Cele mai importante atractii din Bulgaria si alte obiective care merita vazute

atractii bulgaria

Bulgaria se afla in topul destinatiilor de vacanta preferate de romani, mai ales pe timp de vara, iar varietatea si multitudinea de atractii din aceasta tara o fac sa fie extrem de ofertanta la capitolul obiective turistice. 

Daca te numeri printre cei care planuiesc o vacanta in Bulgaria, mai mult ca sigur vei fi interesat si de ce anume poti vizita aici, insa trebuie sa stii ca lista obiectivelor din aceasta tara este una lunga, care poate fi bifata in intregime numai pe parcursul mai multor vizite.

Te sfatuim sa-ti planifici vizitele in Bulgaria in functie de zona in care vei calatori, de timpul pe care-l ai la dispozitie, dar si in functie de gradul de interes pe care acestea il prezinta. Ti-am pregatit un material cu mai multe informatii in acest sens.  

Top 6 cele mai importante atractii din Bulgaria

Asa cum fiecare tara are o serie de atractii care-i sporesc celebritatea la nivel turistic, si Bulgaria se remarca printr-o varietate a obiectivelor sale, dintre care iti reamintim mai jos un top al celor mai importante.

Manastirea Rila este cea mai mare si cea mai importanta manastire ortodoxa din Bulgaria, cu o multime de vizitatori in fiecare an si cu o istorie fascinanta.  Complexul de aici este alcatuit din Biserica, partea rezidentiala si muzeu, care este vizitat in mod special pentru Crucea lui Rafail, realizata dintr-o singura bucata de lemn si care contine peste 100 de scene religioase. 

Manastirea Rila se afla la 117 kilometri de Sofia si la 430 km de Ruse, fiind vizitata in mod special de romanii care merg in vacantele de iarna la Bansko.

manastirea rila

Catedrala Sfantul Aleksandr Nevski din Sofia este cel mai reprezentativ monument al Capitalei Bulgariei, cu o cupola inalta de 45 de metri si un turn al clopotnitei inalt de 53 de metri. Interiorul catedralei este decorat cu marmura italiana, iar in partea de jos a cupolei sunt asternute cu aur cuvintele rugaciunii “Tatal Nostru”. 

Catedrala Sfantul Aleksandr Nevski poate fi vizitata in general intre orele 7.00 – 19.00, insa recomandam sa consulti site-ul oficial al acesteia pentru mai multe detalii referitoare la program si orele de slujba. Ajuns in Sofia, mai poti trece pe lista ta si alte obiective, precum Biserica Boyana, Galeria Nationala de Arta sau o plimbare relaxanta pe bulevardul Vitosha. 

Sofia se afla la 385 kilometri de Bucuresti, daca alegi traseul pe la Giurgiu-Ruse. 

Centrul vechi al orasului Plovdiv, cu Amfiteatrul Roman si istoria sa fascinanta, este un alt obiectiv important din Bulgaria, foarte vizitat de catre turisti gratie frumusetii sale aparte. Pe langa casele vechi si muzeele din Plovdiv, se remarca in mod categoric si unul dintre cele mai vizitate obiective de aici – Amfiteatrul Roman

Aici sunt organizate si in ziua de astazi diferite spectacole, iar Amfiteatrul ascunde o istorie care dateaza incepand cu secolul al II-lea. Tot in zona Amfiteatrului te poti bucura de o priveliste spectaculoasa asupra orasului. Plovdiv este la 312 kilometri de Ruse si la 144 kilometri distanta de Sofia, fiind legate de autostrada A1. 

Cetatea Tsarevets din Veliko Tarnovo, este una dintre cele mai populare atractii din zona si totodata locul in care poti admira ziduri de 4 metri inaltime, ruine si Catedrala “Inaltarea Domnului Hristos”, reconstruita in 1981. 

Picturile din catedrala te vor surprinde cu siguranta, iar vederea panoramica de aici este cu adevarat impresionanta. Cetatea este in Piata Tar Assan, iar in sezonul cald poate fi vizitata intre orele 8.00 – 18.00, cu pretul de 6 leva/adult. Distanta Bucuresti Veliko Tarnovo este de 183 de kilometri, ceea ce inseamna ca pana aici vei avea de parcurs un drum direct de aproximativ 3 ore. 

Castelul Reginei Maria din Balcic si Gradina Botanica sunt printre cele mai vizitate obiective turistice de pe litoralul bulgaresc, cu peste 200000 de vizitatori in fiecare an. La o distanta de 306 kilometri de Bucuresti, Castelul Reginei Maria este asezat la malul Marii Negre si este deschis pe perioada verii intre orele  8.00 – 20.00. 

Poti vedea aici, pe langa castel si gradina, alte vile si cladiri adiacente, fantana de argint, o capela si alte atractii, iar intrarea la castel costa 7 leva/adult si se plateste separat de cea la Gradina Botanica. 

balcic castel

Orasul vechi Nessebar, asezat pe o peninsula din regiunea Burgas, este la 342 kilometri de Bucuresti si in imediata apropiere a statiunii Sunny Beach din Bulgaria (aproximativ 4,5 kilometri). Format in doua parti, asemenea orasului Sozopol, in Nessebar vei gasi orasul nou si orasul vechi. 

Orasul vechi Nessebar este o atractie celebra pe litoralul bulgaresc si gazduieste o sumedenie de obiective turistice, stradute inguste, case traditionale, muzee si o multitudine de biserici. In Nessebar poti manca bine si te poti bucura de privelisti frumoase la restaurantele de pe malul marii, insa poti face si shopping. 

nessebar bulgaria

Atractii pe litoralul bulgaresc

Litoralul bulgaresc este cea mai intens vizitata zona a Bulgariei de catre turistii romani, iar daca te numeri printre acestia, cu siguranta te vor interesa si urmatoarele obiective. Pe langa orasul vechi Nessebar si Castelul Reginei Maria din Balcic, ale caror atractii turistice le-am abordat mai sus, iti poti indrepta atentia si catre:

Orasul vechi Sozopol, mai linistit decat Nessebar si poate la fel de fermecator, este locul in care poti admira case traditionale vechi din lemn si piatra, stradute inguste cu un aer boem, mai multe muzee si cladiri istorice. Tot in partea veche a orasului Sozopol poti lua masa la diferite restaurante cu vedere incantatoare la malul marii. Sozopol se afla la 34 de kilometri de Burgas. 

Ti-am pregatit aici o gama variata de oferte de vacanta la Marea Neagra pe intreg litoralul din Bulgaria, din care poti sa te inspiri si care te pot ajuta sa-ti planifici concediul perfect!

Monumente ale naturii precum Capul Kaliakra si Capul Emine, care atrag anual turisti gratie frumusetii lor inconjurata de natura salbatica si peisaje exceptionale se afla printre atractiile litoralului bulgaresc. Aceste fasii de pamant stancoase aflate chiar la malul marii ascund in spate sute de ani de istorie si chiar ruinele unor vechi asezari din aceste locuri. Capul Kaliakra este la 57 km de Vama Veche, iar Capul Emine este ceva mai departe, la 186 de km de granita cu Romania. 

capul emine

Castelul Ravadinovo de langa Sozopol, o atractie importanta din sudul litoralului, surprinde prin aspectul sau de basm, desi este o constructie relativ noua. 

Vei gasi aici o combinatie de elemente din mai multe stiluri arhitecturale, iar copiii se pot bucura de o varietate de activitati specifice, ceea ce face din Castelul Ravadinovo un bun obiectiv de vizitat alaturi de familie. Il gasesti la doar 5 kilometri de centrul Sozopolului si la 32 de kilometri de Burgas. 

castel ravadinovo

Orasul Varna, cel mai mare oras de pe litoralul din Bulgaria, este un alt loc care poate fi vizitat si care include o plaja larga de activitati si obiective turistice. Pe langa Parcul Primorski, in a carui zona vei gasi si Delifinariul, Acvariul sau Gradina Zoologica, te poti bucura in Varna si de mai multe muzee interesante, dar si de o plimbare prin port si de mancare buna.

varna

In apropierea orasului Varna vei gasi si Manastirea Aladzha, cea mai cunoscuta manastirea sapata in piatra de pe litoralul bulgaresc. 

Plajele de pe litoralul bulgaresc sunt printre cele mai cautate si intens studiate de catre turistii care vin la mare aici si este important sa stii ca in Bulgaria gasesti plaje foarte bune, late si bine organizate, majoritatea dintre acestea in cele mai cunoscute dintre statiuni, insa poti sa te bucuri si de plaje mai putin celebre sau chiar virgine. 

sunny beach plaja
Plaja in Sunny Beach

Totodata, ti-am pregatit si o serie de oferte si promotii de nerefuzat, in cazul in care esti pe cale sa cumperi o vacanta la mare, in Bulgaria.

Obiective frumoase, dar mai putin cunoscute, din Bulgaria

Bulgaria se poate mandri cu multe obiective turistice, o parte dintre ele de o frumusete aparte, si desi nu se afla in topul celor mai cunoscute, aceste obiective pe care ti le vom prezenta mai jos merita atentia ta daca ai in plan sa vizitezi aceasta tara mai in detaliu. 

Padurea pietrificata, cunoscuta si sub denumirea locala de Pobiti Kamani, se afla in apropierea orasului Varna, mai precis la 22 de kilometri distanta, si este un fenomen geologic cu adevarat unic care atrage, la randu-i, mii de turisti anual. 

Poti observa aici coloane de piatra inalte de pana la 7 metri, unele fiind chiar goale la interior, iar fenomenul nu a primit inca o explicatie concreta, desi este cert ca aceste formatiuni nu sunt o creatie umana. 

Daca esti interesat de mai multe atractii din zona de coasta a Bulgariei, poti citi si materialul: TOP atractii de pe litoralul bulgaresc 

padurea pietrificata

Pestera Prohodna se afla in nordul Bulgariei, la o distanta de aproximativ 200 de kilometri de granita cu Romania daca iesi pe la Ruse si la 2 km de satul Karlukovo, fiind una dintre atractiile deosebit de frumoase din Bulgaria. Prohodna mai poarta si numele de Ochii lui Dumnezeu, gratie celor doua gauri de dimensiuni mari din tavan, asemanatoare cu doi ochi care privesc.

Daca esti pasionat de escalada, vei gasi aici si aceasta posibilitate, caci exista pereti amenajati pentru asa ceva. 

prohodna

Manastirile sapate in stanca de la Ivanovo sunt aproape de Ruse (la doar 24 de kilometri), sunt incluse in patrimoniul mondial UNESCO si au o istorie veche, incepand cu anii 1220, cand calugarii locuiau in pesterile acestei zone. 

Numarul bisericilor si al capelelor sapate in stanca in aceasta locatie a fost de aproximativ 40, iar cateva dintre acestea contin si in prezent fresce pictate intre secolele XIII – XIV. 

ivanovo

Cascadele Krushuna, aflate aproape de pesterile Devetashka (la 16 kilometri distanta), in Parcului Natural Krushuna, sunt unele dintre cele mai spectaculoase si mari cascade din Bulgaria si sunt formate din mai multe terase rotunde si inconjurate, in mod evident, de foarte multa vegetatie. Acesta este unul dintre locurile preferate de exploratorii si amatorii de drumetii si totodata un loc potrivit pentru fotografii superbe.

krushuna

Alte obiective de vazut in Bulgaria

Toate obiectivele prezentate mai sus au o frumusete aparte si prezinta un grad de interes destul de ridicat pentru turistii care viziteaza aceasta tara, insa Bulgaria nu se limiteaza doar la acestea. Iti prezentam mai jos, clasificate pe categorii, si alte atractii turistice din Bulgaria. 

Manastiri – In Bulgaria vei gasi o multitudine de biserici si manastiri frumoase. Manastirea Sfantul Dimitrie Basarabov este localizata foarte aproape de Ruse, motiv pentru care poate fi vizitata usor daca treci prin punctul de frontiera Giurgiu-Ruse (este la doar 10,5 kilometri de Ruse). Vorbim despre o manastire rupestra, devenita cunoscuta in secolul al XVII-lea, dupa moartea sfantului cu acelasi nume, ale carui moaste au o legenda aparte. 

Si Manastirea Troian, Biserica memoriala Shipka, Manastirea Bachkovo, Biserica Boyana sau Manastirea Glozhene se numara printre locurile des vizitate de turistii din Bulgaria. 

Citeste mai multe despre manastirile din Bulgaria in articolul: Biserici si manastiri importante in Bulgaria

biserica boyana
Biserica Boyana

PesteriPesterile Devetashka sunt la 212 kilometri de Bucuresti si la 90 de kilometri de pestera Prohodna. Devetashka se afla in apropierea satului Devetaki, iar forma spectaculoasa a acestor pesteri atrage an de an foarte multi turisti. 

Mai sunt si alte pesteri interesante in Bulgaria, printre care: Pestera Gatul Diavolului, Pestera Yagodinska, dar si Podul lui Dumnezeu, un pod din piatra format natural. 

Daca esti interesat in mod particular de aceasta categorie, iti recomandam sa citesti materialul: 8 cele mai frumoase pesteri din Bulgaria 

Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!
devil s throat
Pestera Gatul Diavolului

Cascade – Pe langa Cascadele Krushuna, mentionate mai sus, exista si Cascada Borov Kamak, dar si Cascada Hotnishki, care merita atentia ta daca ai in plan sa vizitezi mai multe cascade in Bulgaria. 

FortareteCetatuia lui Asan este la 22 de kilometri distanta de orasul Plodviv si reprezinta o fortareata medievala locuita in perioadele romana si bizantina, pozitionata pe un varf stancos, motiv pentru care te poti bucura si aici de un peisaj aparte. Alte cetati interesante din Bulgaria: Cetatea Cherven, apropiata de Ruse, Cetatea Belogradchik, dar si Cetatea Khotalich

belogradchik
Cetatea Belogradchik

Regiuni muntoase si parcuri nationaleParcul National Strandzha este cea mai mare arie protejata din intreaga Bulgarie si denumirea sa “Strandzha” vine de la un vechi cuvant bulgaresc “stran”, care semnifica ceva de ordin “mistic” sau “ciudat”. 

Locul pare sa se potriveasca destul de bine cu descrierea de ansamblu, insa nu intr-un mod negativ, caci frumusetea peisajelor de aici te va fascina, alaturi de posibilitatea de a face trasee montane si drumetii chiar de o intensitate usoara spre medie. 

Pe langa acesta, mai exista si Parcul National Pirin, Parcul National Rila, Masivul Vitosha, Parcul Natural Vratsa, dar si superba Vale a Trandafirilor, la sud de Muntii Balcani. 

Nu ai decis inca unde anume iti vei face vacanta in Bulgaria? Pentru mai multa inspiratie, iti recomandam sa citesti si articolul: Ghid Bulgaria. Cele mai importante informatii de vacanta

valea trandafirilor
Valea Trandafirilor

Statiuni balneare – Bulgaria se bucura de o abundenta a apelor minerale termale, izvoarele minerale fiind regasite in intreaga tara. Gasesti pe teritoriul bulgaresc peste 35 de statiuni balneare. 

Printre cele mai renumite de la malul Marii Negre se numara complexele din Albena, Constantin si Elena, Sunny Day, Pomorie si Primorsko, alaturi de cele din regiunile de munte: Pamporovo, Borovets, Banya, Sandanski, Hisar, Haskovski Mineralni Bani, carora li se adauga si altele. 

Plaje – Pe langa plajele celebre din statiunile Nisipurile de Aur, Albena, Sunny Beach sau Duni, Bulgaria se mai mandreste si cu alte plaje cunoscute, precum plaja Krapets, plaja Irakli, plaja Shkorpilovtzi, plaja Bolata si multe altele, de un real interes pentru turistii cazati pe litoralul bulgaresc. 

plaja krapets
Plaja Krapets

Localitati pitorestiOrasul Melnik din Bulgaria se afla la 180 de km de Sofia si poate fi vizitat mai ales daca te indrepti catre Bansko sau alte localitati din aceasta zona. Este unul dintre cele mai mici orase din aceasta tara si totodata unul dintre cele mai bogate in cladiri vechi, adevarate monumente arhitecturale.

Alte localitati cu grad de interes ridicat pentru turisti mai sunt si orasul Hisarea, orasul Koprivshtitsa, orasul Lovech, orasul Tryavna, dar si satele Madara, Kovachevitsa, Jeravna si Dolen.

Obiectivele Bulgariei nu se limiteaza la o regiune anume si in mod categoric nu pot fi bifate in majoritate printr-o singura vizita, asadar daca te numeri printre cei care si-au facut un scop din a vizita teritorii straine, iti recomandam sa alcatuiesti o lista in care sa prioritizezi obiectivele din Bulgaria in functie de zona pe care alegi sa o explorezi.

melnik
Orasul Melnik

In concluzie, Bulgaria este o tara cu un numar impresionant de atractii turistice, iar faptul ca se afla in vecinatatea Romaniei o face sa fie intens vizitata de catre turistii tarii noastre, in special in zona sa de litoral, atat de indragita de catre romani.

Alte articole despre obiective turistice de vizitat in Bulgaria

Ghid top plaje Bulgaria. Cele mai frumoase si mai bune plaje
Topul atractiilor de pe litoralul bulgaresc. Ce sa vizitezi daca mergi la mare in Bulgaria
13 locuri frumoase si mai putin cunoscute din Bulgaria
Biserici si manastiri in Bulgaria. 12 cele mai importante monumente religioase de vazut la vecinii bulgari
8 cele mai frumoase pesteri din Bulgaria si ce poti vedea la fiecare dintre ele
Parcuri nationale si naturale, munti si trasee montane din Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?