Balneo – Spa & Wellness în Bulgaria, pe litoral și la munte. Cele mai renumite zone cu izvoare termale și locuri în care poți face tratamente

Postat de

Puterea de vindecare a izvoarelor minerale a fost recunoscută încă din timpul tracilor, cunoscuți în acele vremuri ca mari tămăduitori. “Izvoarele Sfinte ale Traciei” au fost famioase în tot Imperiul Roman. Puține țări din Europa pot rivaliza cu turismul balnear, wellness și de spa din Bulgaria, cu abundența și diversitatea de ape minerale termale și depozite de nămol medicinal de aici.

Atât în zona de litoral, cât și în zona de munte, Bulgaria se poate lăuda cu resurse balneare notabile. Luand în considerare faptul că litoralul bulgaresc reprezintă un subiect de mare interes pentru turiștii români, care aleg să revină aici an de an grație condițiilor bune de cazare, a regimului all-inclusive și totodată a prețurilor acceptabile, e important de stiut că o vacanță la mare în Bulgaria poate fi combinată cu succes și cu astfel de terapii. 

De aceea, îți reamintim că la noi pe site găsești cele mai bune oferte de cazare litoral Bulgaria, la hoteluri din Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach, Constantin si Elena și multe alte statiuni, cu numeroase variante din care să poți selecta ce ți se potrivește mai bine!

FACT: În Bulgaria, există mai mult de 550 de surse cunoscute, cu 1600 izvoare, care au o capacitate totală de 4900 l pe secundă. Predominante sunt apele cu conținut redus de minerale – 66,7% din izvoare, spre deosebire de cele cu un conținut mai mare de minerale – 14,4% și 17,9%, cele natural carbogazoase.

Cele mai cunoscute stațiuni balneare din Bulgaria, la mare și la munte

Republica Bulgaria are 48 de stațiuni montane, 15 stațiuni de litoral și 38 stațiuni balneare. 

Cele mai renumite statiuni balneare, climatice și cu namol medicinal sunt cele de la Marea Neagră: complexele stațiunii Albena, Nisipurile de Aur, Sf. Constantin si Elena, Sunny Day, Sunny Beach, Riviera, Balcic, Tuzlata, Baile Varna cu nămolul lor medicinal (Varnenski Kalolechebni Bani), Pomorie, Primorsko, Kiten, Sozopol, Ahtopol și altele.

Spre exemplu, în statiunea Constantin si Elena exista câteva secțiuni de plajă cu izvoare termale, unde se pot face cure de tratament adhoc, în timp ce în marea majoritate a hotelurilor de aici se regaseste și un centru SPA. Azalia Hotel din Constantin si Elena este doar unul dintre locurile în care te poți caza și în care ai la dispoziție și astfel de terapii. 

FACT: Temperatura izvoarelor termale din partea de litoral a Bulgariei scade de la sud la nord, astfel că în zona Varna sunt întâlnite temperaturi chiar și de 52 de grade celsius ale apelor termale, în timp ce în Constantin și Elena temperaturile ajung la 48 de grade celsius. În zona Albena, valorile apelor termale ajung la 30 de grade celsius. 

Cele mai renumite stațiuni situate la poalele munților sunt Hisar, Velingrad (capitala spa a Peninsulei Balcanice), Sandanski, Bankya, Kyustendil, Narechen, Pavel Banya, Kostenets, Varshets, Burgaski Mineralni Bani, Momin Prohod, Slivenski Mineralni Bani, Slivenski Mineralni Bani, Starozagorski Mineralni Bani, Haskovski Mineralni Bani, Sapareva Banya, Banya, Pamporovo, Borovets, Teteven, Tryavna, Apriltsi, Kotel, Elena, Govedartsi, Dryanovo, printre altele.

Izvoare minerale cu apă rece sunt găsite în întreaga țară – Narechen (regiunea Asenovgrad), Shipkovo (regiunea Troyan), Ovcha Kupel (Sofia), Smochan, (regiunea Loveci), Voneshta Vodă (regiunea Gabrovo), Merichleri ​(regiunea Simeonovgrad), dar și în alte locuri. Izvorul cu cea mai ridicată temperatură este Sapareva Banya (103°С), singurul gheizer din Bulgaria și din Europa continentală.

Izvoarele termale cele mai renumite din Munții Balcani sunt în regiunile de Varshets, Barziya, Lakatnik, Opletnya, pe câmpia Sofia – Bankya, Banya Gorna, Knyazhevo, Kupel Ovcha, Sofia, Pancharevo, în Srednogorie – Strelcha (40°С ), Hisarya (49,5°С), Banya (51,1°С), Pavel Banya (54,6°С), Starozagorski Bani (45,8°С); de-a lungul văii râului Struma – Blagoevgrad, Simitli, Sandanski, Levunovo și Marikostinovo; de-a lungul valea raului Mesta – Banya (56°С), Dobrinishte (43°С) și satul Eleshnitsa (56°С), în Munții Rodopi – Devin, Velingrad, Banite.

Ce trebuie să știi despre resursele balneare din Bulgaria 

Bulgaria este cunoscută pentru personalul său cu înaltă calificare, condițiile de cazare excelente, programele și serviciile diverse și care includ masaj, băi cu apă minerală, reflexo-terapie, terapie tradițională, exerciții medicinale, acupunctură, terapie cu laser, presopunctură, tratamente cu parafină, apiterapie, fitoterapie, tratamente cu namol, aromaterapie, programe anti-stres, programe de dietă și pentru pierderea în greutate, balneo-cosmetice, saună, solar, sală de fitness, precum și produse cosmetice medicinale.

Cele mai răspândite în Bulgaria sunt apele termale de azot, găsite în izvoare la Sapareva Banua, Simitli, Narechen, Momin Prohod. Acidul de carbon se află în componența în apele izvoarelor lângă Mihalkovo, Slivenski Mineralni Bani, Ștefan Karadzhovo; hidrogenul sulfurat în apele termale din zona de câmpie Sofia. Jumătate din apele termale au o radioactivitate crescută, indicând niveluri mai mari decât 15 eman / l, cum ar fi printre altele, izvorul Klisura (200 eman/ l) și izvorul Strelcha (250 eman / l). Radioactivitate deosebit de mare a fost înregistrata în izvoarele Momina Banya (560 eman / l) și izvoarele Narechen (1300 eman / l).

Bulgaria deține, de asemenea, valoroase depozite de nămol și cărbune medicinal. Cele de nămol sunt prezente în regiunile Shabla Tuzla, Tuzlata, Lacul Varna, Pomorie, Lacul si Barajul Atanasovsko Mandra; depozitele de cărbune medicinal sunt în apropiere de Batak Dam (Rodopi Munte), satul Baykalsko (Konyavska Munte), orașul Straldzha (valea râului Tundzha), Lacul Varna și satul Sadova (campia Gornotrakiyska). 

Izvoare care conțin depozite de nămol medicinal se găsesc în jurul satului Marikostinovo (Sandanski-Petrich) și orașul Banya (Karlovo), la Ovcha Kupel (Sofia City), Velingrad, Asenovgrad, Slivenski Bani, Starozagorski Bani, Haskovski Bani, Sapareva Banya, Blagoevgrad, Hisarya, Pavel Banya, Burgas, Pomorie, Primorsko, în complexele stațiunilor Albena si Sunny Beach și nu numai.

Clima țării este una extrem de favorabilă în comparație cu cea a altor destinații tradiționale pentru turismul balnear din Europa de Vest și Marea Mediterană. Aproximativ 20% din an este soare, mult mai mult decât în ​Nordul, Nord-Vestul si Centrul Europei. Sunt cu 30% mai putine zile noroase de-a lungul coastei Marii Negre decât de-a lungul coastei Atlanticului sau față de unele părți ale Mediteranei. În timpul lunilor de primăvară și de vară, precipitațiile sunt mai reduse în Bulgaria decât în ​majoritatea țărilor din Europa.

Izvoare minerale situate în partea de sud a țării sunt influențate de climatul mediteranean; alte izvoare se găsesc în regiunile montane, cu vegetație de conifere iar altele de-a lungul coastei Mării Negre. Acest lucru, coroborat cu o mare diversitate de plante și de flori folosite pentru aromaterapie si fitoterapie, oferă oportunități benefice pe tot parcursul anului pentru tratamentul și profilaxia unor serii de boli și creează condiții excelente pentru relaxare.

Concluzionând, toate acestea pot fi combinate cu diverse programe turistice, permițând vizitatorilor să exploreze patrimoniul cultural al Bulgariei, obiceiruile populare și preparatele din bucătăria tradițională. Nu uita să consulți și ofertele de cazare la hotelurile de pe litoralul bulgaresc, căci e posibil să găsești câteva idei cu care să rezonezi în ceea ce privește următoarea ta vacanță!

Alte articole care te pot interesa

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?