Cap Kaliakra, Bulgaria – un loc cu peisaj de poveste si legende

Cap Kaliakra, situat in vecinatatea orasului bulgaresc Kavarna si la mica distanta de statiunea Vama Veche din România, este un monument spectaculos al naturii din partea bulgareasca a Dobrogei. 

Gratie pozitionarii sale destul de inaccesibile si a inaltimii de peste 60 m deasupra nivelului marii, Capul Kaliakra a reprezentat inca din vremurile antice un adevarat punct strategic si a gazduit initial fortareata Tirisis, iar ulterior mai multe constructii tip cetate, ale caror ruine se pot vizita astazi. 

Daca planuiesti sa faci o vizita aici, trebuie sa stii ca vei pasi pe o fasie de pamant stancoasa (denumita si promontoriu) de aproximativ 2 kilometri, iar view-ul este unul superb, mai ales daca reusesti sa ajungi acolo cu 1-2 ore inainte ca soarele sa apuna sau inaintea rasaritului. 

Totodata, in cazul in care esti interesat de o vacanta in aceasta zona, nu uita sa intri la noi pe site, unde ti-am pregatit cele mai bune oferte cazare litoral Bulgaria!

Cum ajungi la Cap Kaliakra 

Cap Kaliakra se afla la doar 57 km de statiunea Vama Veche, asadar iti va lua aproximativ o ora de mers cu masina ca sa ajungi pana acolo, iar drumul este descris de majoritatea vizitatorilor ca fiind unul bun.  Vorbim despre un drum asfaltat recent (aflat in conditii foarte bune in iunie 2022), care te va conduce catre bariera de la intrarea pe Cap Kaliakra si ulterior catre parcarea amenajata de aici.

La bariera va trebui sa achiti o taxa de intrare in valoare de 3 leva/persoana sau 10 ron/persoana daca se intampla sa nu ai leva la tine. Nu exista posibilitatea de a plati taxa cu cardul.

  • Varianta 1 de traseu din Vama Veche: – Durankulak – Vaklino – Erezet – Cavarna – Balgarevo – Capul Kaliakra (57,5 km)
  • Varianta 2 de traseu din Vama Veche : – Durankulak – Vaklino – Erezet – Sabla – Tiulenovo – Balgarevo – Capul Kaliakra (62,3 km)

Ce poti vedea in prezent la Cap Kaliakra 

Pe langa frumusetea si energia aparte a locului, Cap Kaliakra gazduieste in prezent si un muzeu amenajat intr-o pestera, unde poti admira diferite exponate arheologice descoperite in timpul sapaturilor, dar si o veche unitate militara bulgareasca. Te poti bucura in zona din vecinatatea muzeului si de un restaurant, cu o priveliste de poveste. 

Printre ruinele care mai pot fi observate astazi se numara si cele ale unei biserici construite in secolul al XIV-lea, dar si ruine ale zidurilor vechi, fantani sau bai romane. Turistii au la dispozitie cateva panouri pe fundal albastru, cu informatii, in dreptul unora dintre ruine. Vei putea admira si o capela de dimensiuni mici, dedicata Sfantului Nicolae. 

Atat in zona de la intrare, cat si pe parcursul traseului, vei intalni mai multe tarabe cu suveniruri. Unele dintre ele foarte frumoase – din scoici naturale, altele ceva mai putin “reusite”. Preturile pentru suveniruri sunt totusi mai mult decat decente, mai ales ca majoritatea comerciantilor accepta sa le platesti si direct in lei. Spre exemplu – un magnetel pentru frigider costa aproximativ 6 ron, un dream catcher facut din scoici naturale costa in jur de 35 ron. E bine sa te folosesti de un convertor lei-leva pe telefon la fata locului, pentru a vedea daca pretul calculat in lei este unul corect.

La iesire, pe aleea de pe partea dreapta, vei intalni si o ghereta cu inghetata buna la cornet. Delicioasa si foarte binevenita intr-o zi caniculara de vara, am completa noi 🙂

Daca tot esti in zona, poti vedea care sunt plaje interesante din zona Cap Kaliakra in articolul plaje Bulgaria apropiate de Romania. Foarte aproape de Cap Kaliakra, la aproximativ 10 minute de condus, vei gasi plaja Bolata. Are forma de semicerc, privelistea de aici este incantatoare, insa drumul de acces se afla in conditii destul de vitrege, asadar putina grija mai ales la masinile cu garda mai joasa.

Legendele care se invart in jurul Cap Kaliakra

Daca te fascineaza aspectele misterioase pe care le ascunde un obiectiv turistic, trebuie sa stii ca acest loc are destul de multe legende, trei dintre ele fiind destul de cunoscute la nivel local: 

  • Una dintre legendele locului este despre Sfantul Ierarh Nicolae, recunoscut drept protector al marinarilor, care in fuga sa pentru a nu fi capturat de otomani, ar fi fost ajutat chiar de catre Dumnezeu, care a construit Cap Kaliakra sub forma unei limbi de pământ, pentru a-i permite sa scape. 
  • O alta legenda a Cap Kaliakra din Bulgaria spune ca 40 de fecioare ar fi ales sa-si puna capat zilelor exact in acest loc, aruncandu-se in mare, pentru a scapa de otomanii care le luasera prizoniere de razboi, in timpul asediului din 1396.  
  • O a treia legenda se invarte in jurul generalului Lysimach, succesor al imparatului Alexandru cel Mare, care ar fi ascuns intr-una din pesterile Cap Kaliakra o comoara uriasa, insa ar fi pierit ulterior alaturi de toata flota sa in timpul unei furtuni. 

Scurt istoric al locului 

In cazul in care esti pasionat de istorie, trebuie sa stii ca fortareata construita inca din antichitate (Tirisis – secolul IV) pe pamantul Capului Kaliakra era considerata a fi a doua cetate ca si importanta dupa Tomis, iar un intreg orasel fusese cladit in jurul acesteia. Ulterior, catre sfarsitul secolului VI, cetatea se va numi Accra Castellium si va avea tot rol de fortareata, folosita strategic impotriva triburilor barbare. 

Incepand cu secolul XII, Kaliakra a fost capitala Dobrogei bulgaresti, gazduind totodata si mai multe constructii bisericesti. Ajunge sa fie din nou ocupata de fortele otomane la inceputul anilor 1400, iar aproape 400 de ani mai tarziu, Kaliakra este martora uneia dintre cele mai mari batalii navale care a avut loc vreodata pe Marea Neagra, in cadrul razboiului ruso-turc.

In 1941, Cap Kaliakra a fost declarat zona protejata, adapostind numeroase specii de pasari si gazduind, in trecut, chiar o colonie de foci. 

Cap Kaliakra este un monument inedit al naturii, iar daca pasiunile tale se intersecteaza si cu domenii precum istoria sau fotografia, il poti considera un obiectiv de neratat.  

In concluzie, daca te pregatesti pentru un concediu intr-una dintre statiunile din  Bulgaria si vrei sa-ti imbogatesti “bagajul” si cu alte tipuri de experiente, poti face o vizita la Capul Kaliakra, pentru ca vei pleca de aici cu poze superbe si cu energia unui loc cu adevarat special.

Esti pregatit sa te bucuri de frumusetea acestui loc? 

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?