Conditii de calatorie si sfaturi practice pentru o vacanta in Bulgaria. Ce e bine de stiut

conditii de calatorie bulgaria

Daca te pregatesti de plecare intr-o vacanta in Bulgaria, este bine sa te informezi din timp asupra conditiilor de calatorie din aceasta tara, tocmai pentru a lamuri orice neclaritate care ti-ar putea da batai de cap in vacanta. 

Pe langa documentele necesare si toate datele despre drum, importante sunt si informatiile referitoare la bani, schimb valutar, preturile locale, dar si comunicarea cu localnicii, obiceiurile din Bulgaria sau sistemul de sanatate si nu in ultimul rand, siguranta ta acolo. 

Tratam mai jos fiecare amanunt al plecarii tale in parte si-ti oferim o serie de sfaturi practice prin intermediul carora sa te simti pregatit si informat inainte sa pleci in vacanta pe litoral Bulgaria.

Documente calatorie Bulgaria. Ce acte sunt necesare daca pleci in vacanta in Bulgaria

Acces. Bulgaria se află in spațiul UE, prin urmare, nu vei avea nevoie de viza pentru a putea intra in aceasta tara. Intrarea in Bulgaria este permisa cetatenilor romani cu cartea de identitate (buletinul) sau cu pasaportul, cu conditia ca acestea sa fie in curs de valabilitate. 

Calatoria alaturi de copii

  • Copii sub 14 ani NU pot calatori doar cu certificatul de nastere chiar daca sunt insotiti de catre parinti
  • minorii cu varsta de pana la 14 ani au nevoie de pasaport pentru a intra in Bulgaria
  • daca un minor nu este insotit de unul dintre parinti sau de ambii, va avea nevoie de o procura notariala, iar tutorele acestuia trebuie sa prezinte un cazier 
  • totodata, in cazul in care unul din parinti nu are copilul sau copiii trecuti pe pasaport, are nevoie de o procura din partea celuilalt parinte, pentru a putea trece granita.

Documentele necesare pentru calatoria cu masina

  • la vama ti se va cere talonul masinii, pentru verificare
  • permisul de conducere
  • asigurarea CASCO nu este obligatorie, insa este recomandat sa o ai
  • intereseaza-te daca polita RCA pe care o ai acopera si incidentele petrecute pe teritoriul Bulgariei, pentru ca exista unele firme de asigurare care exclud aceasta tara
  • vigneta bulgareasca

Asigurarea medicala privata in Bulgaria este optionala, insa noi iti recomandam sa o faci, pentru a fi acoperit in cazul unor evenimente neprevazute. 

Ca si recomandare, poti sa consulti ofertele celor de la Generali. Costul unei astfel de polite nu este unul ridicat (aproximativ 35 lei/persoana pentru un sejur de 7 zile), difera in functie de pachetul ales si poate fi achizitionata si online. O asigurare de calatorie in caz de accidente sau imbolnaviri incheiata la Generali presupune asistenta 24/24 h, suma asigurata de pana la 50.000 de euro, in functie de locul in care calatoresti, iar cheltuielile medicale sunt preluate direct. 

Asigurarea medicala nu acopera pierderi, daune sau cheltuieli care survin in urma unor evenimente precum razboaie, revolutii, acte de terorism sau din ordine ale guvernului sau ale autoritatilor publice, precum si producerea cu intentie a unor evenimente de catre cel asigurat.

Poti consulta aici mai multe detalii despre asigurarile de calatorii. 

La hotel: la check-in trebuie sa prezinti actul de identitate, dar si confirmarea rezervarii sau voucherul. Daca nu ai reusit sa le printezi ar fi bine sa le ai cel putin pe telefon pentru ca va grabi procesul de check-in.

Conditii auto de calatorie Bulgaria. Ce trebuie sa stii despre transport in Bulgaria 

Cea mai cunoscuta ruta si totodata, cea mai recomandata dintre toate pentru vacantele in Bulgaria, este Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Varna. Daca pleci in Bulgaria pe acest drum, trebuie sa stii ca se circula bine, pentru ca majoritatea drumurilor au fost reabilitate. Vezi cum faci mai suportabile calatoriile cu masina impreuna cu copiii

Punctele de trecere a frontierei in Bulgaria: (vezi mai multe despre rute, distante si vami)

  • Giurgiu-Ruse 
  • Calarasi-Silistra 
  • Negru Voda-Kardam 
  • Vama Veche -Durankulak 
  • Calafat-Vidin

Despre taxele de drum in Bulgaria trebuie sa stii ca:

  • daca vei intra in Bulgaria pe la Giurgiu/Ruse, vei avea de achitat taxa de pod de la Ruse, de 3 euro/sens. (15 ron sau 6 leva), 
  • daca vei alege o ruta care sa includa Autostrada Soarelui, vei avea de achitat taxa de trecere Pod Fetesti (13 ron/sens)
  • in cazurile in care intri in Bulgaria cu iesire pe la Calafat, trebuie sa achiti taxa de pod in valoare de 27 ron/sens (6 euro/12 leva)
  • vigneta din Bulgaria este obligatorie, costa 13 leva/7 zile si o poti cumpara fie de la vama, benzinarii sau online de aici. Este bine sa o cumperi cat mai repede dupa ce treci granita in Bulgaria, pentru a evita posibilele amenzi ( circa 150 euro) 

Vezi aici detalii despre vigneta si alte informatii utile despre drumurile din Bulgaria

Regulile de circulatie din Bulgaria trebuie respectate, in mod special limitele de viteza (50 km/h in localitate, 90 km/h in afara localitatii, 140 km/h pe autostrada). Nerespectarea acestora poate duce la amenzi destul de mari. Centura este obligatorie, la fel si luminile aprinse si pe timp de zi. 

Comportamentul localnicilor in trafic este asemanator cu al romanilor, asadar vei remarca si soferi care se angajeaza in depasiri mai riscante sau soferi care te vor depasi pe partea dreapta. Totusi, mai ales in zonele urbane, soferii te vor lasa mai usor sa schimbi banda, majoritatea pastrand o distanta rezonabila fata de masinile din fata. 

Benzina din Bulgaria are un pret similar cu cel din Romania si recomandat este sa alimentezi de la lanturi de benzinarii cunoscute, precum Shell, OMV, Petrol sau Eko. Daca alimentezi  la o benzinarie mica, este de preferat sa ai cash pentru plata. 

Nu uita sa arunci o privire si pe: Pret benzina Bulgaria si cele mai recomandate benzinarii din care sa alimentezi pe parcursul vacantei

Starea drumurilor din Bulgaria este una in general buna (vei observa acest lucru mai ales daca te deplasezi pe autostrada sau pe drumurile principale, express), dar in ceea ce priveste zonele rurale sau mai izolate, vei intalni denivelari si destul de multe portiuni pline de gropi.

Pe acest subiect te-ar putea interesa si articolul: Autostrazi Bulgaria. Cati km de autostrada au vecinii bulgari si directii catre destinatiile de vacanta

Despre parcarile din Bulgaria

  • iti recomandam sa parchezi masina numai in locuri special amenajate
  • daca parchezi la intamplare, pe strada, exista riscul ca masina sa iti fie ridicata. Vei fi nevoit ulterior sa platesti intre 50-200 de leva pentru a o recupera. 
  • gasesti locuri de parcare amenajate in statiuni, cele mai multe apartinand hotelurilor, insa exista si statiuni cu parcari private separate (taxele pentru o zi de parcare in Bulgaria variaza intre 5-10 euro/zi)

In caz de accident in Bulgaria

  • daca se intampla sa treci printr-un astfel de eveniment, in Bulgaria trebuie sa anunti politia locala si sa raportezi accidentul
  • solicita celorlalti soferi implicati in accident asigurarea auto
  • iti recomandam sa faci poze masinilor avariate la fata locului

Daca vrei sa inchiriezi o masina in Bulgaria, gasesti autoturisme de inchiriat in orasele mari, in statiuni si la aeroport. Preturile medii se situeaza undeva la 20 euro/zi, insa vei gasi si companii cu tarife mai mici, care pornesc de la 5 euro/zi. 

Regimul taxiurilor in Bulgaria

  • pretul unei calatorii cu taxiul in Bulgaria este de aproximativ 1.20 leva/km, caruia i se adauga pornirea (2 leva). 
  • in sezon, este posibil ca tarifele la taxi sa varieze. Ia-ti in calcul ca poti plati cu 20-30% mai mult decat de obicei. 
  • taxi-urile au tarif de noapte, aproape dublu fata de cel de zi 
  • tariful este vizibil pe panoul frontal al cabinei
  • spre exemplu, un drum cu taxiul din Albena si pana la Varna ar trebui sa coste aproximativ 15-20 euro
  • iti recomandam firme de taxi precum DA (masini galbene) sau Supertrans OK
  • exista si taxi-uri cu tarife foarte ridicate. Acestea sunt evitate si de catre localnici si le vei remarca de regula prin fata hotelurilor, ambasadelor, la aeroport sau langa statiile centrale de autobuz.
Cum ar fi sa mergi la mare in Bulgaria chiar zilele urmatoare? Profita de cele mai bune oferte last minute pentru vacantele in Bulgaria! Prinzi reduceri de pana la 30% si poti rezerva in maxim 2 minute!!

Despre bani in Bulgaria, preturi medii la magazinele din Bugaria

Leva este moneda oficiala a Bulgariei, iar subdiviziunile acesteia se numesc stotinka. Leva este o moneda destul de stabila: 1 euro valoreaza 2 leva, iar 1 leu valoreaza 0,40 leva.

La restaurante, hoteluri, magazine si taxi vei putea plati numai cu leva. Te sfatuim sa pastrezi mereu bonurile si facturile fiscale.

Cursul valutar si exchange-urile din Bulgaria

  • in statiunile bulgaresti, cursul la casele de schimb valutar variaza intre 1.90 si 1.94 leva/1 euro cumparare. Este posibil sa ai nevoie de un act de identitate pentru a face schimbul valutar. 
  • cele mai sigure schimburi valutare le poti face la banca.
  • exista si case de schimb valutar care solicita comision extra la tranzactii. Fii atent la afisele cu informatii sau intreaba din start daca percep comision, inainte sa faci schimbul.
  • nu este recomandat sa schimbi valuta pe strada, la propunerea sau insistentele vreunui strain .

SFAT: Evita sa retragi leva de la ATM-urile Euronet, pentru ca au unele dintre cele mai nefavorabile cursuri de schimb valutar, cu taxe de retragere destul de mari.

Plata cu cardul de debit sau de credit este acceptata in benzinariile de lant, in restaurantele si magazinele din orase si statiuni, dar si la hoteluri, insa iti recomandam sa ai un card Revolut pe care sa-l poti folosi fara stres atunci cand retragi bani sau platesti cu cardul, pentru ca are o conversie foarte buna.

Bacsisul in Bulgaria: A lasa bacsis nu este o practica straina in Bulgaria, iar cotele recomandate sunt de regula intre 5-10% , in special la restaurante.

Preturi medii: Iti prezentam cateva exemple de preturi medii in statiunile din Bulgaria, la supermarketuri sau la mici magazine:

  • sticla de apa (1.5) – 1 leva
  • paine (500 g) – 1 leva 
  • un sandwich – 2.5 leva

Negociatul nu este o practica foarte des intalnita la magazinele sau buticurile din Bulgaria, eventual poti intalni un vanzator mai binedispus care sa-ti aplice un mic discount, daca ai cumparat mai multe produse din magazinul sau. 

Nu cumpara bijuterii din aur sau alte obiecte de acest gen de la vanzatorii ambulanti, pentru ca risti sa fii inselat. Astfel de obiecte se cumpara doar din magazinele cu licenta.

Magazinele din statiunile si orasele bulgaresti sunt deschise in general zilnic si au program intre 9:00 si 21:00, exceptie facand aici micile afaceri din anumite zone. Bulgaria are acelasi fus orar ca Romania.  

Despre mancarea din Bulgaria

Bulgaria este o tara in care vei putea incerca preparate culinare variate, dar vei gasi totodata si restaurante tip fastfood (McDonalds). Dintre preparatele traditionale, poti incerca urmatoarele:

  • salata shopska (salata bulgareasca)
  • tarator
  • kufte (chiftelute traditionale)
  • banitsa (placinta traditionala)
  • kebapche (preparat din carne tocata)
  • lyutenitsa (un fel de zacusca)
  • mish-mash (preparat din oua si legume de vara)
  • bulgarii au vinuri albe si rosii locale, de calitate

Poti citi mai multe despre caracteristicile bucatariei bulgaresti in materialul Gastronomia bulgareasca si obiceiuri culinare din Bulgaria. Cum si ce se mananca in aceasta tara

Apa de la robinet, in general, nu se recomanda pentru a fi bauta. O poti folosi pentru dus sau spalat pe dinti, insa este de preferat sa cumperi pentru baut apa imbuteliata, mai ales ca in supermarketuri vei gasi apa plata la 1.5 – 2 litri la aproximativ 1 leva. 

Devin, Gorna Banya sau Bankya sunt printre cele mai cunoscute branduri de apa minerala imbuteliata din Bulgaria. 

Fumatul in spatiile publice este interzis in Bulgaria din 2012. Daca esti fumator, poti folosi ca loc de fumat doar locurile special amenajate, atat in zona de plaja cat si in spatiile prezente in hoteluri. Daca nu respecti aceste reguli, risti o amenda cuprinsa intre 500-1000 de leva. 

Limba, obiceiuri din Bulgaria si comunicarea cu localnicii

Daca planuiesti o vacanta in Bulgaria, este important sa te familiarizezi si cu cateva dintre obiceiurile locale sau despre cum anume te vei intelege cu localnicii. 

Limbajul trupului. Spre exemplu, unul dintre aspectele elementare la nivel conversational din Bulgaria este faptul ca semnele din cap pentru cuvintele “da” si “nu” sunt inversate. Este posibil sa fii usor confuzat de felul in care dau din cap localnicii, insa daca ai in vedere aspectul de mai sus, te vei lamuri intr-un timp destul de scurt ce vor sa exprime. 

Limba engleza este vorbita de majoritatea localnicilor la un nivel de baza, mai ales in statiuni si orase, insa e bine sa nu ai asteptari ca fiecare persoana pe care o vei intalni si cu care vei conversa sa inteleaga rapid ce vrei sa comunici. 

Majoritatea localnicilor cunosc cateva cuvinte elementare in engleza si in cazul in care nu te pot ajuta, te vor indruma catre receptia hotelurilor. Nu iti recomandam sa insisti foarte mult cu conversatia daca vezi ca nu te intelegi cu un localnic, in general acestia au tendinta sa devina usor iritati daca simt presiune sau daca nu ajungeti la un acord intr-un interval de timp rezonabil. 

Limba bulgara are cuvinte destul de uzuale si foloseste alfabetul chirilic. Vei observa ca exista multe cuvinte similare cu cele din Romania (precum chiftea, cartof, masina), multe dintre ele de origine turca. 

Chiar daca limba bulgara este scrisa in alfabetul chirilic, care ti se va parea imposibil de citit, majoritatea indicatoarelor au si denumirea scrisa in alfabetul latin. 

Cateva cuvinte care-ti vor fi de ajutor intr-o vacanta in Bulgaria

  • Zravei = Buna 
  • Dober den = Buna ziua 
  • Dovizhdane = La revedere 
  • Molja (pronunat molia) = Te rog 
  • Blagodaria = Multumesc 
  • Da = da
  • Ne = Nu 
  • Nazdrave = Sanatate! 
  • Napravo = Tine-o drept in fata!

Afaceri: Daca ai o intalnire de afaceri in Bulgaria, trebuie sa stii ca, de regula, acestea sunt preferate sa fie facute fata in fata, in locul comunicarii prin telefon sau e-mail. Chiar daca limba engleza este din ce in ce mai folosita in mediul de afaceri, nu strica sa angajezi un translator, pentru ca discutia sa decurga bine si ambele parti sa inteleaga toate detaliile. 

Prima intalnire are un caracter introductiv, iar in cadrul acesteia se face schimb de carti de vizita si se strange mana. Sunt apreciate punctualitatea si imbracamintea sobra. 

Sistemul de sanatate din Bulgaria, siguranta si alte servicii 

Sistemul de sanatate din Bulgaria se conformeaza regulilor UE, prin urmare, orice cetatean UE care calatoreste intr-o tara din spatiul comunitar are asigurate gratuit prin cardul EHIC serviciile medicale obligatorii (mai ales cele de urgenta) in spitalele publice si clinicile din Bulgaria. 

Cardul EHIC acopera servicii standard: consultatie, transport cu ambulanta, ingrijire in ambulatoriu, tratamente chirurgicale cu risc redus si altele. Trebuie sa stii insa ca unele interventii sau tratamente nu sunt acoperite in intregime de acest card, iar daca apelezi la o clinica privata, este recomandat sa ai incheiata o asigurare medicala privata. 

Din punct de vedere al sigurantei, Bulgaria este considerata o tara cu un nivel mediu al criminalitatii. 

Printre recomandarile generale ale Ministerului Afacerilor Externe, cu privire la calatoriile in Bulgaria, se numara urmatoarele:

  • pastreaza documentele si bunurile personale in locuri sigure
  • masinile trebuie incuiate si asigurate cu alarma
  • pastreaza atentia asupra bagajelor pe timpul calatoriilor cu autobuzul
  • lasa documentele personale la hotel atunci cand iesi in oras si pastreaza o copie dupa actele de identitate

Telefoane utile in Bulgaria:

  • 112 – Servicii de urgenta
  • 166 – Politie
  • 160 – Pompieri
  • 150 – Salvare 

Daca ti se intampla ca din greseala sa apelezi numarul unic de urgenta 112, nu inchide telefonul, pentru ca este posibil ca o masina de politie sa fie trimisa in locul in care te afli, pentru a verifica daca totul este in regula. 

Retele mobile: In Bulgaria sunt disponibile urmatoarele retele mobile active: M-Tel, Telenor, Vivacom 

Internet. Odata cu reglementarile roaming ului in spatiu UE poti folosi datele mobile de pe numarul tau si in roaming, in timpul vacantei din Bulgaria. Nu iti recomandam sa iei o cartela prepaid cu numar local, mai ales daca ai nevoie de date mobile, pentru ca aceasta iti ofera foarte putine resurse de net (maximum 10 MB, la 8 leva)

Wi-fi-ul este din ce in ce mai prezent in ultimii ani in spatiile publice din Bulgaria si poate fi folosit gratuit in majoritatea hotelurilor, barurilor si restaurantelor.

Pentru serviciile de curierat, in Bulgaria exista firme precum FedEx Express, DHL, TNT sau UPS, iar tarifele acestora pot fi consultate pe paginile web oficiale. Sediile centrale ale DHL si TNT sunt in orasul Plovdiv, pe bulevardul Svoboda nr 9 si respectiv Tsar Boris III, nr 52. Angajatii acestor companii sunt amabili si cunosc limba engleza. Si personalul de la receptia hotelului te poate ajuta sa faci o comanda de curier in cazul in care se intampla sa ai nevoie de acest serviciu. 

Telefonie. Daca vrei sa dai telefoane in timpul vacantei tale in Bulgaria, trebuie sa stii ca:

  • codul international este 359 urmat de codul orasului si numarul pe care vrei sa-l apelezi. Spre exemplu, orasul Sofia are codul (0)2. 
  • poti suna din Bulgaria direct catre 58 de tari, adaugand prefixul 00 si codul tarii in care vrei sa te suni. De exemplu, cand suni in Romania, vei forma inainte 0040
  • daca vrei sa suni pe mobil una dintre persoanele cu care te afli in vacanta trebuie sa adaugi numarului respectiv codul international al Bulgariei (exemplu: 0359 740 333 333 ) 

Energie: Sistemul de conectare la prize (220 V, 50 Hz) este la fel cu cel european si difera de sistemul american, britanic si japonez.

Clima din Bulgaria se aseamana cu cea din Romania in ceea ce priveste media temperaturilor, care devin usor mai ridicate spre zona de sud a tarii, unde se simt influente mediteraneene. 

Concluzionand, siguranta ta pe drumul catre destinatia de vacanta si totodata pe parcursul sederii tale acolo este extrem de importanta,  motiv pentru care te sfatuim sa tii cont mereu de conditiile de calatorie din respectiva tara. Daca ai decis sa-ti faci vacanta in Bulgaria, nu uita ca ti-am pregatit la noi pe site o multime de oferte tentante, la hoteluri din cele mai frumoase zone de litoral ale acestei tari!

Alte articole despre conditii de calatorie in Bulgaria

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?