Daca ajungi la Albena si Nisipurile de Aur, fa-ti timp si pentru BALCIK!

Postat de

Amintind de farmecul Orientului, acest mic oras asezat pe o stanca cu vedere spre Marea Neagră reprezinta un reper ideal de la care să porniti in explorarea coastei de nord (cea mai buna din coasta Bulgariei). Datorită versanților de calcar din perimetrul său, localitatea a fost supranumită Orașul Alb, intreaga zonă fiind botezata tot din același motiv, Coasta de Argint.

Balcik, situat la o distanță de 42 km de Varna, se mândrește cu galeria sa de arta, cu Palatul Reginei Maria de România, realizat  în stil tradițional balcanic și de asemenea cu grădina sa botanica.

În prezent este una dintre atracțiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagră.

Galeria de arta din acest oras prezintă pe doua nivele lucrări inspirate de insasi …. Balcik. La etaj gasim o expozitie de picturi ale lui Decko Uzunov (1877-1953), Obreškov Bencko (1899-1970) și Lavrenov Canko (1896-1978). Secțiunea dedicată “clasicilor” de artă conține un Majstora (Maestrul 1882-1960), un portret al unei tinere femei, de Ilija Petrov (1903-1975), cateva sculpturi remarcabile realizate de către Boris Karadžov si picturi moderne de Svetlin Rusev (1933). Parterul este dedicat expozițiilor temporare.

Aici se află Castelul din Balcik, reședința de vară preferată a Reginei Maria, înconjurat de o la fel de celebră grădină botanică unicat în Europa centrală și de est, în special datorită colecției de cactuși.

Palatul Mariei din România (care a murit în 1938) este, de fapt, o vilă foarte mare pe mai multe nivele. De a lungul plajei (artificiale, gasim o casă traditional balcanica, o cupolă ortodoxă, un fel de minaret și camere care reflectă caracteristicile arhitecturale din diferite civilizații. Interiorul conține fotografii sepia ale reginei și expoziții temporare de arta contemporana. Grădinile de aici sunt gazda ale unui festival somptuos de la începutul lunii iunie.

O cascada  de terase ale grădinii botanice iti da impresia ca acestea curg direct in mare. Comandata de excentrica regina Maria a României, acestea ilustrează destul de bine gustul ei pentru grădinile in stil englezesc. Acestea adapostesc aproape 1 000 de specii de plante mediteraneene, exotice si unele destul de rare. Gradinile sunt presărate cu pavilioane (resedintele de vacanta ale nobilimii românești din acele vremuri), mori de apă și un fermecătoar pod in stil venetian.

Din 1913, odată cu intrarea între granițele Regatului României în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, Balcikul va deveni din ce în ce mai cunoscut și frecventat, lansându-se ca destinație turistică pentru lumea artistică și politică românească.

Doua atractii turistice importante, aflate in relativa apropiere, sunt Capul Kaliakra, situat la circa 35 de kilometri distanta si oraselul Nessebar, ceva mai departe – circa 120 de kilometri. Desigur, mult mai aproape, se afla salba de statiuni turistice, printre care se numara Albena si Nisipurile de Aur.

Asadar, fie ca ajungeti intr-un sejur in una din aceste statiuni si curiozitatea va impinge sa dati o fuga si in acest vestit orasel, fie ca pur si simplu alegeti Balcik ca o destinatie in sine, exista toate premizele sa nu regretati ceea ce veti simti aici, ba chiar sa va felicitati pentru alegerea facuta.

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?