Concediu in Marmaris, Turcia. Ce trebuie sa stii daca planuiesti o vacanta in aceasta statiune turceasca

Marmaris este una dintre statiunile indragite si usor cosmopolite ale Turciei, localizata in sud-vestul tarii si asezata la punctul de intalnire dintre Marea Egee si Marea Mediterana. 

Daca te gandesti sa-ti faci vacanta in Marmaris, trebuie sa stii ca acest oras are o frumusete aparte, o coasta lunga si se bucura de imprejurimi verzi care intalnesc apele turcoaz ale marii.

Marmaris se inalta in jurul celui mai mare port natural din lume, la baza muntilor acoperiti cu paduri de pin. Peisajul din aceasta zona este intregit de privelisti superbe catre micile insule din apropiere.

Statiunea este potrivita pentru turistii care cauta sa se relaxeze si sa exploreze frumusetea naturala a acestor meleaguri, alaturi de obiectivele istorice din regiune, insa este un loc la fel de potrivit si pentru cei care cauta o viata de noapte vibranta sau pentru cei care vor sa faca shopping. 

Cel mai apropiat aeroport de Marmaris este Dalaman, la 95 km, insa turistii romani vin in general cu cursele charter care aterizeaza pe Milas Bodrum, la 129 km distanta sau cu masina personala, traseu pe care il vom aborda intr-o sectiune separata. 

Marmaris apartine de provincia Mugla si se afla la o distanta de 211 kilometri de Kusadasi, 150 de kilometri de Aydin si 725 kilometri de Istanbul.

HINT: La noi pe blog gasesti un articol despre toate orasele si statiunile turcesti din aceasta zona: Statiuni si orase in regiunea Marea Egee din Turcia. Cele mai cunoscute si apreciate zone de vacanta

De ce sa mergi in Marmaris, Turcia

Spre deosebire de Kusadasi, care este mai popular printre localnici, Marmaris are o tenta mai cosmopolita, prin urmare, aici ai destul de multe sanse sa te simti poate mai relaxat in rolul de turist. Exista numeroase motive pentru care ai putea sa-ti alegi o vacanta aici. Iti prezentam cateva dintre acestea, punctual, mai jos:

  • zona Marmaris este inconjurata de natura si are un relief mai spectaculos decat Kusadasi sau Bodrum, iar daca te numeri printre cei care adora sa petreaca timp in cadre naturale si relaxante, poate fi locul potrivit pentru concediul tau
  • ai 3 zone diferite in care te poti caza, in functie de tipul de vacanta pe care ti-o doresti: zone mai potrivite pentru relaxare: Turunc sau Icmeler, sau zona animata Marmaris City, fiecare dintre acestea cu hoteluri bine cotate si cu regim de cazare all inclusive  
  • in Marmaris ai varietate in ceea ce priveste plajele (de pietris sau de nisip), mici golfuri superbe si virgine care asteapta sa fie explorate 
  • sezonul turistic in Marmaris se intinde pe o perioada lunga: incepe in mai si se termina in octombrie, prin urmare, iti poti face vacanta aici fara sa fii presat strict de perioada lunilor de vara. 
  • ai la dispozitie numeroase activitati, atat in zona de oras, cat si in imprejurimi. Poti face excursii sau croaziere de o zi cu plecare din Marmaris sau poti vizita centrul orasului Marmaris, cu obiective turistice emblematice
  • gasesti 3 aquapark-uri in zona Marmaris, unde te poti distra alaturi de prieteni sau de cei mici daca vrei sa iei pauza de o zi de la plaja 

Traseu Bucuresti Marmaris. Cum ajungi in aceasta statiune turceasca

Daca alegi sa pleci cu masina personala catre Marmaris, cel mai probabil vei face drumul in doua zile, cu o noapte de odihna in zona Canakkale, caci vorbim totusi despre aproximativ 16 h 30 de condus. Cel mai cunoscut traseu Bucuresti Marmaris este cel cu iesire din tara pe la Giurgiu – Ruse – traversarea Bulgariei si continuare pana la Eceabat – Canakkale – Izmir – Aydin – Marmaris. 

Vei trece intre intre Eceabat si Canakkale cu feribotul si avand in vedere ca pana in acest punct vei face aproximativ 9 ore si jumatate pe drum, iti recomandam sa innoptezi in aceasta zona. Distanta Bucuresti Marmaris este de 1239 kilometri.

Daca vrei sa vizitezi totusi si Istanbul catre Marmaris, poti alege traseul Gurgiu-Ruse – traversare Bulgaria – Edirne – Istanbul – Bursa – Izmir -Marmaris, cu o distanta totala de 1363 kilometri. 

Vrei sa afli mai multe despre drumul cu masina catre statiunile turcesti de la malul Marii Egee? Poti sa citesti si articolul Drumul cu masina spre Kusadasi, Bodrum, Marmaris si alte statiuni turcesti de la Marea Egee. Puncte de frontiera si cel mai scurt traseu

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Despre Marmaris si cele 3 zone turistice principale de aici

Marmaris a fost, inca din antichitate, o zona de port extrem de importanta pentru multe civilizații care au calcat pe aceste meleaguri, gratie pozitiei sale geografice, la punctul de intalnire dintre cele doua mari.  

Marmaris imbina foarte bine cultura moderna cu civilizatia antica si are in imprejurimi golfuri virgine, plaje frumoase, ruine antice, alaturi de porturi de croaziera si de iahturi. Orasul statiune este impartit in 3 zone: Marmaris City (zona centrala), Icmeler si Turunc si se intinde pe aproximativ 20 km de-a lungul golfului cu acelasi nume.

Marmaris City este asezat in sistem amfiteatru, iar relieful devine plat pe masura ce cobori spre zona de plaja. Partea cea mai atractiva pentru turisti se concentreaza de-a lungul promenadei principale si a marinei. Tot in aceasta zona se afla si Bar Street, frecventata de amatorii vietii de noapte, cu multe restaurante exclusiviste si cluburi. 

Portul din Marmaris City este punctul de pornire pentru excursiile si croazierele pe mare.

In Marmaris City ai si o serie de obiective istorice importante, care pot fi descoperite daca alegi sa faci o plimbare la pas prin oras. 

Icmeler se afla la 8 kilometri sud-vest de Marmaris si este inconjurata pe trei laturi de dealuri cu paduri de pin. Aceasta zona s-a dezvoltat ca o varianta mai linistita a cosmopolitului Marmaris, motiv pentru care aici vei gasi o animatie mai discreta. Majoritatea pub-urilor si restaurantelor ofera momente de entertaining si muzica live in general pana la miezul noptii. 

Plaja Icmeler

Turunc, la circa 20 de kilometri sud de Marmaris City, este una dintre cele mai frumoase zone din punct de vedere al peisajului. Turunc este un fost sat pescaresc care a cunoscut o dezvoltare exponentiala gratie turismului, fiind totodata un punct de oprire foarte popular pentru iahturi si alte ambarcatiuni. 

Turunc este o zona potrivita celor care cauta natura, liniste si relaxare, insa are si cateva baruri si alte localuri unde-ti poti anima serile daca simti nevoia de putina distractie. 

Daca esti cazat in alta zona si vrei sa vizitezi si aceasta parte, poti ajunge in Turunc cu dolmus-ul, dar si cu barca. 

Vremea Marmaris, Turcia si cea mai buna perioada pentru un concediu aici 

Clima din Marmaris este influentata de pozitia statiunii de pe coasta de sud-vest a Turciei, iar zona se bucura de veri destul de lungi (cu un sezon turistic intre mai-octombrie) si ierni blande. 

Tot intre lunile mai si octombrie se inregistreaza si cele mai putine sanse de ploaie (in mod special in lunile iunie si august), iar in luna iulie ai parte de cele mai multe ore de soare (14 h). 

Cele mai calduroase luni in Marmaris sunt lunile iulie si august, cand s-a inregistrat o medie a temperaturilor maxime de 34-35 de grade, insa si in lunile mai sau octombrie au fost intregistrate medii ale temperaturilor maxime de 26 de grade. 

Apa marii este foarte calda in Marmaris, cu o medie de 26 de grade in luna august. Ce este interesant este faptul ca inclusiv in luna noiembrie, media apei marii in Marmaris este de 21 de grade, ceea ce o face cateodata sa fie chiar mai calda decat in luna mai (cand media inregistrata este de 20 de grade). 

Plaje Marmaris. Cele mai cunoscute si apreciate zone de plaja din statiune si din imprejurimi

In linii generale, in zona Marmaris vei gasi destul de multe plaje, cu pietris sau nisip si chiar mixte, unele zone de la malul marii avand si pontoane. Daca esti interesat de plaje cu nisip, cele mai frumoase dintre cele acestea sunt: Long Beach, Turunc Beach, Icmeler Beach, Cleopatra Beach, Kumlubuk si Orhanyie. Acestea sunt cele mai apreciate zone de plaja din Marmaris:

Plaja centrala din Marmaris City are o lungime de 3 kilometri din dreptul marinei si pana in zona celui mai cunoscut Aqua Park din statiune. Plaja este mai mult cu pietris, insa are si cateva sectiuni cu nisip. 

Plaja Uzunyali (Long Beach) se afla in continuarea plajei centrale din Marmaris City si se intinde pe aproximativ 10 kilometri, catre Icmeler. Este o plaja nu foarte lata, insa evident lunga, cu nisip si diverse facilitati in apropiere. 

Plaja din Icmeler are o lungime de 500 de metri si este cu nisip, fiind premiata Blue Flag. Este printre cele mai cautate plaje de catre iubitorii sporturilor de apa. 

Plaja din Turunc este de asemenea premiata Blue Flag, in mare parte cu nisip si mici portiuni cu pietris. 

Plaja Cleopatra se afla pe insula Sedir, la 16 kilometri de centrul Marmaris City si este faimoasa pentru nisipul sau auriu. Poti ajunge cu masina pana la micul port Camlik, iar de aici poti lua o ambarcatiune pana pe insula Sedir. 

Plaja Kumlubuk, la 27 de kilometri de centrul orasului Marmaris si la 6 kilometri de Turunc, cu nisip fin si panorama superba. Este aleasa de regula de cei care iubesc natura. 

Plaja Kiz Kumu din Orhaniye, la 28 de kilometri de orasul Marmaris este una dintre cele mai frumoase si totodata speciale plaje din aceasta regiune. Localizata intr-un golf, plaja are o fasie de nisip care traverseaza mijlocul golfului, asadar peisajul si experienta de aici pot fi cu adevarat interesante.

Plaja Incekum este la aproximativ 23 de kilometri de Marmaris City si foarte aproape de insula Sedir. Este o plaja mai aparte, cu o intrare destul de lina in apa foarte limpede, insa cu o portiune mica de nisip si in rest pietris si stanci. 

Citeste mai multe despre acest subiect aici: Plaje Marmaris. Cele mai bune plaje din statiune si din apropiere

Cazare Marmaris. Ce hoteluri gasesti in fiecare dintre cele 3 zone turistice

In toate cele 3 zone turistice din Marmaris gasesti hoteluri bine cotate, cu cazare in regim all inclusive, insa fiecare dintre aceste zone are, asa cum discutam mai sus, o serie de particularitati, care vor cantari atunci cand iti alegi cazarea in Marmaris. 

Daca vrei sa te cazezi intr-o zona mai animata, cu obiective turistice, locuri de shopping si viata de noapte activa, iti recomandam sa te indrepti catre Marmaris City

Resorturile mai mari din Marmaris sunt situate in partea de sud-vest a statiunii (zona/cartierul Siteler) cu plaja privata si multe facilitati: Green Nature Diamond, TUI Blue Grand, Poseidon Hotel, Elegance Hotel.

Pe masura ce te apropii mai mult de Icmeler, zona devine mult mai impadurita, iar unele resorturi sunt situate chiar printre padurile de pini: Casa de Maris, Grand Yazici Club Turban, Labranda Mares, Grand Yazici Marmaris Palace, Orka Lotus. In aceasta zona plaja este extrem de ingusta, aproape inexistenta in unele locuri, iar hotelurile au amenajate pontoane private. 

In Icmeler, hotelurile sunt family friendly iar atmosfera este mult mai linistita decat in Marmaris. Te poti orienta catre Marti Resort/Marti La Perla, Aqua sau Elite Marmaris. Pentru cupluri se remarca hotelul Sentido Sea Star Adults Only.

In Turunc, unde peisajul este mai spectaculos, iar zona destul de linistita si potrivita iubitorilor de natura, se remarca hoteluri precum Labranda Loryma Resort, Pine Beach Boutique sau Turunc Premium Hotel

Marti Resort

Cum te deplasezi in Marmaris. Dolmus, taxi si masini de inchiriat 

In cazul in care calatoresti spre Marmaris cu avionul sau pur si simplu vrei sa iei o pauza de la condus si sa te relaxezi, cel mai probabil vei fi interesat si de modalitatile de transport din aceasta zona. 

Minibus-urile de transport public local sunt denumite “dolmus“, iar in Marmaris sunt colorate in functie de zona in care circula, dupa cum urmeaza:

  • Pentru traseul Marmaris – Siteler (adica in zona centrala a Marmaris City), minibus-urile au culoarea verde 
  • Pentru traseul Marmaris – Icmeler, culoarea portocalie
  • Pentru traseul Marmaris – Beldibi, culoarea visinie 
  • Pentru traseul Marmaris – Armutalan, culoarea albastra
  • Pentru traseul Marmaris – Yalanci bay, culoarea roz 

Exista statii de autobuz destul de dese pe fiecare traseu in parte, insa cei mai multi dintre soferi se ghideaza dupa vechiul sistem, respectiv atunci cand vrei sa te urci intr-un dolmus, faci cu mana. Daca este plin, probabil nu va opri si vei fi nevoit sa-l astepti pe urmatorul. Pretul calatoriilor este afisat in partea din fata, langa locul soferului si vei plati cursa atunci cand urci in minibus. 

Taxi-urile sunt o alta varianta pentru a te deplasa in zona Marmaris. Acestea pot fi recunoscute dupa culoarea clasica (galben) si au tarifele afisate. Cu toate acestea, calatoria cu dolmusul este mult mai convenabila ca pret. Unele drumuri cu taxi-ul pot fi destul de costisitoare, mai ales daca ai de parcurs o distanta mare. Te sfatuim sa discuti pretul cu soferul de taxi inainte sa pornesti la drum. 

Poti inchiria si o masina in Marmaris pentru a te deplasa mai usor, in cazul in care ai venit cu avionul. Marmaris are insa unele dintre cele mai ridicate preturi de pe coasta turceasca a Marii Egee la serviciile de inchiriat masini (cu o medie de 40-50 de dolari/zi). Ai nevoie de pasaport si de permis de conducere valabil. Daca inchiriezi o masina, iti recomandam sa-i faci poze atunci cand o preiei, mai ales daca are vreo zgarietura sau defectiune sesizabila. 

Gasesti mai multe detalii despre acest subiect aici: Despre transport in Marmaris. Cum te poti deplasa usor daca nu te afli in vacanta cu masina personala

Atractii si activitati turistice in Marmaris. Ce poti face in aceasta zona

Zona Marmaris este foarte ofertanta la capitolul activitati turistice si este potrivita pentru toate tipurile de turisti. Gasesti mai jos o selectie a celor mai importante atractii si activitati pe care le poti face daca alegi sa-ti petreci vacanta in Marmaris, Turcia. 

In Marmaris, toata zona de est si sud-est este inconjurata de Parcul National cu acelasi nume. Aici se pot face drumetii sau tururi organizate cu bicicleta, iar daca nu te numeri printre cei atrasi de natura si de astfel de plimbari, trebuie sa stii ca la capatul Parcului National se intinde marina din Marmaris, unde atmosfera este cat se poate de animata.  

In zona marinei vei gasi Bar Street, cea mai activa si zgomotoasa parte din intreaga zona a statiunii Marmaris si locul in care gasesti cele mai exclusiviste restaurante, cafenele, cluburi si baruri. 

Cele 3 parcuri acvatice din Marmaris reprezinta un alt magnet pentru turistii veniti aici, tocmai pentru ca ofera posibilitatea de distractie cu apa intr-un alt cadru decat la plaja. Aqua Dream Marmaris este cel mai mare, urmat de Atlantis Aqua Park Marmaris.

Citeste si: Top parcuri acvatice Marmaris. Ce atractii gasesti la fiecare si care dintre ele ti se potriveste mai bine

Portul din Marmaris City este locul din care vei pleca catre insule si diferite croazie pe mare, cele mai multe desfasurandu-se pe parcursul unei jumatati de zi sau chiar o zi intreaga. Exista si tururi de o zi pentru scuba diving in Marmaris, iar despre acestea, poti citi mai multe informatii utile in articolul: Scuba diving Marmaris. Cum decurge un tur de o zi si care sunt locurile populare pentru scufundari

In centrul orasului Marmaris ai o serie de obiective istorice emblematice, precum Castelul din Marmaris (ridicat in 1044 i.Hr. si reconstruit intr-o forma apropiata de cea din prezent in timpul domniei lui Suleiman Magnificul) si Muzeul de Arheologie. Cele doua obiective pot fi vizitate zilnic, in intervalul orar 08:30-19:00. 

Castelul din Marmaris

Hammam-urile din Marmaris City sunt, de asemenea, locuri atractive pentru turisti. Aici poti avea o experienta cu adevarat autentica a unui ritual de baie turceasca.

Shopping-ul in Marmaris este o alta activitate de interes pentru turisti, iar in centrul orasului, zonele destinate cumparaturilor sunt foarte bine organizate. Gasesti inclusiv magazine cu produse ale unor branduri celebre, insa si magazine cu articole din piele, articole vestimentare, bijuterii, magazine de suveniruri si obiecte handmade. 

Marele bazar din Marmaris este un alt loc ideal pentru shopping si se afla in centrul statiunii, in piata Carsi. Aici poti negocia preturile si te poti alege cu o multime de obiecte interesante, insa iti recomandam sa nu cumperi bijuterii sau alte bunuri ce par a fi de valoare decat din magazinele mari, cu vitrine. 

Pe acest subiect, gasesti mai multe informatii in articolul: Shopping in Marmaris. Cele mai cunoscute zone pentru cumparaturi si ce poti lua din fiecare

Ce si unde mananci in Marmaris si cum e viata de noapte in aceasta statiune

Gastronomia locala este un alt punct forte al acestei zone si chiar daca vei fi cazat la un hotel cu regim all inclusive, merita sa incerci cateva dintre preparatele traditionale. 

Vei gasi totodata si multe restaurante cu specific englezesc sau exotic, asadar in Marmaris exista optiuni pentru toate gusturile. Orasul Marmaris este plin de restaurante, mai ales in zona centrala si respectiv a marinei, unde vei gasi si locatii exclusiviste, insa exista restaurante bune si in Icmeler sau Turunc. 

Daca vrei sa incerci cateva feluri de mancare traditionale, vei observa ca exista multe preparate in restaurantele cu specific turcesc care includ vinete – acestea sunt folosite in bucatarie in mod deosebit in aceasta zona (salate calde, kebab cu legume, vinete umplute cu carne). Totodata, exista o serie de produse lactate fabricate in aceasta zona (respectiv iaurturi, tipuri de branza si implicit preparate cu aceste ingrediente precum delicioasele placinte cu branza).  Nu uita sa incerci si mierea de pin produsa in aceasta regiune. 

Cateva exemple de restaurante cu review-uri pozitive din Marmaris City

  • La Kebap Restaurant 
  • Meryem Ana Manti Evi 
  • YalIbasI Yasemin Restaurant
  • Sail Marmaris
  • Samdan Restaurant
  • Hacis Cafe – Restaurant Bar

Mai multe informatii despre astfel de locuri cu recomandari, din Marmaris, gasesti in articolul: Restaurante in Marmaris. Unde si ce poti sa mananci daca iesi din hotel

In ceea ce priveste viata de noapte, centrul orasului Marmaris sta cel mai bine la acest capitol, pentru ca aici vei gasi unele dintre cele mai animate baruri si cluburi de noapte, cu petreceri pana la rasarit. Bar Street este zona cu cele mai multe si mai populare astfel de locatii, precum: Club Areena, Backstreet Disco, Bar-X Cocktail & Dance Bar, Crazy Daisy Bar & Nightclub, Greenhouse Dance Club, Rock Bar si multe altele. 

Citeste mai multe despre acest subiect in articolul: Viata de noapte in Marmaris. Unde te poti distra daca alegi sa-ti faci vacanta aici

Excursii si croaziere cu plecare din Marmaris 

Marmaris este foarte ofertant si la capitolul croaziere si excursii de o zi cu plecare din aceasta zona. Le poti face pe cont propriu sau, in varianta mai comoda, cu tururi organizate. 

Croaziere catre insulele din apropiere: din portul Marmaris City, poti pleca intr-o excursie catre insula Rodos sau catre insula Sedir (cunoscuta si sub denumirea de insula Cleopatrei si care gazduieste plaja frumoasa cu acelasi nume). 

Tot de aici poti pleca intr-o excursie organizata pe raul Dalyan, unde vei vizita Turtle Beach (testoasele Caretta Caretta), orasul antic Kaunos si mormintele liciene. 

Mai poti face o croaziera si catre Grotele Fosforescente, iar daca esti fan scufundari sau snorkeling, poti opta si pentru aceste tipuri de croaziere, cu plecare tot din portul Marmaris. 

Daca esti fan urcari pe munte, din Turunc poti face o plimbare de hiking catre Amos. 

The Honey House, localizata in Osmanyie (la 12 km de Turunc), unde poti vizita muzeul mierii si poti invata o multime de detalii despre apicultura. Evident, poti cumpara si mierea de pin produsa local, despre care se spune ca este delicioasa. Turcia este numarul 1 in lume la productia de miere de pin. 

O excursie jeep safari poate fi o alta alternativa de distractie daca vrei sa ai parte de mai multa aventura. Vei merge cu un grup organizat pe drumurile de munte din zona Marmaris, cu oprire la cascadele de langa golful Hisaronu si popas pentru pranz. 

Citeste mai multe informatii despre acest subiect in articolul: Excursii optionale Marmaris. Care sunt cele mai interesante locuri de vazut in apropierea acestei statiuni turcesti

Concluzionand, Marmaris este genul de statiune in care te vei simti mai degajat din perspectiva unui turist si totodata locul in care poti sa te bucuri de o multime de activitati, de animatie, de distractie pe timp de noapte sau de simpla relaxare in natura, caci le include pe toate, tocmai pentru ca are cele 3 zone turistice potrivite fiecarui tip de vacanta.

Alte articole care te mai pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Turcia?