restaurant cu o cotatie medie (3 feluri de mancare) – 38 leva
  • bere de import la terasa – 3 leva
  • cafea la terasa – 2 leva

Unde faci shopping in Nessebar. Ce tipuri de magazine gasesti?

Stradutele orasului vechi din Nessebar sunt impanzite cu magazine de tip gift-shop, de unde poti cumpara suveniruri celor dragi sau obiecte care sa-ti aminteasca de acest loc.  Nessebar este un loc bun pentru shopping si daca esti cazat in Sunny Beach.

Daca iti plac micile galerii de arta sau esti un colectionar al obiectelor de arta, vei avea ocazia sa intri in cateva astfel de magazine aici. Tablouri de dimensiuni mici, obiecte pictate sau realizate manual, dar si bijuterii realizate de artizani, se numara printre obiectele care pot fi achizitionate de aici. 

Vei gasi si magazine de haine si chiar cateva magazine de lant international (bijuterii si imbracaminte), dar si magazine cu vinuri din podgoriile bulgaresti sau magazine cu bijuterii din aur si argint. 

Daca ai nevoie de un magazin tip supermarket, vei gasi suficiente atat in orasul nou, cat si prin orasul vechi. Printre cele mai recomandate de catre turisti se numara supermarket Janet si supermarket Mladost, ambele aflate in partea noua a statiunii Nessebar.

suveniruri nessebar

Scurt istoric al orasului Nessebar. Ce trebuie sa stii daca esti pasionat de istorie

Daca iti place istoria, trebuie sa stii ca Nessebar este una dintre asezarile populate inca de acum 3000 de ani. Nessebarul a fost construit pe ruinele unei vechi cetati, Mesambria, care in timpul colonizarii grecesti a avut un templu dedicat zeului Apollo si un teatru. 

In Mesambria au fost batute monede de bronz, aur si argint, iar dupa ce orasul a fost cucerit de romani, a avut rol de garnizoana, apoi centrul episcopal si chiar port bizantin. 

Abia din secolul al XI-lea, locului ii este atribuit numele de Nessebar, urmand ca in secolul al XV-lea sa intre sub ocupatia totala a Imperiului Otoman. Dupa eliberarea de sub ocupatia turca, Nessebar a functionat drept un mic oras de pescari, iar in 1956, locul a fost declarat rezervatie arhitecturala si arheologica, iar 27 de ani mai tarziu a fost inscris oficial in patrimoniul mondial UNESCO. 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Excursii in apropiere de Nessebar. Ce locuri merita vizitate

Printre orasele si statiunile apropiate de Nessebar se numara statiunile Sunny Beach, Pomorie, Burgas sau Obzor. 

  • Statiunea Sunny Beach din Bulgaria se afla la doar 4,6 kilometri de Nessebar si este un loc potrivit daca vrei sa schimbi zona in care faci plaja sau daca vrei sa te bucuri de distractiile de aici, mai ales pe timp de seara, cand centrul statiunii devine foarte animat.
  • Statiunea Pomorie se afla la un drum de doar 20 de minute cu masina (19 kilometri) si este una dintre cele mai renumite zone cu bai de nămol din Bulgaria.
  • Daca vrei sa ajungi la Burgas, vei avea de parcurs o distanta de 35,2 kilometri si vei gasi aici cateva plaje frumoase, dar si o zona destul de industrializata.   
  • Statiunea Obzor este situata pe drumul catre Varna, asadar daca vrei sa faci o oprire si aici la intoarcerea catre casa, vei avea de parcurs aproximativ 40 km si poti vizita Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din centrul statiunii sau, daca esti amator de plimbari in natura, poti face un scurt traseu pe drumul Kaleto.

Concluzionand, Nessebar poate fi alegerea potrivita pentru tine daca vrei sa iei masa intr-un loc incarcat de istorie, daca vrei sa faci shopping, daca vrei sa te bucuri de frumusetea orasului vechi. Poti alege sa te cazezi chiar in aceasta zona, sau poti opta pentru una dintre statiunile apropiate.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?