Bulgaria, Grecia sau Turcia? Ce destinatie de vacanta ti se potriveste cel mai bine?

Vacanta de vara este momentul pe care cu totii il asteptam un an intreg: soare, mare, relaxare, distractie si mancare buna. Atunci cand iti faci planurile pentru viitorul concediu, cu siguranta iei in calcul mai multe variante pentru urmatoarea ta destinatie. 

Bulgaria, Grecia si Turcia sunt cele mai iubite tari de catre romani, aproape de Romania, cu servicii foarte bune, hoteluri excelente si o multime de activitati. 

Daca inca nu stii ce sa alegi si ce ti se potriveste, ti-am pregatit un articol care iti ofera toate raspunsurile de care ai nevoie. Nu in ultimul rand, la noi pe site gasesti unele dintre cele mai bune oferte de cazare litoral Bulgaria, dar si alte propuneri pentru vacante in Grecia si vacante in Turcia!

TRANSPORT

Acesta este unul dintre cele mai importante criterii atunci cand alegi o destinatie de vacanta, fie mergi cu masina, fie ca zbori cu avionul. 

Bulgaria este foarte accesibila cu masina.

Statiunile din nord se afla la aproximativ 250 – 300 km de Bucuresti, iar cele din sud, la maximum 350 – 400 km. Poti intra prin vamile Giurgiu, Negru Voda sau Silistra, in functie de destinatie. Silistra si Negru Voda nu sunt atat de aglomerate in plin sezon.

In circa 500 km ajungi la statiunile din Grecia

In Grecia poti ajunge usor cu masina proprie in zona de nord (Thassos, Halikidiki, Riviera Olimpului). Iin 8-9 ore, fara sa fii nevoit sa faci opriri peste noapte. 

Poti ajunge usor si in zona de vest (Parga, Sivota, Insulele Lefkada si Corfu), unde distanta este de aproximativ 1000 km. Multi pot face aceasta distanta intr-o singura zi mai ales daca sunteti mai multi soferi. Daca devine obositor, poti face o oprire pe langa Salonic peste noapte sau. Intre Salonic si coasta de vest conduti pe autostrada – cca 320 km pana la Igoumenitsa, 340 pana la Parga, 370 km pana in Lekfada. 

Pe insulele din sudul Marii Egee si Mediterane se ajunge ajunge relativ usor cu masina (cca 500 km de la Salonic la Atena pe autostrada), insa poate e mai simplu cu avionul. In general se opereaza o multime de curse charter din Romania, iar zborul dureaza in medie o ora si jumatate. 

Turcia putin mai greu accesibila cu masina

In Turcia poti ajunge cu masina proprie, in special in statiunile de la Marea Egee, cea mai usor accesibila fiind Kusadasi, aflata la cca 1200 km. Distanta se poate parcurge in doua parti, cu o noapte de tranzit in zona Canakkale.  

Sunt si turisti care merg cu masina in sud, in Antalya, distanta fiind de aproximativ 1500 km, cu tranzit in zona Istanbul. 

Daca alegi sa mergi cu avionul, pentru zona de vest aeroportul principal pe care aterizeaza charterele din Romania este Milas-Bodrum, cu durata zborului de aproximativ 1,5 ore. Deserveste statiunile Kusadasi, la 120 km, Didim la 80 km, Bodrum la 35 km, si Marmaris la 130 km. 

In zona Antalya, aeroportul principal este Antalya (durata zbor aprox 1,5 h), din care ai acces in statiunile Kemer, la 60 km, Lara Kundu, la 15 km, Belek, la 40 km, si Side la 70 km. 

Pentru Alanya, fiind mai indepartata statiune, ai la dispozitie aeroportul Gazipasa, la 40 km de oras.

CLIMA

Daca si tu verifici conditiile meteo si temperaturile inainte de a pleca in vacanta, trebuie sa citesti si aceste informatii.

Clima in Bulgaria este asemanatoare litoralului romanesc.

pe litoralul Bulgariei predomina zilele insorite, dar nu lipsesc si zile mai ploioase in timpul verii. Ca o particularitate, zona de sud a litoralului are temperaturi cu 2-3 grade mai mari decat zona de nord, datorita influentei mediteraneene si are o clima mai uscata. Statistic, In luna septembrie sunt inregistrate cele mai putine precipitatii.

In Grecia, clima este diferita de la o zona la alta.

In partea de nord, seamana cu cea de la noi, iar sezonul incepe in jur de 01.06 si se inchieie in jur de 15.09. Insulele si zona Atenei si Peloponezului sunt mai calde, cu un sezon ce incepe la 01.05 si se incheie in jur de 1.10. Una dintre cele mai calde insule este Creta, datorita influentei curentilor calzi dinspre Africa. 

In Turcia Clima este putin diferita in partea de vest, la Marea Egee, fata de partea de sud, la Marea Mediterana. 

Pentru statiunile de la Marea Egee (Kusadasi, Bodrum, Marmaris) sezonul turistic incepe pe 1.06 si se incheie pe 1.10, iar temperaturile din mijlocul verii sunt suportabile, datorita curentilor mai racorosi si zonelor cu vegetatie abundenta. 

In zona Antalya, sezonul dureaza intre 15.05 si 15.10, clima fiind mai calda aici. Marea Mediterana este calma in aceasta perioada, de aceea briza se simte destul de putin. In luna august, temperaturile pot urca spre 45-50 grade la soare, iar umiditatea aerului este crescuta. In zona Alanya se face plaja in anumiti ani chiar pana pe 1 noiembrie. 

CAND MERITA SA MERGI?

Daca nu stii ce perioada sa alegi pentru vacanta ta de vara, iata care sunt datele pe care ar trebui sa le iei in considerare. 

In Bulgaria perioada cea mai preferata este 15.06 – 10.09. In ultimii ani, sezonul in Bulgaria s-a extins, astfel ca primele vacante incep in luna mai, iar ultimele sejururi au loc si la final de septembrie (cum a fost in 2020). De asemenea, un prilej bun pentru romani de a vizita litoralul din Bulgaria si de a se gandi la vacanta de vara sunt sarbatorile de Paste. In ultimii ani, hotelierii au avut programe speciale dedicate romanilor pentru aceasta perioada.

In Grecia poti merge oricand in sezon, dar daca poti evita varful, intre 20.08 si 15.08. vei avea preturi mai mici si clima mai blanda. Sezon inseamna din mai pana la mijlocul lunii octombrie.

Daca programul iti permite, in Turcia merita sa mergi in afara varfului de sezon, intre 15.05 – 15.06 si 10.09 – 15.10, cand clima este foarte placuta si tarifele sunt mult mai convenabile. Cele mai cerute perioade sunt sfarsitul lunii iunie si sfarsitul lunii august.

Turcia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Turcia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

DE CE BUGET AI NEVOIE?

Daca ai un buget fix pentru vacanta de vara, ia in calcul variantele de preturi pentru cele trei destinatii. 

Bulgaria este o destinatie foarte convenabila. In functie de hotel, tarifele incep de la 250 euro/persoana/7 nopti la un hotel de 3 stele cu All Inclusive si pot ajunge pana 600-700 euro/persoana pentru un hotel de 4-5 stele, cu servicii Ultra All Inclusive foarte bune. 

De altfel, Bulgaria este recunoscuta ca o destinatie cu un raport calitate/pret foarte bun, in special in sistemul all inclusive. La buget poti sa adaugi si consumul de carburant, de aproximativ 100 eur/autoturism, taxele de drum si parcarea.

Bugetul necesar in Grecia variaza foarte mult in functie de destinatie si confort. Daca mergi in Grecia mai mult pentru a vizita si pentru a descoperi locuri noi si iti doresti doar un spatiu de cazare decent, de tip studio/aparthotel, pentru un sejur de 7 nopti ce include cazare, mese la taverne si intrarile la obiective ai putea sa te incadrezi in aproximativ 500-600 eur/persoana. 

Daca vrei, totusi, sa imbini explorarea cu relaxarea la un hotel bun, cu multe stele si facilitati, atunci ar trebui sa scoti din buzunar aproximativ 700-1000 eur/persoana. La aceste sume sa adauga transportul, aproximativ 200 eur/persoana daca mergi cu avionul si mai putin daca mergi cu masina, in functie de numarul de pasageri. 

Tine cont si de faptul ca autostrazile se platesc, 2-3 eur pe segment. Grecia nu are vignetta.

Pentru ca Turcia este o destinatie celebra pentru serviciile hoteliere pe care le ofera, merita sa investesti intr-un hotel cu adevarat bun, altfel s-ar putea sa fii dezamagit. 

Asadar, pentru un sejur de 7 nopti, ai putea lua in calcul un buget de aproximativ 600-750 EUR de persoana pentru un hotel bun din zona Marii Egee si de 800-1200 EUR pentru zona Antalya. La aceste sume se adauga transportul: pentru familiile de minimum 4 persoane este mai convenabil transportul cu masina proprie (aproximativ 300-400 eur/dus-intors, in functie de consum). 

Pentru un zbor charter, vei plati aproximativ 200 eur/persoana. Trebuie sa iei in calcul si excursiile optionale, la o medie de 50 eur/persoana/excursie.

STATIUNILE

Fiecare dintre cele trei destinatii are statiuni celebre, potrivite pentru relaxare, distractie, explorare sau activitati. 

Atat in nordul, cat si in sudul Bulgariei gasesti statiuni mari, animate (Nisipurile de Aur, Sunny Beach) cu magazine, cluburi, baruri, sau statiuni mai linistite (Albena, Constantin si Elena, Obzor, Duni), pentru familii si turisti ce isi doresc relaxare. Cele din urma au doar cateva mici magazine si cafenele, aflate pe langa hoteluri. 

Nordul este recomandat familiilor cu copii, in special statiunea Albena, zona Balcic, Kavarna, Kranevo si nordul statiunii Nisipurile de Aur. In sud vei gasi statiuni cu mai multa animatie, asa cum sunt Sunny Beach si Nessebar.

In Grecia ai o diversitate foarte mare. Gasesti si statiuni animate, cu multe taverne, localuri, magazine, asa cum sunt Paralia, Parga, Corfu si Thassos, dar si statiuni linistite, pentru familii si relaxare, cum sunt multe dintre cele din Halkidiki-Sithonia, Lefkada, sudul Rivierei Olimpului.

in Turcia. Statiunile din vest au centru si zona de oras cu foarte multe facilitati comerciale, porturi turistice, magazine, cafenele, restaurante, localuri. Marile resorturi sunt situate in afara acestor zone, la distante cuprinse intre 5 si 20 km. Accesul se poate face cu autobuz local (dolmus) sau ci taxi. 

In sud, in zona Antalya, gasesti Kemer, similar ca structura cu statiunile din vest. Lara si Belek nu sunt considerate statiuni in adevaratul sens al cuvantului, aici au fost intai construite marile resorturi de-a lungul plajelor intinse si apoi, pe langa ele, s-au mai dezvoltat cateva afaceri cu magazine, cafenele, mall-uri, complexuri de apartamente. 

Side si Alanya sunt, in sine, orase vechi, cu obiective istorice numeroase in afara lor si cu resorturi hoteliere situate la 7 – 30 de kilometri. 

Gasesti la noi pe site mai multe variante de oferte tentante pentru vacantele in Side. Arunca o privire pe ele si vezi daca exista ceva care ti se potriveste!

PLAJE

Pe lista de motive pentru care alegi (sau nu) o destinatie de vacanta la mare se afla plajele. 

Plajele in Bulgaria, in mare parte sunt late, cu nisip fin.

In unele statiuni, cum este Albena, hotelurile ofera sezlonguri gratuite pe plaja, iar in celelalte, unele hoteluri au plaja privata cu sezlonguri incluse. In nord, cu exceptia statiunii Albena, plajele au o intrare usor mai adanca in apa, pe cand in sud plajele se largesc mai mult, iar intrarea este mai lina.

Plajele din Grecia sunt cele mai frumoase

In Grecia, plajele sunt in general publice iar sezlongurile se platesc pe cele amenajate. 

Vei gasi plaje foarte frumoase de nisip, cu intrare lina in mare in Thassos, Halkidiki, Sivota, Riviera Olimpului. In Corfu, Lefkada si Parga plajele sunt, in general, mixte, cu nisip si petricele. 

De asemenea, trebuie sa stii ca exista si o multime de plaje salbatice la care poti ajunge intr-o drumetie sau cu barca. Multe dintre acestea au o amplasare si un peisaj spectaculos. Vorbim despre Marble Beach – Thassos, Agiofili Beach – Lefkada, Pisina Beach- Sivota, Orange Beach – Sithonia etc.

Grecia este una din cele mai indragite destinatii de vacanta pentru romani. Daca doresti vacante in Grecia, inca prinzi reduceri pana la 20%! Orice s-ar intampla, esti protejat de ofertele superflexibile cu anulare gratuita!

Plajele in Turcia sunt diverse

La Marea Egee, gasesti plaje mai late de nisip in zona Kusadasi/Didim si plaje mai inguste, unele stancoase, inlocuite pe alocuri de pontoane, in Bodrum si Marmaris.

In zona Antalya, plajele sunt de nisip in Lara K, Belek si Side, iar in Kemer si Alanya sunt cu pietricele sau mixte. Aproape toate hotelurile au plaja privata, cu sezlonguri gratuite.

CAZARE

Ce tip de cazare iti doresti pentru vacanta ta de vara? Visezo un concediu la All Inclusive, sau poate doar un mic dejun si apoi liber la explorat specialitati gastronomice?

In Bulgaria, 90% dintre sunt hoteluri ofera regim All Inclusive, dedicate in special familiilor. 

In statiunile mai mari sau orase ca Nessebar gasesti si hoteluri doar cu mic dejun sau demipensiune. In statiunile principale, ca Nisipurile de aur sau Sunny Beach, hotelurile sunt concentrate intr-un spatiu mai restrans, insa suficient de generos pentru a nu avea senzatia de sufocare. 

Resorturile mai mari se afla la marginea sau in afara statiunilor principale. 

De asemenea, gasesti unele resorturi asemanatoare celor turcesti, care se intind pe suprafete mari, cu multe facilitati pentru copiii (family clubs) in statiunile nou dezvoltate: Obzor, Duni, Pomorie sau zona de sud din Nessebar. 

Exista si cateva hoteluri Adults Only in statiuni sau in afara lor, insa sunt foarte multe. 

In Grecia ai o multime de variante de cazare.

Aceasta destinatie de vacanta este celebra pentru vilele simple, cu arhitectura traditionala, hotelurile de 2-3*,  afaceri de familie tip studio cu chicineta, unde de obicei ajungi se te imprietenesti cu proprietarii pana la plecare. Arata bine si au preturi foarte convenabile. 

Gasesti insa si hoteluri cu multe stele si facilitati, hoteluri adults only, chiar si resorturi all inclusive pentru familii, care s-au inmultit in ultimii 10 ani.  Se afla, de obicei, la marginea statiunilor. 

Trebuie sa stii insa ca raportul calitate/pret la All inclusive nu este intotdeauna avantajos in Grecia.

Turcia este foarte apreciata pentru serviciile si facilitatile oferite de resorturi. 

90% dintre resorturi sunt clasificate oficial la 5 stele, dar nu toate merita aceasta categorie. Se afla, in general, pe plaja si au zons de plaja privata cu sezlonguri gratuite. 

Exista o traditie veche in Turcia in ceea ce priveste conceptul de All Inclusive, iar acest lucru o face cea mai atractiva destinatie pentru familiile cu copii si turisti care cauta un concediu cu relaxare, avand totul la indemana. 

Asadar, in zonele de tarm, la Marile Egee si Mediterana, gasesti resorturi ce se intind pe suprafete mari, adevarate orase mici, care ofera turistilor tot ce au nevoie intr-un singur spatiu. Fiecare hotel are animatie specifica si facilitati de distractie si wellness, astfel incat multi turisti nu parasesc deloc resortul in timpul sejurului. 

Gasesti hoteluri de lux in special in Bodrum si Belek. Exista si cateva hoteluri adults only, cu servicii superioare.

Nu uita si de ofertele de cazare in Belek! Gasesti mai multe variante interesante la noi pe site.

PERSONAL HOTELIER

Atunci cand mergi intr-o destinatie de vacanta, cu siguranta iti doresti sa stii daca te poti intelege cu personalul din hoteluri. Iata cum stau lucrurile in Bulgaria, Grecia si Turcia.

In Bulgaria. In majoritatea statiunilor, limba engleza este vorbita la nivel elementar. Personalul hotelier, in special cel de la receptie, te poate ajuta cu cele mai multe informatii.  

In Grecia. In general, in Grecia se vorbeste limba engleza. Grecii pot parea inabordabili la prima vedere, dar nu este reavointa. Sunt doar mai relaxati si obisnuiti cu turistii, iar cu putina rabdare si vorba buna iti poti rezolva orice problema.

In Turcia. Personalul hotelier din Turcia este in general prietenos si dornic sa ajute. O problema poate fi limba engleza, care nu este vorbita de toti, insa vei gasi in mod sigur un mijloc de comunicare.

SERVICII DE MASA LA HOTELURI

Daca iti place sa te bucuri de mancare buna in concediu, ia in calcul si acest aspect atunci cand iti alegi destinatia de vacanta.

All Inclusive-ul bulgaresc, in general, este o adaptare balcanica a celui turcesc, insa la un tarif mai avantajos. Vei gasi diversitate si calitate foarte buna la hotelurile de lant (de exemplu: HVD, Melia, Riu, Sol, DIT sau Grifid). 

Celelalte hoteluri ofera un all inclusive basic, insa la un tarif convenabil.

In Grecia, exista si resorturi all inclusive, mai ales pe insule, dar nu este un all inclusive comparabil ca si calitate cu cel din Turcia sau Bulgaria, iar pretul este mai mare.

Vilele, studiourile si apart-hotelurile nu ofera, de regula, posibilitati de masa, insa pun la dispozitie in camera o chicineta (minibucatarie utilata). 

Hotelurile mai mari merg, de obicei, pe ideea de demipensiune (mic dejun si cina bufet, cu meniu international). 

In Turcia gasesti in special resorturi cu concept All Inclusive/Ultra All Inclusive si alte denumiri grandioase (Ultimate, Diamond, High Class All Inclusive). Acesta include, pe scurt: cele trei mese servite in sistem bufet in restaurantul principal, bauturi incluse intre orele 10-24, in functie de meniul all inclusive, la barurile din complex (plaja, piscina, lobby), snack bar/bistro (cu pizza, barbeque, 5 o’clock tea cu prajituri, inghetata, etc), midnight snack pentru turistii care ajung la ore tarzii, restaurante cu specific (turcesc, asiatic, sea food, italian, etc), servire a la carte si rezervare prealabila. 

Diferentele principale intre resorturile superioare si cele standard se observa, in special, la diversitatea si calitatea preparatelor servite in restaurante, calitatea bauturilor incluse in meniul All Inclusive (ar trebui sa fie si de import, nu doar fabricate local). Meniul este international, dar nu vei gasi carne de porc.

GASTRONOMIE LOCALA

Iti place sa savurezi si preparatele gastronomice traditionale, pe langa cele de care te poti bucura la hotel? Fiecare dintre cele trei destinatii are ceva special de oferit.

In Bulgaria, specialitatile traditionale se gatesc cu foarte multe legume si cu carne fiarta sau fripta la gratar, mai ales de pui sau de peste. In majoritatea statiunilor si oraselelor exista si taverne traditionale, numite mehanale, unde poti incerca toate bunatatile despre care am scris in acest articol.

Grecia exceleaza la capitolul gastronomie. Nu doar in statiuni, dar si in mici porturi izolate si sate traditionale vei gasi taverne grecesti cu preparate delicioase. De regula, sunt mici afaceri de familie si ai sansa sa incerci mancare gatita chiar de proprietari, dupa retete traditionale: gyros, suvlaki, boureki, saganaki, spanakopita, dolmades, bifteki, kleftiko, mousaka, pastitsio, stifado, clasica salata greceasca, tzatziki si iaurtul grecesc.

Mancarea traditionala turceasca este foarte diversa si, in mare parte, cu adevarat delicioasa. Daca vei parasi resortul in care esti cazat si vei dori sa incerci si alt timp de mancare, gasesti, de regula in centrul statiunilor, restaurante traditionale sau chiar street food. 

Ce trebuie sa incerci neaparat: turkish delight, kebab, manti (un fel de ravioli), mezze (aperitive diverse), baklava, ceai de mere, placinte gozleme, kumpir (cartof copt), Karniyarik (vanata umpluta),  Kebab in oala de lut, porumb copt, covrig simit, Etli Ekmek (pizza turceasca), Dondurma (inghetata turceasca). Nu vei gasi carne de porc nici in restaurantele din Turcia. Aici se consuma mult pui, vita si oaie.

OBIECTIVE TURISTICE

Daca iti doresti sa iesi din hotelul in care esti cazata si sa explorezi imprejurimile, trebuie sa stii ca fiecare dintre cele trei tari are ceva de oferit.

Bulgaria nu exceleaza la atractii turistice pe litoral. Cand te referi la vacantele in Bulgaria, in linii mari, te opresti la plaja, mare soare. In jurul statiunilor turistice gasesti cateva obiective pe care trebuie sa le treci pe lista:  Cap Kaliakra, Balcic, Varna, Padurea de Piatra de langa Varna, fortareata Ovech, orasele medievale Nessebar sau Sozopol.

Probabil principala atractie in Grecia sunt plajele. Natura acestei tari este spectaculoasa, cu plaje si lagune ca in reviste, peisaj montan diferit de cel cu care esti obisnuit si izvoare termale. Totodata, cand spui Grecia, spui istorie de mii de ani. La tot pasul vei gasi ruine, temple, acropole si cetati medievale inca locuite, manastiri, bisierici, sate traditionale samd.

Turcia e o destinatie foarte complexa nu doar all inclusive. Are o istorie buciumata, fiind urmasa Imperiului Otoman. Vei descoperi aici o multime de obiective istorice si culturale unice. Iata cateva obiective aflate in zona statiunilor turistice:

  • in zona de vest gasesti orasul antic Ephesus, Casa Fecioarei Maria, orasul vechi Bodrum, Priene, Milet, Troia. Ai acces relativ usor catre Pamukkale, una din cele mai interesante atractii ale Turciei.
  • in zona Antalya poti vizita orasul antic Phaselis, Demre-Myra-Kekova, orasul vechi Side, centrul vechi al orasului Antalya, orasul vechi Alanya

In plus, gasesti si o multime de frumuseti naturale, cum ar fi Pamukkale, rezervatia Dalyan, canioane spectaculoase sau zone montane pitoresti pentru drumetii.

ACTIVITATI SPORTIVE

Mergi in vacanta, insa nu vrei sa ramai doar pe sezlong? Iata ce optiuni ai daca iti doresti sa faci si activitati sportive.

In Bulgaria, ai o multime de variante active din care iti poti alege, in toate statiunile mari si in cele mai multe dintre statiunile mici: ciclism, sporturi nautice – banana, parasailing, schi nautic, jetski, paintball, karting, echitatie, tenis de camp, volei pe plaja, pescuit, jeep safari.

In Grecia te poti gandi la activitati de genul pescuit, drumetii montane, trasee de ciclism, dar si sporturi nautice

De exemplu, Riviera Olimpului este la fel de cautata pentru plaja cat este ca punct de pornire in traseele catre Muntele Olimp si, mai ales, spre varful cel mai inalt, Mitykas. Pentru iubitorii de windsurfing si kitesurfing, statiunea Vasiliki din Lefkada este alegerea perfecta.

La acest capitol Turcia este oarecum o combinatie intre Grecia si Bulgaria.

  • Zona Marii Egee este celebra pentru windsurfing, datorita curentilor puternici, dar aici poti practica si alte sporturi nautice. Ai o multime de facilitati specifice la centrele watersports din statiuni sau de pe plajele hotelurilor. 
  • Zona Antalya are multe lanturi montane spectaculoase pentru drumetii, rauri perfecte pentru rafting, trasee de ciclism, sporturi nautice, terenuri de golf, echitatie.

PARCARE

Daca mergi cu masina personala sau vrei sa inchiriezi una din locatie, trebuie sa te informezi in avans despre conditiile de parcare din destinatia ta favorita.

In Bulgaria majoritatea hotelurilor are parcare proprie, insa numarul locurilor este limitat, in special in Nisipurile de Aur si Sunny Beach. Parcarea este cu plata si costa aproximativ 5 eur/zi/masina, iar in unele cazuri ajunge si la 10 euro/zi/masina.

Resorturile care se afla la marginea sau in afara statiunilor au parcari generoase, unele dintre ele fiind gratuite pentru clientii hotelului.

In Grecia poate fi o problema in unele statiuni sau in orasele cu stradute inguste. Unele vile si hoteluri au parcare proprie, dar poate fi neincapatoare. Ia in calcul parcarile cu plata pentru ca parcarea in zonele interzise se amendeaza cu sume mari. La plajele care nu tin de hotel sau de o statiune anume, parcarile pot fi organizate, cu plata, aglomerate sau niciuna din variante. Cand ajungi la destinatie intreaba unde esti cazat despre situatia parcarilor la plajele de interes din zona.

Parcarea la hotelurile din Turcia este gratuita pentru turistii care vin cu masina, dar supusa disponibilitatii. In general, se gasesc locuri pentru ca cei mai multi turisti vin cu avionul.

RENT A CAR

Daca ai ajuns in Bulgaria, Grecia sau Turcia cu autocarul sau avionul, dar vrei sa explorezi si imprejurimile resortului, poti lua in calcul si varianta inchirerii unei masini, unei biciclete sau a unui scuter.

In Bulgaria nu este un aspect foarte important pentru turistii romani. In general toate statiunile mari din Bulgaria gasesti centre de inchirieri biciclete si alte vehicule. Ai nevoie doar de cartea de identitate si de permisul de conducere (in cazul masinilor). Asigura-te ca soferul indeplineste toate conditiile necesare pentru a conduce. Se poate retine o garantie cash sau de pe un card de credit pana la returnarea masinii/bicicletei/scuterului.

In Grecia, inchirierea de masini, dar mai ales cea de scutere este foarte populara si vei gasi peste tot agentii care ofera acest serviciu. Si aici se poate retine o garantie cash sau de pe un card de credit pana la returnarea masinii / bicicletei / scuterului.

Daca nu iti rezervi masina in avans, online, In Turcia vei gasi o multime de agentii locale pentru a inchiria la fata locului. Poti solicita chiar la hotel acest serviciu. Si aici se poate retine o garantie cash sau de pe un card de credit pana la returnarea masinii/bicicletei/scuterului.

SHOPPING

Stim ca vrei sa pleci cu amintiri din vacanta, asa ca ia in calcul conditiile de cumparaturi si negociere locale. 

Bulgaria nu este destinatie de shopping, merita doar sa cumperi cateva suveniruri si produse locale, care sunt destul de ieftine. Cele mai cunoscute produse bulgaresti sunt cremele si parfumurile din esenta de trandafir, Bulgaria fiind unul dintre cei mai mari producatori si exportatori de uleiuri din trandafir. 

Negocierea nu este o practica in Bulgaria. Cel mult veti obtine un mic discount daca vei cumpara mai multe produse de la acelasi magazin (in cazul in care dai peste un vanzator binedispus).

Nici Grecia nu este destinatie de shopping, iar preturile nu sunt neaparat avantajoase, mai ales pentru ca sunt in euro. O exceptie este Paralia Katerini, unde gasesti blanuri si piele. In rest, merita sa cumperi doar produse locale, pe baza de masline, sau produse de artizanat. Negocierea este posibila.

Turcia este o destinatie de shopping cunoscuta. Langa marile orase si statiuni vei gasi outleturi cu preturi foarte avantajoase. Negocierea esteo traditie in Turcia. Pentru suveniruri si produse locale poti merge in numeroasele bazaruri, unde vei putea. Verifica mai multe produse din magazine diferite, intreaba pretul pentru a putea sti cam cat de mult se poate lasa la pret.

CUM SUNT LOCALNICII?

Oamenii fac parte din povestea locului si isi pot lasa amprenta asupra ta si asupra experientei pe care o ai in concediu.

Bulgarii sunt oameni simpli si, in general, calmi. Nu te vei intelege cu ei prea mult in limba engleza, dar te poti descurca, caci sunt dornici sa ajute turistii asa cum pot.

Grecii sunt in general linistiti. Ii poti vedea relaxandu-se si discutand calm la cafenelele si terasele locale. Pentru orice serviciu sau informatie vei avea mai mult de asteptat decat in mod normal, dar vei rezolva totul. Este bine cunoscuta expresia … “the greek way”.

In general, turcii te trateaza cu respect si se asteapta sa fie tratati la fel, in special in privinta propriilor valori. Par agitati, alearga in multe directii, dar nu sunt neaparat agresivi. Te vei obisnui foarte repede cu ei. 

Exista diferente culturale intre romani si turci, in special pe fondul religiei. Turcii sunt, in cea mai mare parte, musulmani, asadar nu consuma porc si alcool.

Acum, dupa ce am parcurs toate variantele specifice pentru Bulgaria, Grecia si Turcia, cu siguranta te simti pregatit sa faci alegerea care ti se potriveste cel mai bine.

Daca mai ai nevoie de informatii, consultantii Travel Planner iti raspund la telefon de luni pana vineri, intre 10:00 – 19:00. Ne poti scrie si pe office@travelplanner.ro sau ne poti lasa un mesaj privat pe Facebook.

Lasa-ne un comentariu interesant despre diferentele dintre cele 3 destinatii. Tu ce varianta alegi? 

Speram sa te ajutam cat de mult putem sa iei cea mai buna si inspirata decizie. De aceea, avem vacante in toate cele trei destinatii, cu avans 0 la rezervare, plata in rate si anulare superflexibila. Nu trebuie sa-ti faci griji pentru nimic pentru ca banii tai nu se pierd.

Alte articole care te-ar putea interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre ?