Comparatie intre statiunile din Nordul sau Sudul Bulgariei. Care regiune ti se potriveste mai mult?

sub bulgaria sveti vlas
Postat de

Planuiesti o vacanta pe litoralul din Bulgaria, insa nu stii catre ce zona sa te orientezi? Atat nordul cat si sudul litoralului bulgaresc sunt ofertante la capitolele cazare, plaje, obiective turistice si activitati, insa fiecare dintre cele doua zone are o serie de particularitati. 

In functie de tipul vacantei tale si de activitatile pe care doresti sa le incluzi in concediul tau, ti-am subliniat principalele diferente intre zona de nord a litoralului bulgaresc si zona de sud a acestuia, astfel incat sa poti alege ce este mai potrivit pentru tine.  Vezi aici si oferte sejur litoral Bulgaria.

Localizare si aspecte generale 

Vremea in nordul si sudul litoralului bulgaresc se diferentiaza putin, datorita influentei pe care o are clima mediteraneana in zona de sud. 

In nord, sunt temperaturi similare cu cele de pe litoralul romanesc, asadar nu vei sesiza diferente notabile, iar in partea de sud in schimb, temperaturile sunt ceva mai ridicate si clima putin mai uscata (in special in septembrie).

Poti citi mai multe informatii pe aceasta tema in articolul: Vremea Bulgaria in sezonul cald. Unde gasesti cele mai ridicate temperaturi pe litoral si alte informatii utile

Statiunile din nordul Bulgariei (Kavarna, Balcic, Albena, Kranevo, Nisipurile de Aur, Sunny Day, Constantin si Elena) se afla mai aproape de granita cu Romania, ceea ce presupune ca ajungi destul de repede la una dintre locatiile alese aici (implicit mai ieftin dpdv transport).

Nordul litoralului bulgaresc: spre deosebire de sud, distanta dintre statiuni este mai mica, prin urmare pot fi vizitate mai usor si permit vizite de o zi dintr-una in alta. Kavarna – Balcic cca 20 km, Balcic – Albena cca 15km, Albena – Nisipurile de Aur cca 20 km, Nisipurile de Aur – Varna cca 20 km.

Sudul litoralului bulgaresc: Pentru a ajunge in staiunile din sudul Bulgariei (Obzor, Sveti Vlas, Elenite, Sunny Beach, Nessebar, Pomorie, Sozopol, Duni, Primorsko) ai de parcurs o distanta mai putin mai mare (cca 350 km). Aici distantele dintre statiuni sunt mai mari, astfel ca multi turisti prefera sa ramana in resort si sa nu mearga si alte statiuni. Obzor – Sunny Beach cca 35 km, Sunny Beach – Sozopol cca 65 km.

Daca esti interesat sa-ti planifici un sejur la mare la vecinii bulgari, insa nu te-ai decis inca asupra locului, poti consulta aici cele mai bune oferte de vacanta pe litoral Bulgaria.

Specificul statiunilor din nordul si din sudul Bulgariei si activitati

Unul dintre principalele criterii dupa care te vei ghida atunci cand schitezi planul vacantei tale in Bulgaria este specificul sau profilul statiunii pe care o vei alege. 

Prin urmare, daca vrei sa pleci intr-o vacanta cu familia, statiunile de pe litoralul bulgaresc sunt mai potrivite pentru vacantele cu copiii, insa si statiuni potrivite pentru cupluri sau pentru viata de noapte. 

Statiunile din nordul Bulgariei sunt potrivite mai ales pentru familiile cu copii. Majoritatea nu sunt atat de aglomerate, iar de cele mai multe ori vei intalni servicii adaptate copiilor. 

Albena, spre exemplu, este linistita, foarte aerisita cu mult spatiu verde si ofera in cadrul conceptului all inclusive mai multe activitati pentru copii. Nisipurile de Aur este o statiune mai animata decat Albena dar mai linistita decat Sunny Beach, oferind astfel un echilibru intre vacantele mai animate si cele mai linistite, cu familia. (vezi oferte de cazare in Nisipurile de Aur)

Ambele statiuni au aqua park-uri importante si cunoscute in zona (Aquamania in Albena si Aquapolis in Nisipurile de Aur).

Alte statiuni importante aproape de granita cu Romania sunt: Kavarna, Balcic, Kranevo, St. Constantin si Elena.

Acestea sunt statiuni mai mici, insa potrivite mai ales pentru relaxare sau sejururi de weekend in regim all inclusive la un raport calitate/pret foarte avantajos.

In nordul litoralului din Bulgaria vei observa influente romanesti, mai ales in zona Balcic, unde se afla si Castelul Reginei Maria si Gradina Botanica, unele dintre principalele obiective de vizitat in nord. 

sunny beach bulgaria

Statiunile din sud, cu anumite exceptii, ofera conditii similare de relaxare ca si cele din nordul litoralului si sunt mai mult preferate de turistii bulgari. Sunny Beach, Sozopol si Nessebar sunt statiunile importante ale sudului si sunt mai potrivite pentru cupluri, grupuri de prieteni sau tineri care cauta distractie de noapte. Unele dintre ele sunt potrivite si pentru cei dornici de explorat locuri istorice. 

Este important de precizat insa ca in aceste statiuni mai animate vei gasi si zone importante dedicate relaxarii si linistii, mai ales pentru familii cu copii, asadar nu este neaparat o regula definitorie pe care trebuie sa te bazezi atunci cand faci o selectie, ci are mai degraba caracter orientativ.

In Sunny Beach poti practica multe sporturi, iar in zona centrala gasesti o multitudine de magazine si terase, fiind cea mai mare dintre statiunile litoralului bulgaresc si cea mai activa din punct de vedere al facilitatilor si al activitatilor pe care le ai la indemana aici. (vezi aici lista cu hotelurile pe care le recomandam in Sunny Beach)

In Nessebar ai multe obiective turistice pe care le poti vizita, fiind totodata si o locatie ideala pentru luat masa, cine romantice cu peisaj superb. 

sozopol bulgaria

In Sozopol poti vizita centrul vechi, asemanator celui din Nessebar. Acesta este plin de stradute inguste si pietruite, case traditionale, restaurante specifice si boutique uri de suveniruri, fiind o adevarata incantare pentru o dupa amiaza de august.  De asemenea, in apropiere se afla Castelul Ravadinovo, una dintre cele mai importante atractii din zona de sud a Bulgariei.

In sudul litoralului din Bulgaria se regasesc influente turcesti si grecesti, datorita parcursului istoric al acestor locuri dar si datorita apropierii din punct de vedere al locatiei fata de Turcia si Grecia. 

Despre cazare in nordul litoral bulgaresc si in sudul litoralului bulgaresc

Exista cateva diferente intre ofertele de cazare din nordul litoralului si cea din sudul litoralului din Bulgaria:

In nord: hotelurile sunt pozitionate mai aproape de centrul statiunilor. Hotelurile din aceasta parte a litoralului bulgaresc sunt asezate mai compact, in sistem de amfiteatru, pe coline si nu se remarca foarte des hoteluri cu teritorii foarte mari.

Un avantaj important este ca acestea sunt mai aproape de Romania (costuri mai mici de transport) iar majoritatea sunt concentrate in statiuni (ca de exemplu Nisipurile de Aur si Albena) fata de sudul litoralului unde sunt mai multe hoteluri – resort retrase.

In sud: Pentru ca relieful permite acest lucru, in sud vei observa ca hotelurile sunt asezate pe suprafete mai mari, exceptand centrul statiunii Sunny Beach. In aceasta parte a litoralului din Bulgaria, exista mai multe resorturi in afara statiunilor principale si a centrelor acestora (ca de exemplu hotelurile din nordul statiunii Sunny Beach, hotelurile din apropierea statiunilor Obzor, Nessebar, Pomorie sau Duni). 

De aceea, turistii prefera adeseori sa ramana in resort, motiv pentru care vei gasi aici facilitati si servicii all inclusive complete, oferite de majoritatea resorturilor din sud. 

Exceptand anumite hoteluri, sudul ofera un raport calitate/pret foarte bun, in comparatie cu hotelurile din nordul litoralului bulgaresc.

Vei gasi aici mai multe hoteluri de lant, precum cele din lantul HVD, Sol Melia, DIT, sau Riu. 

Ce poti sa faci si despre plajele din nordul si sudul Bulgariei

In nord poti sa iti petreci timpul liber vizitand Capul Kaliakra cu ale sale ruine antice, Castelul Reginei Maria de la Balcic cu gradina botanica sau orasul Varna.

Plajele de aici sunt ceva mai inguste (exceptand statiunea Albena si Nisipurile de Aur) si cu o intrare usor mai adanca in apa. In statiunile mari exista mai multa vegetatie si o atmosfera placuta in comparatie cu cele din sud, iar distantele pana la plaje sunt in linii mari similare. Aaici se gasesc unele dintre cele mai frumoase plaje salbatice din Bulgaria. 

bolata

Krapets si Bolata sunt unele dintre cele mai cunoscute printre romanii care vor sa experimenteze plaje mai putin organizate dar foarte frumoase. Distanta Vama Veche – Krapets este de doar 20 de kilometri. Bolata este una dintre cele mai cunoscute si atractive plaje salbatice din Bulgaria, aflandu-se intr-o zona protejata si inconjurata de natura. Sunt 57 de kilometri pana aici, daca pleci din Vama Veche.  

In Sud, spre deosebire de nord, vei descoperi orașe-cetate vechi, bine conservate, unde te poti bucura de o atmosfera autentic bulgareasca. Orasul vechi din Nessebar, orasul vechi din Sozopol, Castelul Ravadinovo sunt doar cateva dintre atractiile din sud.

castel ravadinovo

De asemenea, sudul este recunoscut si pentru multitudinea de plaje salbatice, mai putin cunoscute la noi, unele dintre ele situate in zone protejate.

Plajele din sud: sunt mai mari, mai late si au o intrare in apa mai lina (Obzor, Sunny Beach, Duni, zona Pomorie). Relieful din sud devine mai plat, motiv pentru care distantele pana la plaja sunt ceva mai mici in acest caz. Tot in sud gasesti si mai multe plaje interesante, mai salbatice si mai putin cunoscute de un numar mai mare de turisti. 

In sud, vei gasi o multitudine de plaje salbatice precum plaja din Kraymorie, plaja Arkutino sau Ropotamo Beach. Dintre ele se distinge plaja Irakli – Inclusa intr-o arie protejata, Irakli Beach poate fi considerata una dintre cele mai salbatice plaje de pe litoralul bulgaresc, in primul rand pentru ca este inconjurata de paduri dese. Aerul de aici este mai curat ca in alte locatii de plaja. De la Obzor, ai de mers pana la Plaja Irakli aproximativ 11 kilometri. (vezi lista cu hotelurile pe care le recomandam in Obzor)

In concluzie: Atat nordul cat si sudul litoralului bulgaresc sunt zone ofertante pentru o vacanta la malul marii in Bulgaria, insa principalele diferente dintre cele doua pot face obiectul vacantei perfecte pentru tine.

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?