Aproape totul despre vacantele in statiunea Albena Bulgaria

statiunea albena
Postat de

Ce iti trece prin minte atunci cand te gandesti la Albena Bulgaria? Incepem noi: plaja cu nisip perfect, hoteluri all inclusive, verdeata, aer curat, o atmosfera potrivita familiilor cu copii.

Daca iti plac vacantele in Albena sau daca nu ai fost niciodata pana acum, dar vrei sa incerci, ti-am pregatit un articol complet in care vei descoperi aceasta superstatiune dintr-o alta perspectiva.

Albena este cea mai apropiata statiune din Bulgaria de tara noastra. Noi spunem sa-i dai o sansa! Rezerva o vacanta in Albena de cel putin 5-7 nopti ca sa te poti relaxa la maximum.

De ce sa mergi in Albena?

Pe langa faptul ca este o statiune apropiata de casa, ceea ce inseamna ca drumul pana aici va fi unul usor, mai jos gasesti si alte cateva motive pertinente pentru care ti-ai face vacanta in Albena.

  • Este o statiune potrivita pentru familiile cu copii mici si seniori. 
  • Detine certificare Blue flag de peste 20 de ani.
  • In statiunea Albena Bulgaria sunt peste 6 kilometri de plaja.
  • Peste 50% dintre zonele de plaja din Albena sunt gratuite.
  • In Albena se afla celebra Rezervatie Naturala Baltata, asa ca daca te numeri printre iubitorii de plimbari in natura, acesta poate fi locul perfect pentru tine.
  • Poti face o multime de activitati sportive si distractive in Albena, de la tenis, fotbal si pana la bowling si echitatie.
  • In Albena te bucuri de unul dintre cele mai mari aquaparkuri din Bulgaria, Aquamania, in care gasesti toboganul Tornado de 191 metri lungime, singura atractie de acest tip din Europa. 
  • Din statiunea Albena Bulgaria poti face lejer excursii de o zi in Varna sau in Balcic.

Trebuie sa stii ca Albena are o istorie indelungata in turismul pe litoralul bulgaresc, de aceea, experienta pe care o vei avea aici poate fi una perfecta. Resortul a fost deschis oficial in 1969, fiind rezervat initial strainilor si membrilor partidului aflat la guvernare. Albena este una dintre cele mai bune scoli de turism. Cei mai multi dintre managerii de pe litoralul bulgaresc s-au format aici sau si-au inceput activitatea in zona.

Numele “Albena” vine de la numele unui personaj din literatura bulgara – Albena – o femeie de o frumusete ravasitoare. 

Este una dintre cele mai sigure statiuni de pe litoralul bulgaresc. Intrarea si iesirea din resort se fac printr-un singur punct, marcat de bariere. Fiecare zona de parcare este monitorizata video. 

Nu ai decis inca unde anume iti vei face vacanta in Bulgaria? Pentru mai multa inspiratie, iti recomandam sa citesti si articolul: Ghid Bulgaria. Cele mai importante informatii de vacanta

Cum ajungi in Albena? Trasee Bucuresti – Albena

Albena este localizata in partea de nord a Bulgariei, la doar 8 kilometri de Balcic, la 30 de kilometri de orasul Varna si la 40 km de orasul Dobrici. Totodata, din Albena sunt aproximativ 13 kilometri pana in statiunea Nisipurile de Aur (cea mai populara statiune de pe litoralul Marii Negre din Bulgaria) si 40 kilometri pana la Aeroportul Varna.

Daca vii din Bucuresti, iti recomandam trei trasee catre Albena care se fac in aproximativ 3 ore si jumatate:

  • Bucuresti – Medgidia – Constanta – Vama Veche – Albena
  • Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Varna – Albena
  • Bucuresti – Calarasi – Silitra – Dobrich – Albena

Nu uita sa platesti taxa de drum pentru Bulgaria. Poate fi achitata la vama sau online si costa 15 leva pentru o saptamana. 

Daca alegi variante prin Ruse, trebuie sa platesti taxa de pod (3 euro pe sens), iar daca mergi pe Autostrada Soarelui, nu uita de taxa de pod de la Fetesti. 

Drumurile din Bulgaria sunt bune, iar benzina costa aproape la fel ca in Romania. Ai grija la filtrele de politie, mai ales daca nu folosesti Waze pentru a le vedea semnalizate. Politistii din Bulgaria nu inteleg, de cele mai multe ori, limbile romana si engleza, deci iti va fi foarte greu sa te intelegi cu ei. Iti recomandam sa conduci prudent si sa respecti toate regulile. 

Daca vii din nordul tarii, cel mai scut traseu, de 520 de kilometri, este prin Galati – Constanta – Vama Veche – Albena si se parcurge in aproximativ 7 ore.

Traseele Cluj Napoca – Albena si Timisoara – Albena Bulgaria trec tot prin Bucuresti. 

Iar daca vii din sud, sud – est, de exemplu, pe ruta Craiova – Bucuresti, cea mai rapida varianta este prin vama Giurgiu – Ruse. 

Cum se parcheaza in Albena Bulgaria

Odata ce ai ajuns in Albena, asigura-te ca parchezi intr-una dintre cele patru zone diferite de parcare. In acest fel, statiunea impune o protectie a valorilor naturale.

  • Parcarea din Zona Galbena (Lazur) – gratuita
  • Parcarea din Zona Portocalie (de la autogara)
  • Parcarea din Zona Albastra (in zona de parc a statiunii)
  • Parcarea din Zona Verde (in apropierea plajei, cu preturi mai mari)

Accesul si stationarea cu masina sunt gratuite in Albena pentru maximum 30 de minute. Intrarea si iesirea se fac printr-un singur punct cu bariera, monitorizat video.

Mai multe informatii pe acest subiect, inclusiv cele legate de preturi, se gasesc in articolul: Parcare in Albena. Ce trebuie sa stii daca vii cu masina in aceasta statiune din Bulgaria

Ce trebuie sa stii despre Albena?

Statiunea a fost premiata cu Blue Flag pentru puritatea marii, a plajei si a mediului inconjurator. Aici, aerul este curat, cu un continut ridicat de oxigen ce se datoreaza Rezervatiei Naturale Baltata. Albena a primit si premiul Green Oscar pentru contributia pe care a adus-o mediului prin folosirea energiei reutilizabile. 

Apa folosita de hoteluri, piscine si restaurante este minerala, cu efecte terapeutice. Exista 3000 de metri patrati de panouri solare.

In Albena, toate activitatile sunt centralizate si ai wi-fi gratuit in toate zonele publice, atat in hoteluri, cat si pe plaja. 

Hotelurile din Albena nu sunt delimitate, astfel ca, daca faci o plimbare prin statiune, vei avea impresia ca te afli intr-un parc foarte mare. Transportul gratuit ecologic in resort este valabil intreaga zi si este format din lifturi, autobuze electrice si autobuze expres. In plus, ai la dispozitie si un tren care te plimba prin statiune.

Vremea in Albena Bulgaria. Cand este cea mai buna perioada pentru vacanta?

Sezonul de vara in Albena incepe in mai si se incheie in octombrie. Cele mai bune luni pentru vacanta sunt iulie si august, atunci cand temperatura aerului ajunge la 30-35 de grade Celsius, iar apa marii are 20-22 de grade. 

Lunile mai si iunie nu sunt atat de aglomerate. Daca iti doresti o vacanta linistita, cu putini turisti si vreme calduta, iti recomandam sa-ti rezervi concediul in Albena pentru inceputul verii. 

In lunile septembrie si octombrie poate fi racoare, in special noaptea. 

Plaja din Albena, Bulgaria

Cum este plaja statiunii Albena

Plaja care apartine de statiunea Albena este una dintre cele mai bune din Bugaria. Are o lungime de 6 kilometri, cu pana la 150 de metri latime. Gasesti aici 21 de segmente de plaja, publice si private. Nivelul marii coboara usor, astfel ca adancimea la 150 de metri de tarm este doar 1,6 metri, perfecta pentru balaceala alaturi de copii. 

Tot pe plaja din Albena s-a deschis in 2013 prima biblioteca de vacanta din Europa. Include peste 6000 de volume in peste 15 limbi. 

Pe langa zonele private, gasesti si foarte multe zonele libere, in care iti poti pune prosopul si umbrela. 

La plaja poti inchiria si seifuri in care sa-ti lasi obiectele pretioase atunci cand intri in apa, fara sa-ti faci griji ca ar putea sa dispara. 

Poti citi mai multe detalii despre acest subiect in articolul: Despre plaja Albena din Bulgaria. Facilitati, servicii si motivul pentru care este preferata familiilor cu copii

Hotelul Paradise Blue, Albena

Despre ofertele si conditiile de cazare in Albena

Daca nu ai mai fost pana acum in Albena Bulgaria, trebuie sa stii ca are unele din cele mai interesante oferte cazare. Pentru o rezervare, urmaresti oferte speciale, verifici disponibilitatea si alegi hotelul preferat.

Hotelurile coboara in trepte spre plaja si ca toate hotelurile au plaja privata. In prima linie, aproape de plaja, se afla hotelurile de 4 si 5 stele, in sistem all inclusive. O parte dintre ele sunt Family Clubs. In a doua si a treia linie gasesti hoteluri de 3 si de 4 stele, majoritatea ofera all inclusive, cu o multime de facilitati, potrivit pentru familii cu copii. Unele hoteluri au piscina interioara si accepta animale de companie.

Hotelurile de pe plaja sunt impartite in doua zone: 

  • Hotelurile situate in zona Rezervatiei Baltata (Beach & Green Hotels): Hotel Gergana, Hotel Slavuna, Hotel Mura, Hotel Boryana, Hotel Nona si Hotel Elitsa.
  • Hotelurile situate in zona centrala si nordica (Beach & Fun Hotels): hotel Kaliakra Beach, hotel Kaliakra Mare, hotel Arabella Beach, hotelurile Laguna (Laguna Beach, Laguna Mare, Laguna Garden), hotel Malibu, hotel Sandy Beach, hotel Kaliopa, hotel Flamingo, Villa Albena Beach.

In Albena gasesti si hoteluri Deluxe & Lifestyle (Flamingo Grand Hotel & SPA, Maritim Hotel Paradise Club – in centrul statiunii), hoteluri Aquaclub (Ralitsa Aquaclub, Hotel Ralitsa Superior, hotel Vita Park – ofera bar pe plaja) si hoteluri Smart & Easy (Com, Complex Orhideya, hotel Magnolia, hotel Kompas, hotel Panomrama, hotel Althea, hotel Oasis, hotel Dobrudja, Villas Magnolia). 

Mai trebuie sa stii ca hotelurile din zona de parc au acces catre plaja atat cu shuttle bus-ul, cat si pe scarile rulante. 

Dupa ora 19:00, accesul nu mai este permis in piscinele din Albena. 

Unde mananci in Albena

Fiind o statiune ecologica, peste 50% dintre fructele si legumele servite in restaurante provin din cadrul culturilor proprii. La fel si mierea, vinurile si chiar painea (preparata din ingrediente locale). 

Cele mai multe dintre hotelurile din Albena Bulgaria iti ofera pachete all Inclusive si ultra all inclusive, dar daca te plictisesti si vrei sa incerci si altceva, poti merge la restaurantele a la carte din statiune. O parte dintre hotelurile care nu se afla pe plaja iti ofera acces in pachetul all Inclusive la anumite restaurante de pe plaja (doar pentru pranz, bauturi si snacks). Vezi ofertele all inclusive in Albena

Daca vrei sa iei o cina de lux, incearca Montgolfier din Paradise Blue sau Ciel Bleu din Dobrudja. Mai pune pe lista pentru mese delicioase si Burger Bar din Paradise Blue, Poco Loco, Tex Mex Beer Garden si Celebrita.

Asigura-te ca incerci mancarea traditionala bulgareasca si ca te bucuri de toate preparatele pe care chefii ti le pregatesc in siguranta si cu gust. Vezi care sunt mancarurile bulgaresti pe care trebuie sa le incerci in vacanta. 

gastronomie bulgaria

Ce poti face in Albena

Daca ai in plan sa-ti faci vacanta aici si totusi te intrebi ce poti face in Albena in afara de relaxare pe plaja sau la piscina, ti-am pregatit o lista de activitati pe care trebuie sa le pui pe lista de “to do” atunci cand ajungi in resort. Pentru ca este o statiune orientata pe familii cu copii, viata de noapte este relativ absenta.

1. Mergi cu familia la parcul acvatic din Albena

Aquamania din Albena este unul dintre cele mai mari aquapark-uri din Bulgaria. Unele hoteluri Albena iti ofera acces gratuit aici. Intreaba un consultant Travel Planner mai multe detalii despre acest subiect.

Aquamania se afla pe locul 8 in clasamentul TripAdvisor in Europa, are o suprafata de 30.000 de metri patrati si o capacitate de 100 de vizitatori. In timpul sezonului, este deschis de luni pana duminica, intre 10:00 si 18:00.

2. Bucura-te de o plimbare in Rezervatia Naturala Baltata.

Cu o suprafata de 200 de hectare, gazduieste peste 60 de specii de plante (dintre care 28 sunt protejate), peste 36 de specii de mamifere si 180 de specii de pasari. Iti recomandam sa pornesti de pe malul marii si sa inchei plimbarea in padure cu bicicleta, pe drumul care strabate intreaga rezervatie. In partea de nord, gasesti punctul cel mai inalt din zona.

Gasesti la noi pe blog si un articol dedicat exclusiv rezervatiei: Rezervatia Naturala Baltata si ce trebuie sa stii despre oaza verde de liniste din inima statiunii Albena

3. Fa sport alaturi de cei mici

Centrul sportiv din Albena Bulgaria are o multime de variante sportive si recreationale, ridicandu-se chiar la nivelul celor din Turcia, Cipru si Europa de Vest. Singura diferenta este ca aici preturile sunt mai rezonabile.

Poti incerca fotbal, tenis, sporturi pe apa, golf pe plaja, volei sau yoga. Terenurile de fotbal si terenurile de tenis, piste de bowling, un club de echitatie, multe pisicine si sali de sport, toate stau la dispozitia ta.

4. Mergi la SPA. Ai nevoie de super relaxare!

In Albena gasesti trei centre SPA exclusiviste: Elements SPA din Flamingo Grand Hotel, SPA Center Medica in Hotel Dobrudja si Ralitsa Superior SPA Center.

5. Incearca vinurile din Albena

Viile se afla in apropierea satului Kranevo, numit de romani “Geranium”, care in traducere inseamna “sanatate”. Vinurile din Albena se fac din struguri albi, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Muscat, Petit Gren. Se gasesc in toate hotelurile din statiune si pot fi un suvenir bun de oferit prietenilor din Romania. 

Excursii in apropiere de Albena Bulgaria

Daca ti-ai rezervat o vacanta de sapte nopti in statiune, iti recomandam sa explorezi si locurile din jur. 

  1. Trece-ti pe lista de vacanta Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria din Balcic. Se afla la doar 15 kilometri de Albena. Este un loc incarcat cu istorie, iar peisajele sunt minunate. Gradina cu trandafiri este un “must visit” in timpul verii. 
  2. Mergi in Varna, la doar 28 de kilometri in sudul statiunii. 
  3. Trebuie sa ajungi si la Cap Kaliakra, la 50 de kilometri distanta de Albena, pentru peisajele care iti taie rasuflarea.
  4. Incearca si Rezervatia Arheologica Yailata, la 56 de kilometri distanta de Albena, unde vei gasi un oras-pestera care include si trei morminte de familie din secolele 3 si 4. 
  5. La doar 15 kilometri de statiune gasesti Manastirea Aladzha, cea mai cunoscuta manastire de piatra de la malul Marii Negre in Bulgaria. 
manastirea aladzha

Concluzionand, stim ca de-abia astepti sa pleci in vacanta in Albena Bulgaria si sa te bucuri de toate frumusetile si de un concediu fara griji. Pe site ti-am pregatit zeci de oferte litoral pentru sezonul de vara, din care sa ti-o alegi pe cea care ti se potriveste cel mai bine.

 

Alte articole despre Albena:

Travel Planner Conecteaza-te cu noi pentru o experiență completă!

Simplifici procesul de rezervare și ții legatura cu noi pentru oferte exclusive și informații de călătorie

sau
Login cu Facebook Login cu Google
Continuand, inseamna ca esti de acord cu Termenii de utilizare a site-ului si Politica de confidențialitate TravelPlanner.ro

Esti pe maini bune. Vezi ofertele si rezerva in siguranta la conditii super avantajoase.

Ai vazut ofertele noastre in Bulgaria?