Despre bani si preturi in Bulgaria. Informatii folositoare daca te pregatesti sa pleci in vacanta

leva bulgaria

Bulgaria se afla in topul destinatiilor preferate de catre turistii romani, in mod special pentru concediile de vara. Daca si tu te numeri printre cei care vor sa-si petreaca vacanta pe litoralul bulgaresc sau in alte zone ale Bulgariei, cu siguranta vei fi interesat de aspectele legate de bani in Bulgaria. 

Ti-am pregatit un articol cu informatii despre moneda acestei tari si mai multe detalii referitoare la cheltuielile de baza pe care le vei avea in Bulgaria, alaturi de sfaturi utile care sa te ajute sa fii relaxat in vacanta.

Daca ti-am starnit apetitul pentru o experienta la mare la vecini si esti interesat sa cumperi o vacanta, poti consulta pe site si unele dintre cele mai bune oferte si promotii hoteluri litoral Bulgaria.

Ce bani sunt in Bulgaria. Schimb valutar leva si ATM-uri Bulgaria

Moneda oficiala a Bulgariei este leva si are ca subdiviziune stotinka. Leva este folosita in Bulgaria din 1881 si in prezent poate fi considerata o moneda destul de stabila: 1 leva valoreaza 0.51 euro, respectiv 2.52 ron.  

Un Lev este alcătuit din 100 de stotinki. Vei vedea ca exista urmatoarele  monede: 1,2,5,10,20,50 stotinki, 1 lev si 2 leva. La bancnote, vei observa urmatoarele: 5,10,20,50,100 leva (BGN). Prețurile pentru articolele mai ieftine sunt aproape intotdeauna cotate in leva (spre exemplu, un bilet de autobuz va avea trecut pretul de 0,5 leva, in loc de stotinki).  

Cursul valutar la casele de schimb din Bulgaria variaza intre 1.90 – 1.94 leva pentru 1 euro si in cele mai multe dintre cazuri ti se va solicita si un act de identitate atunci cand vrei sa schimbi o suma de bani.

Daca urmeaza sa pleci in Bulgaria, mai mult ca sigur ti-ai pus intrebarea “De unde cumpar leva?”. Daca alegi sa schimbi bani la vama, cel mai probabil nu vei gasi un curs valutar foarte avantajos, asadar te sfatuim ca eventual sa schimbi o suma mica si sa apelezi ulterior la un exchange in statiunea in care esti cazat. 

Bancile sunt cele mai sigure locuri in care poti schimba bani in Bulgaria. Acestea sunt deschise de luni pana vineri, intre orele 9.00 şi 16.00. La banca vei avea obligatoriu nevoie de un act de identitate. 

Atunci cand vrei sa schimbi bani in Bulgaria, asigura-te ca bancnotele straine pe care le ai nu sunt deteriorate sau foarte murdare, pentru ca iti pot fi refuzate. In Bulgaria se schimba cel mai frecvent euro, dolari americani si lire sterline. 

Legislatia din Bulgaria prevede ca pentru schimbarea valutei nu se percepe nicio taxa, prin urmare, daca te confrunti cu o astfel de situatie, refuza plata sau semnaleaza problema. 

Se poate intampla totusi sa intalnesti si case de schimb valutar care solicita un comision in plus la tranzactii. Consulta afisele cu informatii de la intrare sau intreaba direct daca este perceput comision, inainte sa faci schimbul valutar. Trazactia este considerata finalizata abia dupa ce ai semnat chitanta.

Daca nu ai de schimbat o suma mare sau ai nevoie urgenta, poti sa apelezi si la casa de schimb valutar de la receptia hotelului, insa cel mai probabil cursul nu va fi la fel de avantajos ca in statiune. 

Iti recomandam sa nu schimbi valuta pe strada, la propunerea strainilor, pentru ca exista riscul sa fii inselat. 

ATM Bulgaria: Vei vedea ca atm-urile nu lipsesc din statiuni si din orasele mari, insa este de preferat sa ai leva cash si sa eviti sa retragi leva in mod special de la ATM-urile Euronet, pentru ca au taxe de retragere foarte mari. Poti extrage pana la 200 leva de la un bancomat intr-o singura operatiune.

Despre plata cu cardul in Bulgaria, bacsis si alte detalii utile

Plata cu cardul de credit sau de debit este acceptata in hoteluri, benzinarii de lant, restaurante si magazine mari din orasele si statiunile bulgaresti. Un card Revolut este binevenit in acest sens, tocmai pentru ca are o conversie buna. 

Sunt acceptate pe teritoriul Bulgariei in general fara probleme si Visa, MasterCard, JCB, DinersClub si American Express. Daca vrei sa efectuezi o plata cu cardul in Bulgaria intr-un magazin mai mic sau la un restaurant mai izolat, te sfatuim sa intrebi inainte angajatii daca aceasta metoda este acceptata, pentru ca vor exista si locuri in care plata cu cardul nu va fi posibila.  

Bacsisul in Bulgaria este o practica destul de des intalnita, iar valoarea acestuia variaza in functie de calitatea si tipul serviciilor de care beneficiezi. Iata cateva exemple concrete: 

  • poti lasa intre 5-10% bacsis la restaurante (10% daca mancarea si servirea au fost laudabile)
  • intre 5-10 leva pentru cei care lucreaza in industria ospitalitatii (cameriste, barman, dar si ghizi sau frizeri. Iti vor multumi pentru gestul facut)
  • intre 2-3 leva ii poti lasa in plus taximetristului 
  • evita sa lasi bacsis in monede, nu este considerat un gest prea frumos 

Negociatul nu se numara printre practicile comune in Bulgaria, asadar nu insista prea tare sa obtii un pret mai mic la un produs pe care intentionezi sa-l cumperi. Se intampla insa ca vanzatorii din magazinele carora ai cumparat mai multe produse sa fie amabili si sa-ti ofere de buna voie un discount simbolic la final. 

Preturi motorina Bulgaria si alte preturi orientative

Preturile la benzina si motorina in Bulgaria se aseamana destul de mult cu cele din Romania, cu mici diferente pe alocuri, si sunt mai scazute comparativ cu alte destinatii europene centrale sau nordice. 

Vei gasi benzinarii de lant precum OMV, Petrol, Eko sau Shell, unde categoric vei putea plati si cu cardul, dar si benzinarii mai mici si nu atat de cunoscute, unde este posibil sa ti se solicite plata cash. 

Daca vrei sa consulti preturile la benzina din Bulgaria sau din alte tari europene, actualizate in luna curenta, poti accesa acest site, care ti permite o comparatie directa intre tarifele intalnite in fiecare tara. 

Totodata, la noi pe blog gasesti si un articol mai detaliat despre subiectul carburantilor in Bulgaria: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Preturile medii din supermarketurile sau magazinele bulgaresti

  • sticla de apa (1.5) – 1 leva 
  • un litru de lapte – 2 leva
  • un kg de banane -2.6 leva
  • paine (500 g) – 1 leva 
  • un sandwich – 2.5 leva
  • un pachet de tigari – intre 6 si 7 leva 
  • sticla de vin – 10 leva 

Preturile medii la restaurantele din statiunile si orasele bulgaresti 

  • meniu la restaurant cu preturi medii – 8-10 leva/persoana
  • un meniu clasic la McDonalds – 9 leva
  • bere – 2-3 leva
  • un capuccino – 2.5 leva
  • cola la 0.33 – 1.7 – 2 leva 
  • apa plata la 0.33 – 1 leva 

Preturile din Bulgaria variaza, in mod evident, in functie de calitatea serviciilor alese, insa nu te astepta totusi sa cheltui o avere intr-o vacanta in Bulgaria, mai ales daca optezi din start pentru o cazare in regim all inclusive.  

Preturile referitoare la taxele de drum trebuie de asemenea luate in calcul atunci cand te pregatesti sa pleci intr-o vacanta in Bulgaria. Iata care sunt principalele taxe de care trebuie sa stii: 

  • taxa de pod la Ruse este de 3 euro/sens 
  • la Calafat este taxa de pod in valoare de 6 euro/sens 
  • vigneta din Bulgaria costa 15 leva/7 zile si poate fi cumparata de la vama sau online, de aici. Amenda pentru neplata vignetei este destul de mare.

Te-ar putea interesa si articolul: Autostrazi Bulgaria. Cati km de autostrada au vecinii bulgari si directii catre destinatiile de vacanta

Alte exemple de preturi intalnite in Bulgaria

  • o zi de parcare intr-una dintre statiunile bulgaresti costa intre 5-10 euro, in functie de destinatia aleasa.
  • o calatorie cu taxiul se taxeaza cu aproximativ 1 leva/kilometru, iar noaptea tarifele se dubleaza.
  • sezlongurile si umbrelele de pe plaja pot fi inchiriate cu preturi intre 1 leva – 10 leva, in functie de popularitatea statiunii si calitatea plajelor si a serviciilor de acolo.
  • intrarile la obiectivele turistice din Bulgaria variaza in functie de popularitatea acestora si de ce activitati poti face aici. Spre exemplu, la Castelul Reginei Maria din Balcic intrarea costa 7 leva/adult, iar la Acvariul din Varna vei plati 4 leva/adult. La Manastirea Aladzha, taxa de intrare este de 5 leva/persoana. 

Concluzionand, preturile din Bulgaria sunt considerate de catre turistii care au fost in ultima perioada in aceasta tara si in mod special in zona litoralului bulgaresc ca fiind unele acceptabile, iar atata vreme cat stii la ce sa te astepti la fata locului si iti calculezi bugetul si cheltuielile bine, cu siguranta n-ar trebui sa fi luat prin surprindere. Nu uita sa arunci un ochi si pe cele mai bune oferte de cazare la hotelurile de pe litoralul bulgaresc. Le gasesti pe toate la noi pe site!

Alte articole despre calatoria in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?