Despre Byala, statiunea din Bulgaria renumita pentru vin

Byala este o mica statiune de pe litoralul bulgaresc, localizata foarte aproape de Obzor si la mica distanta de Varna. Se distinge printr-o atmosfera pitoreasca si linistita, iar in ultimii ani a inceput sa cunoasca o dezvoltare destul de puternica pe plan turistic, gratie investitiilor in hoteluri si complexe de apartamente facute aici. 

Exista asadar cateva hoteluri, zone de camping si plaje destul de apreciate in Byala, iar zona se sustine in prezent din turism si agricultura, fiind totodata cunoscuta pentru industria viticola locala de succes. Daca treci prin Byala, poti testa si tu unul dintre vinurile produse din soiul de struguri “Dimyat”. 

Cateva detalii despre Byala, Bulgaria

Byala are in jur de 2000 de locuitori si este asezata intr-o zona de dealuri, in extremitatea de est a Muntilor Stara Platina. Statiunea este imprejmuita de paduri si de suprafete destul de extinse cultivate cu vita de vie, iar turistii care vin aici cauta de regula sa se relaxeze, caci statiunea nu ofera prea multe alternative de distractie. 

Desi oraselul este mai putin dezvoltat comparativ cu alte zone turistice de pe litoralul bulgaresc, se fac progrese destul de mari in ceea ce priveste proiectele de mediu si de turism de aici. In prezent, portul din Byala se afla in faza de reconstructie, iar proiectul prevede un port de iahturi modern, care sa atraga si mai multi turisti. 

byala bulgaria

Majoritatea hotelurilor din apropierea plajei sunt asezate in panta, pe faleza destul de abrupta, asadar pentru a ajunge la malul marii este nevoie sa cobori in unele cazuri chiar si pana la 100 de metri. 

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta aici cele mai bune oferte vacanta litoral Bulgaria.

Plajele din Byala sunt frumoase, linistite, au nisip fin si apa curata, insa nu sunt foarte generoase in ceea ce priveste latimea. Exista zone de plaja amenajate cu sezlonguri si umbrele de inchiriat, dar si zone de plaja libera unde iti poti pune linistit prosopul.  

Vremea in Byala este calda pe intreg parcursul verii, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade in lunile iulie si august, perioada in care se inregistreaza si cele mai putine sanse de ploaie. 

Gratie pozitiei sale sudice, Byala se bucura de un sezon de vara mai lung comparativ cu celelalte statiuni din nordul litoralului bulgaresc, ceea ce inseamna ca poti prinde vreme buna de vacanta aici chiar si pe la sfarsitul lunii septembrie. In Byala, apa marii a inregistrat pana in prezent cele mai ridicate temperaturi in lunile iulie si august (peste 25 de grade). 

In statiune exista restaurante, magazine si cateva mici obiective care pot fi vizitate, precum Muzeul din Byala, unde poti admira o serie de artefacte descperite in urma excavatiilor de la Cetatea antica Capul Sf. Atanasie. Mai pot fi vazute si doua biserici, o serie de monumente dedicate eroilor militari, insa nu te astepta sa ai prea multe atractii turistice de bifat aici. 

Printre atractiile aflate in apropiere de Byala se numara frumoasa plaja Karadere, la aproximativ 7 kilometri distanta, unde turistii vin pentru zona de camping, nisipul fin si pentru a se bucura de o zona mai salbatica, inconjurata de vegetatie. 

Varna este la 55 de kilometri distanta de Byala si este locul potrivit pentru tine daca simti lipsa vietii de oras, pentru ca aici vei gasi toate resursele necesare in cazul in care vrei sa faci mai multe activitati. In functie de timpul pe care il ai la dispozitie, in Varna poti merge sa mananci, sa vizitezi Delfinariul sau Acvariul alaturi de copii, sa te plimbi prin port sau prin parcul Primorski, sau chiar sa incerci viata de noapte. 

Capul Emine se afla la un drum de aproximativ 40 de minute de Byala, iar aici poti sa admiri peisajele spectaculoase ale celui mai estic loc al crestei Stara Planina, inconjurat de natura si de legende fascinante. 

capul emine

Distanta Bucuresti Byala este de 295 de kilometri, daca mergi pe cel mai scurt traseu, respectiv cel cu intrare in Bulgaria pe la Ruse. Daca vii din zona litoralului romanesc, vei avea de parcurs pana la Byala 209 kilometri de la Constanta, respectiv 160 de kilometri daca pleci din Vama Veche. 

Daca intri in Bulgaria pe la punctul de trecere Calafat-Vidin, ai de mers 530 de kilometri pana la Byala.

Concluzionand, Byala poate fi o optiune pentru tine daca te numeri printre cei care vor sa aiba parte de liniste si relaxare, insa unul dintre dezavantaje poate fi faptul ca nu ai la indemana prea multe optiuni in ceea ce priveste distractia sau alte activitati turistice. Pe de alta parte, te poti caza intr-o statiune mai cunoscuta a litoralului bulgaresc, si in timpul vacantei tale sa faci o vizita si pana in Byala.

Alte articole care te-ar mai putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?